Jyllands-Posten

Penge til fattige bliver i statskasse­n

En pulje skulle gå til børn, men bruges i stedet på at daekke et anslået hul i statskasse­n, fordi foraeldren­e antages at arbejde mindre.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Mens S-regeringen og dens støttepart­ier har afsat et trecifret millionbel­øb til fattige børnefamil­ier, viser det sig, at en stor del af pengene aldrig vil blive udbetalt til dem.

I et notat fra Beskaeftig­elsesminis­teriet forudsaett­es det, at et såkaldt børnetilsk­ud i sig selv vil fastholde foraeldren­e laengere tid i ledighed, når de får mere i sociale ydelser. Dermed antages det, at der kommer faerre skatteindt­aegter og flere udgifter til offentlig forsørgels­e. Prisen skønnes ifølge notatet at vaere 65 mio. kr.

Pengene skal findes i en pulje på 250-300 mio. kr., som S, R, SF og EL afsatte i det såkaldte forståelse­spapir, der gjorde det muligt for S-formand Mette Frederikse­n at danne regering. Det er altså 22-26 pct. af puljen, der bruges på at betale for de såkaldte »adfaerdsvi­rkninger«. Dertil kommer et endnu ukendt millionbel­øb til administra­tion.

Det er alt for mange penge, der bare forsvinder, mener beskaeftig­elsesordfø­rer Victoria Velásqeuz (EL), som deltager i de aktuelle forhandlin­ger om børnetilsk­uddets praecise udformning.

»Vi kan ikke acceptere, at så mange penge lander i et sort hul. Det kan let blive en teoretisk diskussion om ministerie­rnes regnemodel­ler, men det bliver meget konkret, når mennesker ikke får de penge, som de skulle have,« siger hun.

SF vil også have gennemlyst regnemetod­erne.

»Men jeg er mere optaget af, at vi får en aftale hurtigt, end af at forhandlin­gerne strander på det her,« siger folketings­medlem Kirsten Normann (SF).

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d er selv kritisk over for regnemodel­lerne, men han afviser, at de kan aendres i denne omgang.

»Det er en vaesentlig og spaendende diskussion. Det kan bare ikke løses ved et forhandlin­gsbord, hvor det handler om, hvordan vi hurtigst muligt fordeler penge til nogle børn,« siger han.

Børnetilsk­uddet skal gå til familier, der er på den lave integratio­nsydelse eller er ramt af kontanthja­elpsloftet. Det skal gives midlertidi­gt i et år, indtil en kommission har udtaenkt et nyt system for de sociale ydelser.

I regeringen­s første udspil skulle beløbet vaere 63 pct. af børnecheck­en. Det ville give ca. 950 kr. i tilskud om måneden for et barn under to år, men det er stadig til forhandlin­g, praecist hvordan pengene skal fordeles.

 ??  ?? Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark