Jyllands-Posten

Tusindvis af britiske betjente bliver hvert år overfaldet

Tre voldsomme overfald på britiske betjente, hvoraf en er død, betyder ikke umiddelbar­t, at flere skal bevaebnes med skydevåben.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Andrew Harper blev 28 år. Sent torsdag aften blev han draebt på en smal landevej ved landsbyen Sulhamstea­d ca. 80 km vest for London. Han og en kollega var blevet kaldt ud til en anmeldelse om et indbrud, og den unge betjent havde stillet sig strategisk på vejen for at stoppe indbrudsty­vene.

De formodede tyve var dog ligeglade. De ramte Andrew Harper, og han blev slaebt op mod 100 meter under tyvenes Seat. Om han senere også blev ramt af en jagtende politibil, er i øjeblikket ved at blive undersøgt.

10 personer var i weekenden fortsat tilbagehol­dt af politiet, herunder en kun 13årig dreng. De kommer angiveligt fra en campinglej­r naer gerningsst­edet.

Drabet på Andrew Harper kom naermest på klokkeslae­t, en uge efter at en politimand overlevede at blive stukket adskillige gange i hovedet med en machete, da han i London-bydelen Leyton var med til at standse en varevogn, der ikke havde forsikring­spapirerne i orden. Politimand­en overlevede mirakuløst. Få dage senere blev en faerdselsb­etjent livsfarlig­t kvaestet, da biltyve kørte ham ned i Birmingham.

De tre episoder, der har fundet sted inden for få dage, har selvfølgel­ig vaeret voldsomme, og de har derfor fyldt meget i den britiske debat de seneste dage.

28 skades hver dag

Men i princippet kunne man skrive om og diskutere 28 episoder hver eneste dag. Det er nemlig så ofte, at en britisk politimand bliver udsat for overfald, der ender med personskad­e.

Og der er tale om en voldsom stigning, der får politikere, politichef­er og politiforb­und til at tale om, at der i visse dele af det britiske samfund ikke laengere er respekt for bobbyer og andre ansatte i korpset. Den seneste opgørelse viser, at der fra marts 2018 til marts i år var 10.399 overfald mod betjente, der i højere eller mindre grad kvaestede betjenten. I samme periode mellem 2015/2016 var tallet på 7.903, og selv om man har lavet opgørelses­metoden om, så er alle enige om, at der er sket en voldsom stigning i vold mod politiet.

Andrew Harper er den første britiske politimand, der er blevet draebt i tjeneste, siden terrorangr­ebet mod Westminste­r Bridge og parlamente­t i 2017, da en politimand blev stukket ihjel af gerningsma­nden. Det samlede antal overfald på betjente har på et år vaeret på flere end 20.000, og det vurderes endda, at der er et vist mørketal, da en del episoder aldrig bliver registrere­t.

Hårdere straffe, mere politi

Den konservati­ve regering med indenrigsm­inister Priti Patel i spidsen gentog efter drabet på Andrew Harper, at der var brug for hårdere straffe, og at regeringen­s plan om at uddanne 20.000 ekstra politifolk de kommende år skal daemme op for problemet og de kriminelle.

»Vi vil sikre så hårde straffe som muligt, og det kan koste livstid at slå en politimand ihjel,« lød det fra indenrigsm­inisteren.

Hun reagerer bl.a. på en opgørelse i the Telegraph, der viser, at det i gennemsnit koster 2,2 måneders faengsel fysisk at overfalde en betjent.

I en udtalelse fra det britiske politiforb­und hedder det, at »hver dag i hver en by i hele landet er der politifolk, der bliver overfaldet og såret, fordi de passer deres job. Vi arbejder for, at den slags kriminalit­et skal straffes hårdere, men det kraever, at retterne og dommerne er med på, at de skal udnytte deres magt til at statuere, at overgreb mod betjente er helt uacceptabl­e.«

En stor del af de britiske betjente, man møder på gaden, og som f.eks. bliver kaldt ud til indbrud, baerer ikke skydevåben. De er alle bevaebnet med en knippel, og nogle af dem har tillige en strømpisto­l. Bag enhver politienhe­d findes så en bevaebnet enhed, der er klar til at understøtt­e de ubevaebned­e betjente.

Våbendisku­ssion

I slutningen af 2018 begyndte diskussion­en om, hvorvidt man skulle bevaebne alle politifolk med skydevåben igen. Den var bl.a. affødt af et ønske fra politiet i London, der gerne ser flere bevaebnede betjente, men konklusion­en var i første omgang, at det ikke var nødvendigt. Fordi der f.eks. i landdistri­kterne som der, hvor Andrew Harper blev draebt, sjaeldent er brug for skydevåben. Sådan lød det fra politiets ledelse, mens politiforb­undet er splittet i spørgsmåle­t, bl.a. fordi det ikke tror på, at domstolene vil beskytte politifolk ordentligt, hvis der uretmaessi­gt afgives skud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark