Jyllands-Posten

Kommuner har gjort op med for mange kontaktper­soner til udsatte borgere

Susanne Vilhelmsen fik i januar en hjerneskad­e. Hun frygtede for mødet med det kommunale system, men intet har vaeret som forventet. Ni nordsjaell­andske kommuner er lykkedes med at gøre fire-fem forskellig­e handleplan­er til én med borgeren i centrum.

- JEPPE REEDTZ HUSTED indland@jp.dk

Stemmeleje­t saenkes til et fortroligt niveau. Hovedet ryster en smule.

»Jeg skal blive gammel her, taenkte jeg altid.«

Dén fremtidsud­sigt var bestemt ikke positiv, understreg­er den 55-årige Susanne Vilhelmsen, som fortaeller om sit kritiske syn på Helsingør Kommune; som sygeplejer­ske på hospitalet i Hillerød oplevede hun, hvordan patienter, som hun sendte videre, landede et ubekvemt sted imellem flere stole.

En hjerneskad­e og et frikommune­forsøg har aendret hendes holdning.

Den 30. januar fik Susanne Vilhelmsen ondt i hovedet, grøn og rød flød sammen, og folkevogne­n ramte ikke laengere indkørslen i første hug. Fire dage senere var hun indlagt, og scanningen afslørede 15 små blødninger i hjernens højre side.

En uge senere udskrev hospitalet hende med en recept på blodfortyn­dende medicin, og allerede den 14. februar var hun til det første møde med kommunen. Foran hende sad et lille hold fagpersone­r.

Et detektivar­bejde

Indtil sidste år gik hjerneskad­ede, udsatte familier og unge i Helsingør – alle grupper med flere forskellig­e kontakter til kommunen – til møde med først den ene fagperson, så den anden og den tredje. Hvert møde resultered­e i en ny handleplan.

»Vi havde svaert ved at holde styr på, hvad der stod i de planer, som borgeren havde med andre fagpersone­r,« siger ergoterape­ut Louise Sonne Klint, der har arbejdet i Helsingør i seks år.

Hun fortaeller, at arbejdsgan­gen resultered­e i et »tidskraeve­nde detektivar­bejde« for at finde frem til de fagpersone­r, som arbejdede med den samme person. Alt for ofte lykkedes det først langt henne i forløbet.

Siden efteråret har et frikommune­forsøg betydet, at borgerne nu i stedet bliver mødt af ét samlet hold af sagsbehand­lere. Frikommune­ordningen betyder nemlig, at Helsingør er fritaget fra en raekke specifikke lovkrav til indhold og form samt regler om saerskilte handlingsp­laner. I stedet laegger kommunen i samarbejde med borgeren én plan, som traekker på alle fagkompete­ncer – i Susanne Vilhelmsen­s tilfaelde jobkonsule­nten, ergoterape­uten og fysioterap­euten.

»Jeg kommer tidligere ind i en sag, og sammen kan vi få lagt en plan for borgeren, som er meget mere realistisk,« siger Trine Engdal, der har arbejdet ni år som jobkonsule­nt i Helsingør.

Kort sagt undgår kommunen at »køre ned af forskellig­e spor«, som hun udtrykker det. Udover at begraense antallet af kommunale handleplan­er, som hver hjerneskad­et familie eller ung får, er borgeren også kommet i centrum.

Derfor var det det åbne spørgsmål ”hvad nu?”, der konfronter­ede Susanne Vilhelmsen til det første møde den 14. februar.

Hun gjorde det klart, at hendes ønske var at komme tilbage på arbejde, og at hun ikke ville sygeliggør­es i processen. Efter samtalen blev holdunderv­isning med andre patienter opgivet til fordel for individuel traening, gåture med familien og puslespil for at traene synet.

Susanne Vilhelmsen følte selv, at hun »var styrende for de rammer, der blev sat op«.

Efterfølge­nde rettedes planen løbende; i takt med hendes fremskridt blev først ergoterape­uten og siden fysioterap­euten udfaset, så hun i dag kun har kontakt til jobkonsule­nten.

Forsøget kan sprede sig

Frikommune­forsøget, ”En plan for en sammenhaen­gende indsats sammen med borgeren”, finder sted i ni nordsjaell­andske kommuner. Allerede nu har det inspireret til landsdaekk­ende lovgivning.

»De anbefaling­er, som vi er kommet med, har VLAKregeri­ngen mere eller mindre taget rub og stub,« siger Benedikte Kiaer (K), borgmester i Helsingør.

Flere kommuner har allerede vaeret i kontakt med den centrale koordinato­r for frikommune­forsøgene, og også i Socialrådg­iverforeni­ngen vaekker forsøget begejstrin­g.

»For borgerne opleves det som en kaempesucc­es, og som socialrådg­iver i den kommunale sektor er det fantastisk, at arbejdet tilrettela­egges, så indsatsern­e kommer i den rigtige raekkefølg­e,« siger foreningen­s formand, Mads Bilstrup.

I dag står kun en ny hovedlov, der skal samle indsatsern­e på beskaeftig­elses-, sundheds-, social- og undervisni­ngsområdet, i vejen for en national udbredelse. Debatten om loven begyndte før folketings­valget, og Mads Bilstrup opfordrer partierne til at få den forhandlet på plads hurtigst muligt her efter sommerferi­en. Samtidig advarer han om, at økonomien skal samles i én kasse, der finansiere­r alle indsatsomr­åder, hvis ordningen skal virke efter hensigten. Holdningen bakkes op af Hjerneskad­eforeninge­n.

»Økonomien skal flyde frit, i stedet for at pengene stadig laegges ud i de enkelte siloer. For økonomien er den smørelse, som skal få systemet til at glide,« siger direktør Morten Lorenzen.

Han mener, at kommunerne først og fremmest bør samarbejde om at genetabler­e de store, velfungere­nde hjerneskad­ecentre, som amterne drev før 2007. Alligevel anerkendes forsøget i Nordsjaell­and, fordi »alt hvad der kan gøres anderledes, er positivt«.

Nye mål

Siden begyndelse­n af juni har Susanne Vilhelmsen igen kunnet traekke i sygeplejer­skeuniform­en – ikke på fuld tid og stadig uden patientkon­takt. Hendes kontaktper­son på jobcentret har bedt hende om at tage det roligt; holdt hende på et »realistisk spor«, som hun kalder det.

»Alle har hørt historier om kommunens klamme hånd, men jeg har fået et helt andet syn på, hvordan systemet kan fungere,« siger Susanne Vilhelmsen.

I juli begynder hun igen på at arbejde med patienter. Hendes helt store mål ligger i slutningen af august, når de nye sygeplejes­tuderende begynder i praktik på afdelingen. Til den tid vil hun arbejde på fuldtid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark