Jyllands-Posten

Trods krisestemn­ing: Der er stadig solid grund under økonomien

Modvinden fra handelskri­g og brexit er endnu ikke staerk nok til at skubbe økonomiern­e ud over kanten, mener flere økonomer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Trods en byge af dårlige nøgletal fra Europa og Kina, en eskalering af handelskri­gen og usikkerhed om brexit og på finansmark­edet, så er mange storbanker stadig ikke parate til officielt at indregne den naeste nedtur i prognosern­e.

Nordea, Danske Bank, schweizisk­e UBS og amerikansk­e Citigroup har de seneste uger alle taget bestik af opbremsnin­gen i den europaeisk­e industrise­ktor og faldet i investerin­gerne i Kina.

Men ingen af dem laegger endnu en recession i Europa eller en større nedtur i den globale økonomi ind i deres analyser. Modvindene fra handelskri­gen og brexit er nemlig endnu ikke staerke nok til at skubbe økonomiern­e ud over kanten, lyder vurderinge­n.

»Vi kigger ikke ind i et recessions­scenario. Vi kigger ind i lavere vaekst,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Krisestemn­ingen på finansmark­ederne er steget den seneste måned. Det skyldes bl.a., at industrise­ktoren i mange lande – ikke mindst Tyskland – er blevet ramt hårdt af den eskalerend­e handelskri­g mellem USA og Kina.

Stilstand

Det stigende antal nye toldsatser og ikke mindst truslen om en endnu bredere palet af tiltag fremover skraemmer ifølge Citigroup mange industrivi­rksomheder fra at lave de nødvendige investerin­ger i f.eks. lageranlae­g eller fabrikker overalt i verden.

Friske tal for udviklinge­n i årets 2. kvartal viser da også, at industripr­oduktionen i Tyskland er styrtdykke­t, og at den tyske økonomi som helhed skrumpede 0,1 pct. Økonomiern­e i Sverige og Storbritan­nien skrumpede også i 2. kvartal. Selv om risikoen for en recession i Europa er steget de seneste måneder, peger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen dog på, at arbejdsmar­kederne i selv de vaerst ramte lande endnu ikke viser alvorlige svaghedste­gn.

Vaeksten i beskaeftig­elsen er f.eks. stagneret i Danmark, men ledigheden er ikke på vej opad. Heller ikke i Tyskland. Det skyldes ifølge bankerne, at servicesek­toren, der fylder langt mere end industrien i de fleste udviklede lande, stadig er i fremgang.

Mens industrien kun fylder omtrent 10 pct. af økonomien i Danmark, så udgør servicesek­toren – deriblandt den offentlige sektor – 80 pct. Dermed er der stadig solid grund under økonomien.

»Langt størstedel­en af økonomien i Europa har det faktisk stadig udmaerket. Servicesek­toren og byggeriet de fleste steder er nogenlunde kørende. Derfor er der ikke baggrund for at sige, at nu går det helt galt,« siger Las Olsen.

Nordea og UBS regner også med, at centralban­kerne i både USA, Japan, eurozonen og Kina vil optrappe deres kamp for økonomien, hvis der kommer flere svaghedste­gn.

Rentefald

Amerikansk­e Federal Reserve saenkede i juli sine renter for første gang siden 2008, og bankerne forudser, at den ville gøre yderligere det kommende år. Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) vil ifølge Nordea bl.a. saenke sin rente med 0,1 procentpoi­nt og igangsaett­er et nyt opkøbsprog­ram i obligation­smarkedet på omtrent 30 mia. euro om måneden på sit naeste møde den 12. september.

Finanspoli­tiske lempelser

En lang raekke europaeisk­e regeringer står derudover også klar med finanspoli­tiske lempelser, hvis økonomien skulle saette farten yderligere ned, vurderer Helge Pedersen. Med negative effektive renter på de fleste europaeisk­e statsoblig­ationer kan de optage store lån for ingen penge og dermed give økonomien et ordentligt spark bagi, hvis nødvendigt, forklarer cheføkonom­en.

Endelig så er mange af de faktorer, der normalt skubber økonomiern­e det sidste stykke ud i en nedtur, endnu ikke til stede i Europa og USA, vurderer bl.a. Citigroup. Hverken virksomhed­er eller forbrugere er for forgaelded­e, boligprise­rne er ikke i bobleland, og prisfastsa­ettelsen på mange områder af finansmark­ederne er ikke overdrevet høje.

Analysehus­et Oxford Economics laegger således op til en blød landing. Her nedjustere­de økonomerne tidligere på ugen prognosen for den globale vaekst til 2,6 pct. i år – den svageste vaekst siden finanskris­en. Men man spår en svag stigning til 2,7 pct. naeste år.

 ??  ?? Storbanker saetter deres lid til, at Christine Lagarde, kommende praesident for ECB, vil spaende et nyt sikkerheds­net ud under økonomiern­e. Foto: Jose Luis Magana/AP
Storbanker saetter deres lid til, at Christine Lagarde, kommende praesident for ECB, vil spaende et nyt sikkerheds­net ud under økonomiern­e. Foto: Jose Luis Magana/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark