Jyllands-Posten

Atomkapløb skaber ny usikkerhed i Danmarks naerområde

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Traktater, som i årtier har sikret kontrol med atomvåben, står for fald, og et nyt rustningsk­apløb er under opsejling. En ulykke i Rusland har sat fokus på nogle af dets mulige omkostning­er.

Først kom billederne af ambulancer med forseglede døre og maend i sikkerheds­dragter, der skulle beskytte mod nuklear stråling.

Så fortalte medier i Severodvin­sk, en lukket by ved Hvidehavet ca. 1.200 km nord for Moskva, at lokale apoteker var løbet tør for jodpraepar­ater, som kan afbøde følgerne af radioaktiv stråling.

Til sidst måtte de russiske myndighede­r modvilligt rykke ud med en forklaring om, at afprøvning­en af et nyt, hemmeligt våben havde udløst en eksplosion, der havde kostet flere liv og kortvarigt fik radioaktiv­iteten i området til at stige.

Våbenet, som det russiske militaer testede i sidste uge, menes at vaere et af en håndfuld ”vidundervå­ben”, som praesident Vladimir Putin i marts 2018 i en stor tale løftede sløret for, umiddelbar­t før han blev genvalgt til endnu seks år ved magten.

Militaere eksperter i øst og vest peger på et nyt krydsermis­sil, der på russisk baerer den poetiske betegnelse Stormsvale­n, som den sandsynlig­e årsag til ulykken i Nordruslan­d.

Dette missil drives frem af en lille atomreakto­r, der forsyner det med en usaedvanli­g lang aktionsrad­ius og giver det mulighed for at omgå det amerikansk­e missilfors­var, der er under opbygning, ved at flyve mod syd, før det flyver mod nord og vest.

Men konceptet indebaerer en raekke voldsomme risici, påpegede Jeffrey Lewis, en ekspert fra James Martin Center for Nonprolife­ration Studies, en taenketank i Californie­n, i et indlaeg i tidsskrift­et Foreign Policy.

»Et atomdrevet krydsermis­sil er en uhyrlig idé, som USA for laengst har overvejet og forkastet som et teknisk, strategisk og miljømaess­igt mareridt. Vladimir Putins Rusland er dog af en anden opfattelse,« skrev han.

»Det er sådan et lille, flyvende Tjernobyl,« konstatere­de kommentato­ren Julia Latynina fra den uafhaengig­e Moskva-avis Novaja Gazeta om Ruslands reaktordre­vne missilproj­ekt.

Nye atommagter på vej

Den forulykked­e Stormsvale er kun et af mange nye våbenproje­kter i en tid, som på kernevåben­området er praeget af en helt ny grad af usikkerhed. Det skyldes dels, at de store nedrustnin­gstraktate­r fra Den Kolde Krigs tid står for fald, uden at det er oplagt, hvad der kan erstatte dem, og dels at et langt større antal atommagter end tidligere kappes om at øge arsenalern­e.

»I modsaetnin­g til Den Kolde Krigs tid bliver det ny atomvåbenk­apløb mangesidet og vil involvere stater som Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea, ud over USA og Rusland,« skrev Aleksej Arbatov, en anerkendt russisk ekspert på området, for nylig i magasinet Survival (Overlevels­e), der

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark