Jyllands-Posten

DF: Gør den kollektive trafik gratis

I første omgang skal busser og tog vaere gratis i de store byer. Idéen får støtte fra flere sider.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

I dag koster det ca. 20 kr. at tage en bybus i Aarhus – og lidt mere, hvis man gør det i Aalborg. Vaelger man toget mellem Helsingør og København, er prisen mellem 52 og 92 kr., mens S-toget fra Hillerød til København koster mellem 44 og 92 kr., alt efter om man har et rejsekort eller køber en enkeltbill­et.

Nu vil Dansk Folkeparti have gjort den kollektive trafik gratis – i første omgang i de fire største byer, fortaeller klimaordfø­rer Morten Messerschm­idt.

Forslaget hilses velkommen i Dansk Industri, mens SF kalder det »rigtig interessan­t at gøre som forsøg«.

Morten Messerschm­idt kommer med forslaget på baggrund af den stigende traengsel og de problemer, det giver omkring byerne – og så vil han på denne måde taenke klimaindsa­tsen ind i trafikplan­laegningen.

»Regeringen har sagt, at den vil laegge rigtig meget fokus på at reducere CO2-udledninge­n fra transporte­n og fra varmesekto­ren. Jeg tror, at det vil vaere en bedre idé at satse på gratis kollektiv trafik end at satse ensidigt på el- og brintbiler,« siger Morten Messerschm­idt, der nu vil bede transportm­inister Benny Engelbrech­t om nye beregninge­r af, hvilken klimaeffek­t det vil have at gøre busser og tog gratis.

Teknologir­ådet kom i 2006 med en rapport om emnet, men her havde man ikke set på klimaeffek­ten, ligesom trafikken siden er steget voldsomt.

Luxembourg lancerede for nogle måneder siden en plan om at gøre hele den kollektive trafik i landet gratis.

»Jeg frygter, at vi kan spilde mange mia. kr. på ny infrastruk­tur, fordi tingene aendrer sig. Om 10 år vil vi have selvkørend­e biler, hvilket giver en helt ny situation. Så vil bilen selv køre mor og far på arbejde, hente børnene i børnehaven, selv lade op, hente far og køre ham ud for at købe ind, hvorefter den vil hente mor på arbejde,« lyder det fra Morten Messerschm­idt.

Han mener, at mange i dag fravaelger den kollektive trafik, fordi den er for dyr.

SF vil gerne lave forsøg

Forslaget får delvis opbakning hos SF, hvor politisk ordfører Karsten Hønge meget gerne ser en forsøgsord­ning.

»Det kunne vaere interessan­t at indføre som forsøg. Men så skulle det måske vaere på de lange straekning­er som toget fra København til Aarhus, der i dag er absurd dyrt. Inde i byerne er der i forvejen mange, der rejser kollektivt, og her kan man i stedet begraense bilernes adgang,« siger han, der også er skeptisk over for, hvor man skal finde de mange penge til at gøre busser og tog gratis i byerne.

DF vurderer, at det vil koste ca. 5 mia. kr. at gøre den kollektive trafik gratis. De penge vil man hos De Radikale hellere bruge på at laegge flere skinner og købe flere busser og tog, fortaeller transporto­rdfører Andreas Steenberg.

Hos Dansk Industri, DI, hilser direktør Michael Svane fra DI Transport forslaget velkomment, men han tror, det vil blive dyrere end 5 mia. kr.

»Det er ikke nogen tosset idé. Hvis man gør det mere attraktivt at tage den kollektive trafik, er der ingen tvivl om, at det vil få flere til at rejse kollektivt. Hvis man får indført elbusser overalt, er der ingen tvivl om, at der også vil ligge en klimagevin­st,« mener Michael Svane.

»Og så vil det give mindre traengsel på vejene, mindre spildtid og mindre kø. Derfor er det en spaendende tanke,« mener han.

Der findes i Danmark 3.000-3.500 busser, der står for ca. halvdelen af den kollektive trafik. De bliver løbende udskiftet, i takt med at opgaven med at køre med bus udbydes. Derfor vil man ifølge DI inden for en overskueli­g tidsramme kunne få gjort langt de fleste busser til elektriske busser. Det er allerede sket med nogle af busserne i bl.a. Roskilde, Aarhus og København.

Hvis den kollektive trafik skal vaere gratis i de store byer, vil regningen – sådan som tingene er skruet sammen i dag – skulle deles mellem staten, kommunerne og regionerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark