Jyllands-Posten

Aktivist eller journalist? »Vi er ikke objektive, men vi er både saglige og kildekriti­ske«

- IDA TRØIBORG ida.troiborg@jp.dk

Antallet af online nyhedsmedi­er med en politisk agenda er eksplodere­t i de seneste år. Eksperter mener, at de kan vaere skadelige for samfundsde­batten, og kalder på aendret lovgivning.

I den bagerste ende af en gammel, gul bygning i Griffenfel­dsgade på det indre Nørrebro finder man et lillebitte, naesten interimist­isk, redaktions­lokale med et enkelt bord og nogle få computere. Vaeggene er beklaedt med billeder af Che Guevara og antifascis­tiske slogans, og en A3-udgave af Carl Marx’ kommunisti­ske manifest er sat i glas og ramme.

Her holder netmediet Solidarite­t til. Det har siden marts 2019 publiceret nyheder, baggrundsa­rtikler og debatstof til og om den danske venstreflø­j.

»Vi er socialiste­r, og vi kaemper ganske enkelt imod den voksende ulighed i det kapitalist­iske klassesamf­und,« siger mediets chefredakt­ør, Morten Hammeken.

Dermed skriver Solidarite­t sig ind i den lange raekke af nye politisk farvede medier, som ifølge medieforsk­er ved Syddansk Universite­t Peter Bro er opstået på nettet i de seneste år.

»Det har aldrig vaeret nemmere og billigere at starte sit eget medie, og derfor ser vi i øjeblikket en kaempe stigning i antallet af medier, der opstår som et alternativ til de etablerede aviser og dagblade,« forklarer han.

Men ifølge Peter Bro er det svaert for laeserne at adskille de aktivistis­ke medier med en politisk dagsorden fra de mere objektive nyhedsmedi­er, og det kan vaere farligt for samfundsde­batten.

»Problemet er, at man bliver bombardere­t med informatio­ner på de sociale medier, og historier fra f.eks. Solidarite­t blander sig med historier fra Politiken og Jyllands-Posten og med udenlandsk­e artikler. Det kan vaere utroligt vanskeligt at gennemskue, hvilken agenda afsenderen har, og risikoen er, at laeserne får et skaevt billede af virkelighe­den,« siger han.

AErlig journalist­ik

Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i medieret, og som forsker i bl.a. presseetik, er enig. Hun mener, at det er saerligt problemati­sk, at mange nye medier skriver historier, som både i form og udtryk ligner almindelig­e nyheder, selv om de ofte er skrevet af amatører.

»Det er nemt at få en hjemmeside til at ligne f.eks. jp.dk, men ofte er historiern­e skrevet af ikkeuddann­ede journalist­er, der ikke benytter sig af kriterier som kildekriti­k og korrekthed, og som ikke sørger for f.eks. at høre alle parter i en sag,« siger hun og tilføjer:

»Derfor kan disse medier udgive nyheder, som i bedste fald er unuancered­e og i vaerste fald tenderer misinforma­tion.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark