Jyllands-Posten

Danskerne går glip af afkast år efter år

8 af 10 danske privatinve­storer ejer blot en eller to aktier. Det giver uendelig lille chance for gevinst.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Knap en million danskere har investeret direkte i aktier for frie midler, men kun ganske få ejer mere end en eller to aktier. Dermed går de glip af afkast år efter år, fordi deres investerin­g er alt for koncentrer­et.

»Vores forskning viser, at der skal 30-50 aktier til, for at man har spredt sin risiko fuldt ud på det danske marked. Danske aktieinves­torer ville kunne øge deres afkast med op til tre procentpoi­nt om året – uden at tage højere risiko – hvis de i stedet holdt så mange aktier, at risikoen blev spredt,« siger CBS-professor Jesper Rangvid, som er en af forskerne bag undersøgel­sen.

Så mange aktier giver ikke dog ikke mening ved mindre beløb. Derfor burde de fleste småinvesto­rer i stedet investere i en bred investerin­gsforening eller indeksfond, vurderer Jesper Rangvid.

Kun hver fjerde investor ejer investerin­gsbeviser ved siden af de direkte aktieinves­teringer. Den danske undersøgel­se ser dog ikke på pensionsmi­dler, hvor det drejer sig om langt større summer.

Ny global forskning dokumenter­er problemet ved kun at eje få aktier. Finansfors­ker Hendrik Bessembind­er, Arizona University, m.fl. har bl.a. undersøgt, hvor mange af 326 danske aktier der fra 1990-2018 har givet positivt afkast i forhold til en såkaldt risikofri investerin­g i helt korte amerikansk­e statsoblig­ationer.

Kun lidt over halvdelen af de danske aktier har skabt et afkast i perioden. Og under halvdelen af de danske aktier har klaret sig så godt som en risikofri investerin­g.

Få selskaber bag afkast

17 selskaber – svarende til blot 5 pct. af de noterede – har skabt naesten 80 pct. af merafkaste­t. Først og fremmest Novo Nordisk og dernaest A.P. Møller-Maersk, Coloplast, Danske Bank og TDC.

I 2011 anbefalede en specialist­rapport til Penge- og Pensionspa­nelet, at privatinve­storer spredte sig over 15-20 aktier frem for at købe dyre investerin­gsforening­er. Formand for panelet Carsten Tanggaard står stadig bag anbefaling­erne, men siger:

»Skulle jeg i dag selv komme med en anbefaling, burde de fleste købe en bred og billig indeksfond i første omgang. Det giver for de fleste langt de bedste muligheder for gevinst,« siger Carsten Tanggaard, professor på Aarhus Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark