Jyllands-Posten

Ny svensk tv-serie er alt det, som de første saesoner af ”Bedrag” ikke var

”Fartblinda”, som kan ses på C More, saetter effektivt en krog i seeren, når den fortaeller om skandaler i bankverden­en og kaerlighed­skriser.

- FARTBLINDA NANNA FRANK RASMUSSEN

Det begynder med et oprør. En dør bliver slået ind, og maend i jakkesaet tørner sammen i bankens lokaler. På den anden side af gaden følger den 25-årige finansjour­nalist Bea Farkas med i sit kamera.

Med et klik fanger hun bankdirekt­øren Peder Rooth i stivnet fortvivlel­se. Og så hives vi endelig tilbage i tiden til 23 dage før det voldsomme slagsmål.

Det er en virkningsf­uld in medias res-begyndelse på en serie, der formår at holde tungen lige i munden, når den fortaeller en kompleks historie om en bank i selvforsky­ldte vanskeligh­eder.

Alt det, som de to første saesoner af DR’s ”Bedrag” slet ikke lykkedes med, har produktion­sselskabet i samarbejde med C More og TV4 nu formået: at beskrive det, der på papiret kan lyde som kedelig talsnak og finansforv­iklinger til dragende og dramatisk tv-fortaellin­g.

Den rutinerede hovedforfa­tter Jesper Harrie skal have ros for at saette en god og sikker kurs.

De to hovedperso­ner er henholdsvi­s den unge journalist Bea (Julia Ragnarsson, ”Springflod­en”) og bankdirekt­øren Peter (Matias Varela, ”Narcos”).

De er ikke bare hinandens modstander­e, de er også hinandens elskede. Peter er gift, har to børn og lever i overhaling­sbanen, men han har forelsket sig hovedkulds i Bea, der er flyvsk og farverig.

Begge har de deres respektive job, fordi de er tiltrukket af penge. Men hvor Peter vil have dem – og gerne rigtig mange af dem – vil Bea undersøge, hvad rigdommens medfølgend­e magt har af samfundsma­essige og menneskeli­ge konsekvens­er.

De er altså bekraeftel­sen på bonmotet om, at modsaetnin­ger mødes.

Men da Bea får til opgave at skrive om banken, som Peter er direktør for, opdager hun, at noget er, som det ikke skal vaere.

Kan hun vedblive at vaere i et forhold til en mand, der ikke har rent mel i posen? Og her taler vi altså ikke om utroskaben, for den har hun forliget sig bedre med, end han har.

”Fartblinda” giver os ikke nye maengder af menneskeli­g indsigt, den eksperimen­terer ikke med sine karakterer­s seksuelle morale eller (til)bøjelighed­er, som f.eks. finans- og magtserien ”Billions” gør det, men den er dynamisk og profession­elt udført og saetter effektivt en krog i seeren.

THRILLERSE­RIE SVERIGE, 2019 Konceptuer­ende instruktør: Jens Jonsson 8 afsnit a ca. 45 min. Premiere på C More 19. august Anmeldelse­n er baseret på de to første afsnit

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark