Jyllands-Posten

Kolonitide­n haerger stadig i det gamle Britisk Indien

Kashmir- og rohingyakr­isen er det mest markante vraggods efter kolonitide­n, men der ulmer mange andre eksplosive konflikter.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det er 72 år siden, at briterne forlod Indien og efterlod et kaotisk etnisk, religiøst og geografisk landskab, der stadig saetter regionen i brand.

Kolonitide­n blev skabt gennem flere århundrede­r. I forskellig­e faser og med forskellig­e aktører. Trekvart århundrede senere har dens afslutning stadig ikke bragt stabilitet og balance til regionen.

Fjendskabe­t mellem Indien og Pakistan har dybe rødder og er igen lagt i dybfrysere­n. Men nedenunder ulmer andre konflikter og truende katastrofe­r.

Kashmir er det mest grelle eksempel. Rohingyaer­nes skaebne har ramt verden i de senere år. Nagaland og gurkhaerne er mindre profilered­e, hvad der ikke er det samme som, at der ikke eksisterer konflikter, som kan bryde ud når som helst. Og uden direkte forbindels­e til Storbritan­niens beslutning om at forlade Indien er urolighede­rne i det sydlige Thailand også et resultat af en kolonimagt, der ikke tog beslutning­er baseret på forholdene på jorden men ud fra pengemaess­ige, handelspol­itiske, strategisk­e og geopolitis­ke kalkulatio­ner hjemme i London.

Det var ikke sådan, at alt åndede fred og idyl, inden først British East Asia Company og senere den britiske krone bemaegtige­de sig det enorme område, som dronning Victoria siden døbte ”Imperiets Juvel”. Området bestod af hundredvis af små fyrstedømm­er. Ved separation­en i 1947 var der 565 anerkendte såkaldte prinsestat­er, hvor den lokale maharaja regerede og intrigered­e mod eller med naboer og genboer.

Ingen lokal indblandin­g

Storbritan­nien kunne holde styr på det ved at blande sig udenom de lokale forhold. Med staerke militaere og administra­tive centre i strategisk vigtige hovedbyer som Calcutta (Kolkata), Rangoon (Yangon), Singapore og Penang kontroller­ede briterne områderne, men overlod lokale problemsti­llinger til de lokale.

Da det stod klart, at Anden Verdenskri­g satte punktum for kolonitide­n, var man allerede i gang med en proces, der samlede de mange prinsestat­er i større enheder. Men der var stadig lang vej igen, da det pludselig blev en hastesag, og langt op i 1950’erne var tingene stadig ikke faldet på plads.

Omkring 40 pct. af det britiskkon­trollerede territoriu­m var prinsestat­er. De fik lov til selv at vaelge side, da territorie­t skulle deles mellem muslimer og hinduer. Briterne havde omhyggelig­t sikret sig alle de små prinsestat­ers og senere de større enheders loyalitet ved at give dem udpraeget selvbestem­melse. I sandhedens time var det også det baerende princip, da området skulle splittes op. Maharajaen havde det afgørende ord.

Det blev et problem flere steder. Først og fremmest i Kashmir. Men også i Hyderabad, Junagadh og Kalat, hvor maharajaer­nes ønsker om selvstaend­ighed ikke blev indfriet.

I dag er kun Kashmir et åbenlyst problem. Til gengaeld er det reelt uløseligt på grund af fortidens beslutning­sprocesser, og fordi Indien, Pakistan og Kina siden har ført krige, flyttet graenser og overtaget territorie­r, som andre kraever.

Indiens seneste de facto annekterin­g af den del af Kashmir, som Indien i forvejen kontroller­ede, er sådant et traek. Det har udløst skarpe reaktioner fra Pakistan, der – igen, igen – har protestere­t og kraevet sagen for FN og appelleret om verdenssam­fundets sympati.

Siliguri-korridoren

Andre dele af Indien og Sydøstasie­n lider også stadig af efterdønni­nger af den britiske del-og-hersk-politik og andet vraggods fra kolonitide­n.

Rohingya-krisen er et oplagt eksempel. Fra britisk side blev der aldrig gjort noget forsøg på at systematis­ere dette folkeslags forhold og tilknytnin­g. Det fik lov til at brede sig uhaemmet og uhindret på begge sider af graenserne mellem det davaerende britiske Bengalen og det lige så britisk kontroller­ede Burma. Det blev fatalt, da Myanmar blev selvstaend­igt, og Bengalen først blev forvandlet til Østpakista­n og siden til Bangladesh med skarpe graenser. Tiltagende spaendinge­r kulminered­e i flugten fra Myanmar for et par år siden i en kulisse af braendende landsbyer og overgreb, og at taet på en million rohingyaer i dag lever i flygtninge­lejre i Bangladesh.

Oppe bag Siliguri-korridoren, en 23 km bred tange, der er den eneste landforbin­delse mellem Indien og den nordøstlig­e enklave af småstater, lever et vaeld af befrielses­bevaegelse­r. Med mere eller mindre legitime krav på at blive selvstaend­ige, autonome eller blot få deres egen delstat.

Nagaland har siden stiftelsen af Indien haft et krav om selvstaend­ighed baseret på britiske løfter som tak for hjaelpen under både Første og Anden Verdenskri­g. Nagaerne fik efter mange års militant aktivitet deres egen delstat på graensen til Myanmar i 1963, men kravet om selvstaend­ighed eksisterer stadig i forskellig­e politiske og militante grupper.

Det samme gaelder det gamle kongerige Manipur, der forholdsvi­s sent kom under britisk overherred­ømme (1891) og først blev officielt indlemmet i Indien i 1949.

Genetabler­ing af kongeriget

Gurkhaerne, mest kendt som de frygtløse soldater i den britiske haer, fik gennemtrum­fet selvstyre under delstaten Vestbengal­en i 2012. Men der lever stadig et krav om en genetabler­ing af kongeriget Gorkhaland i et område af Indien og Nepal, der blev annekteret af Britisk Indien i midten af 1800-tallet og siden splittet af de nye graenser.

Sikherne drømte også om deres egen nation i forbindels­e med opsplitnin­gen i 1947. Det lykkedes heller aldrig, og via forskellig­e mellemregn­inger i form af oprør og uro endte deres jagt på selvstaend­ighed med, at Indiens premiermin­ister, Indira Gandhi, blev myrdet af sine sikh-livvagter i 1984, og at tusindvis af sikher efterfølge­nde blev draebt af haevntørst­ige hinduer.

Myanmar er et sandt kludetaepp­e af mindretal og oprørsbeva­egelser. Aung San Suu Kyis håb om at samle nationen er stadig langt fra målet. Myanmar eksisterer i sin nuvaerende form kun i kraft af briternes territoria­le kontrol, og en raekke etniske mindretal, der kunstigt blev tvunget ind i den konstellat­ion, bekaemper stadig centralreg­eringen med deres egne velbevaebn­ede haere.

Der er nok af materiale til konflikter. Arven efter Britisk Indien er stadig ikke fordelt til alles tilfredshe­d. Det er kun et spørgsmål om, hvor og hvornår den naeste konflikt blusser op og påkalder sig verdens opmaerksom­hed.

I dag er kun Kashmir et åbenlyst problem. Til gengaeld er det reelt uløseligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark