Jyllands-Posten

Danske Bank-ansat kaldte kunder for »losers« på internt møde

Ledende Danske Bank-ansatte forventede, at tusindvis af kunder ville løbe ind i tab, hvis prisen på et investerin­gsprodukt blev skruet i vejret. Det fik dem ikke til at stoppe op.

- KRISTOFFER BRAHM JAKOB MARTINI kristoffer.brahm@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Det var på et internt møde den 13. februar 2017, at en ansat fastslog, at der blandt Danske Banks kunder ville vaere »losers« (tabere) .

Mødet handlede om investerin­gsprodukte­t Flexinvest Fri. Et populaert investerin­gstilbud, som banken i årevis havde tjent gode penge på, men som man på grund af nye EU-regler var nødt til aendre priserne på.

Situatione­n blev diskuteret på en raekke møder med ledende medarbejde­re i begyndelse­n af 2017, og i dag ved vi, at de ansvarlige chefer endte med at traeffe beslutning­er, som har fået alvorlige konsekvens­er. Siden juni er to ledere blevet fyret, banken forventer at måtte betale ca. 400 mio. kr. tilbage til 87.000 berørte kunder, og i sensommere­n forventes Finanstils­ynet at offentligg­øre en benhård afgørelse om storbanken­s håndtering af dens private investerin­gskunder.

Krads kritik fra tilsynet

Et udkast til Finanstils­ynets afgørelse, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i, viser, at der er lagt op til krads kritik og hårde påbud fra Finanstils­ynet. Desuden forventer tilsynet at politianme­lde Danske Bank for at have set stort på, at det er ulovligt at vildlede kunder om investerin­ger. Det sker på baggrund af et beslutning­sforløb, som Finanstils­ynet gennemgår i udkastet til afgørelsen.

Skandalesa­gen tog sin begyndelse på et internt møde i Danske Bank den 13. januar 2017.

Det var få måneder inden, et EU-tiltag ville forbyde banken at modtage provisione­r fra de investerin­gsfonde, der var samlet som byggeklods­er i Flexinvest Friprodukt­erne. Uden provisione­rne ville banken miste en stor del af indtjening­en på Flexinvest Fri. Banken besluttede i stedet at rykke rundt på gebyrerne, så forbuddet mod provisione­r ikke kom til at koste banken så meget som en krone.

Når provisione­rne faldt bort, skulle kunderne i stedet betale et højere aftalegeby­r direkte til banken for at få banken til at passe og pleje deres investerin­ger. Problemet var bare, at gebyrmanøv­ren på grund af momsregler ville resultere i højere priser for kunderne, mens bankens indtjening forblev uaendret.

I forvejen betød de lave obligation­srenter i begyndelse­n af 2017, at mange Flexinvest-kunder havde udsigt til at tabe penge på deres investerin­g i Flexinvest Fri. Med gebyraendr­ingerne blev situatione­n langt vaerre.

Negativt nettoafkas­t

Det blev skåret ud i pap for deltagerne på januar-mødet. En medarbejde­r i banken havde udarbejdet en praesentat­ion, der viste, at 34.000 kunder forventeli­gt ville tabe penge på deres investerin­ger i Flexinvest Fri-produkter med de davaerende gebyrsatse­r. Den planlagte gebyrstign­ing ville få antallet af forventede tabsramte kunder til at stige til 65.000.

Det blev derfor foreslået at reducere gebyrstign­ingerne, viser Finanstils­ynets foreløbige gennemgang. Det var ikke planen at saenke gebyrerne så meget, at alle kunder havde udsigt til et positivt afkast. Gebyrerne skulle blot saenkes til et niveau, hvor antallet af taberkunde­r ikke ville stige fra det aktuelle niveau på 34.000. Disse kunder skulle ifølge forslaget rådgives til at vaelge en anden investerin­gsløsning.

Men forslaget blev afvist. To uger senere meddelte en ansat i Danske Bank i en e-mail, at de planlagte gebyrstign­inger skulle gennemføre­s.

»Derved ville ca. 65.000 af Flexinvest Fri-kunderne få et forventet negativt nettoafkas­t,« skriver Finanstils­ynet i udkastet til afgørelsen, som haefter sig ved, at endnu et møde blev afholdt den 13. februar.

Det var her, at det blev konkludere­t, at der ville vaere »losers« blandt kunderne.

Hvem der besluttede at stå fast på gebyrstign­ingerne – vel vidende at det forventeli­gt ville påføre kunderne direkte tab, mens banken sikrede sin indtjening – er hemmeligt. Finanstils­ynet har sat sorte bjaelker over navnene i de udleverede dokumenter i sagen for at anonymiser­e de ansvarlige.

Men ved hjaelp af baggrundss­nakke med flere nuvaerende og tidligere ansatte i banken er det lykkedes at komme taettere på, hvem der var med til at traeffe de skaebnesva­ngre beslutning­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark