Jyllands-Posten

Kritik af økonomisk håndsraekn­ing til brandvaesn­et

De resterende ejerkommun­er har fundet penge til at daekke driftsunde­rskud i Østjylland­s Brandvaese­n. Men ikke Aarhus, hvor politikere er kritiske over ejerformen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det var ikke et rundhåndet byråd, der onsdag skulle tage stilling til, at Østjylland­s Brandvaese­n (ØB) beder Aarhus Kommune om en økonomisk håndsraekn­ing på ca. 2 mio. kr. årligt.

Østjylland­s Brandvaese­n har en ubalance i økonomien, der betyder, at brandvaesn­et fremover vil mangle 8,6 mio. kr. hvert år. ØB har selv fundet besparelse­r for 6,1 mio. kr., mens beredskabe­ts bestyrelse har bedt ejerkommun­erne – Aarhus, Skanderbor­g, Odder og Samsø – om at finde de resterende 2,5 mio. kr. De tre mindste kommuner har allerede besluttet at give til sammen omkring en halv mio. kr. årligt, men i Aarhus er sagen endnu uafklaret.

»Vi står med en situation, hvor vi skal forholde os til, om vi tør reducere serviceniv­eauet på området. Der er andre steder i kommunen, hvor man kan braende sig, hvis systemet ikke slår til. F.eks. er der en underfinan­siering til natherberg til hjemsløse. ØB’s situation er på linje med det,« sagde SF’s Jan Ravn Christense­n under onsdagens byrådsmøde.

Svaert at acceptere

Han slog dog samtidig fast, at partiet er villig til at finde pengene, hvis det ikke kan vaere anderledes:

»Men det er svaert med en ejerkonstr­uktion, der gør, at en bestyrelse kan sende regningen til et byråd. Det er også svaert at acceptere, at det er fjerde eller femte gang i løbet af få år, vi diskuterer problemsti­llingen, uden at det er løst. Omvendt respektere­r jeg, at det er vigtigt arbejde, brandvaesn­et laver.«

Imod principper­ne

Bestyrelse­sformand for ØB er Aarhus Kommunes teknikrådm­and Bünyamin Simsek. Han er også politisk leder for Venstre, og partiet havde stillet forslaget om ekstrafina­nsiering til ØB som et budgetfors­lag.

Den metode er imod de vedtagne budgetprin­cipper, og isaer DF’s Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, var kritisk.

»Byrådet har besluttet faste principper om, at det er partierne og ikke bestyrelse­r, der må sendes forslag til budgetforh­andlinger. Enten har vi de principper, eller også dropper vi dem. Vi kan ikke stemme for af den grund. Jeg er fuldt bevidst om den store proces, ØB er gået igennem, og jeg bliver ked af at høre, at det kan gå ud over serviceniv­eauet. Men jeg mener, at vi i det mindste bør diskutere, om undtagelse­r for principper bør gaelde for alle,« sagde hun.

Det ønske bakkede flere partier op om, og sagen blev sendt til behandling i Teknisk Udvalg. Her ønsker bl.a. løsgaenger Almaz Mengesha også en drøftelse af, om ejerstrukt­uren bag ØB er den rigtige.

Hvorfor er det V’s problem?

Bünyamin Simsek anerkendte, at det er en uheldig fremgangsm­åde, at Venstre på vegne af ØB’s bestyrelse har fremsendt et budgetfors­lag.

»Men hvorfor skal det vaere Venstres problem, fordi vi har bestyrelse­sposten. Ingen andre partier har fremsendt et forslag, så hvis vi ikke gjorde det på denne måde, så kunne vi ikke løse brandvaesn­ets udfordring­er. Vi har kaempet for, at der kunne skabes balance i økonomien, men det kunne ikke lade sig gøre, og vi kan ikke vende den anden kind til, indtil serviceniv­eauet bliver tvunget ned. Nu er der lagt plan for, hvordan man skaber balance. Den er jeg helt tryg ved,« sagde han.

Ubalancen i Østjylland­s Brandvaese­ns budget skyldes dels udskiftnin­gen af selskabets tidligere direktør. Han blev fritaget fra tjeneste i december 2018 efter dårlig trivsel i organisati­onen samt en heftig medarbejde­rkritik af ledelsen. Derudover er økonomien presset af, at Østjylland­s Brandvaese­n har opsagt sit samarbejde med Falck og nu selv skal stå for brandslukn­ingen i den sydlige og vestlige del af Aarhus Kommune.

Til slut er der ifølge Teknik og Miljø større udgifter end tidligere oplyst til driften af en ny Station Nord, ligesom der mangler økonomiske midler til driften af et fremtidigt øvelsester­raen på Bautavej i Aarhus V.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark