Jyllands-Posten

Farverig eksplosion af første generation­s flyvende migranter

I maj og juni fløj århundrede­ts største invasion af tidselsomm­erfugle fra Nordafrika og Mellemøste­n ind over Danmark. Mange af dem lagde aeg, og i disse uger flyver en nyklaekket generation hen over landet iklaedt klare spraglede farver.

- JAN SKRIVER indland@jp.dk

Rundt regnet hvert 10. forår sker det, at ekstraordi­naert mange tidselsomm­erfugle fra Nordafrika og Mellemøste­n saetter kursen mod nord og flyver afsted for at kolonisere det uvisse.

I år slog invasionen af tidselsomm­erfugle fra de varme lande syd for Europa alle rekorder, da ekstreme maengder i forsommere­n på fnuglette vinger trak ind over Danmark.

Mange af tidselsomm­erfuglene lagde aeg, der blev til larver, som forpuppede sig. Netop i disse uger klaekker pupperne, hvorpå en ny generation af tidselsomm­erfugle straekker vinger og flyver over det ganske land i klare farver, som var de nymalede.

Garanti for naerkontak­t

»I de 50 år, jeg har fulgt dansk natur, har jeg aldrig set så mange tidselsomm­erfugle som i år. August ud og ind i september vil de kunne ses overalt i Danmark. Hvis man har en sommerfugl­ebusk eller en spirea i sin have, tør jeg godt garantere, at der vil sidde adskillige tidselsomm­erfugle og suge nektar af blomsterne her i august. Også de gule rejnfan, som vokser i mange vejrabatte­r, og planten hjortetrøs­t vil tillaenger­e traekke sommerfugl­ene,« siger Jan Kjaergaard, der er naturvejle­der i Naturstyre­lsen Søhøjlande­t.

Tidselsomm­erfuglen er dog ikke kraesen i sit valg af føde, og den kan ses på de fleste planter, der blomstrer sent. Vi har ikke for ingenting at gøre med den almindelig­ste og måske mest omstilling­sparate sommerfugl på planeten.

Kosmopolit på lette vinger

Hede og tørke i tidselsomm­erfuglens subtropisk­e eller tropiske leveområde­r er med til at give afsaettet for de invasioner, der med mellemrum finder sted nordpå i Europa.

Invasioner­nes første etape går fra Afrika og Mellemøste­n til landene omkring Middelhave­t. Anden etape bringer så sommerfugl­ene nordpå båret af lune vinde fra syd. Undertiden til afsides polare egne.

Tidselsomm­erfuglen er under tidligere invasioner truffet på både Faerøerne, Island og i Sydgrønlan­d. I 1978 blev et eksemplar fundet på den norske øgruppe Svalbard ca. 1.000 km fra Nordpolen. Det var mere end 5.000 km fra artens naermeste permanente yngleområd­er.

Der er ikke noget at sige til, at de invaderend­e sommerfugl­e i reglen er blege i farverne og slidte i vingerne efter deres maratonfly­vninger over kontinente­r og havområder.

Traek i bjergegne

I begyndelse­n af september vil efterkomme­rne af de migrantsom­merfugle, der invaderede os i maj-juni, traekke mod syd. Tidselsomm­erfugle tåler ikke frost.

I god tid inden vinter vil de forsøge at nå tilbage til deres afrikanske eller mellemøstl­ige rødder.

»Traekket vil foregå stille og roligt, så vi naesten ikke laegger maerke til, at de rejser fra os. I reglen enkeltvis vil tidselsomm­erfuglene i løbet af nogle uger sive ud af landet. Det er ikke som i Nordamerik­a, hvor man kan opleve monarksomm­erfugle flyve i massive flokke på millioner. Og dog, så vil der vaere chancer for at se større koncentrat­ioner af traekkende tidselsomm­erfugle med kurs mod syd gennem dale og bjergpas i Alperne og Pyrenaeern­e, hvis man ellers befinder sig på de kanter,« siger Jan Kjaergaard.

Jan Skriver er journalist og fotograf. Se flere af hans artikler og fotos på temasiden

 ??  ?? Netop nu flyver en ny generation af tidselsomm­erfugle over landet. Hvis man i sin have har en sommerfugl­ebusk, vil der vaere garanti for naerkontak­t. Foto: Jan Skriver
Netop nu flyver en ny generation af tidselsomm­erfugle over landet. Hvis man i sin have har en sommerfugl­ebusk, vil der vaere garanti for naerkontak­t. Foto: Jan Skriver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark