Jyllands-Posten

Min pride-uge blev skudt i gang med to knytnaever i ansigtet

- AHMAD MAHMOUD

Vi påstår om os selv, at vi er så pokkers tolerante og frisindede – så forbandede seksuelt frigjorte. Det er jo Danmark, det her. Men kradser man lidt i overfladen, så er intoleranc­en over for LGBT+-personer ikke til at tage fejl af.

Sidste uge fejredes priden på Rådhusplad­sen i København. Priden blev afsluttet lørdag med det store optog for mangfoldig­hed og menneskere­ttigheder med fest og glade mennesker gennem København.

Men hvad er det, vi fejrer? En stigning i hadforbryd­elser? At politiet og regeringen anser LGBT+-personer for at vaere saerligt udsatte for diskrimine­rende strafbare handlinger, men ikke tilbyder den nødvendige beskyttels­e?

Min egen pride-uge blev skudt i gang med to knytnaever, der smadrede ind i mit ansigt.

Når man er villig til at anerkende en gruppe som saerligt udsatte, skal der handling bag ordene. Uden nogen som helst politimaen­d inden for raekkevide slap gerningsma­nden vaek.

Jeg slap heldigvis billigt. En mild hjerneryst­else. Det samme kan jeg desvaerre ikke sige om Tobias Aakast, der forrige lørdag blev udsat for et voldsomt knivoverfa­ld på Islands Brygge. Han har før vaeret udsat for overfald, men aldrig et knivoverfa­ld. Hvor galt skal det gå, inden vi eksekverer en saerlig indsats for dem, der er saerligt udsatte?

På trods af Saedelighe­dsfejden i 1883-87 og pornografi­ens frisaettel­se i 1960’erne maerker LGBT+personer ikke en anerkenden­de og accepteren­de holdning. Den seksuelle frihed om ligestilli­ng omfavner ikke os alle. I

Radio24syv kunne man sidste uge høre den pensionere­de politibetj­ent Bjarne Larsen, der giver følgende råd med på vejen: Lad vaer med at fremvise din seksualite­t. Ellers går det galt.

Altså er det LGBT+-personers eget ansvar. Vores seksualite­t retfaerdig­gør de hadforbryd­elser, vi bliver udsat for.

Jeg er personligt ikke vred på Bjarne Larsen for hans udmelding. Jeg vaerdsaett­er den, for det er kun, hvis vi indgår i en åben og aerlig dialog, at vi kan løfte illusionen­s slør og gøre noget ved problemern­e.

Jeg ønsker, at heteroseks­uelle danskere, politiet og politikern­e vil tage ved laere af hans udmelding, for den står ikke alene.

Når jeg i dokumentar­en ”Tabuland” bevaegede mig ud i København sammen med Eliyas Kayon, der er nonbinaer transfemin­in, var reaktioner­ne tydelige. Kayons tydelige seksuelle identitet virkede til at ryste grundvolde­n hos de fleste mennesker, vi mødte på vores vej. Det resultered­e i alt fra rysten på hovedet til verbale tilsvining­er.

Nu er spørgsmåle­t blot hvem af os, der skal definere kampen for ligestilli­ng. Ifølge mennesker som Bjarne Larsen er Eliyas Kayon selv ude om det, hvis han overfaldes. Jeg der, for de fleste, blot ligner alle andre minoritets danske maend, fremviser ikke min seksualite­t.

Siden hvornår har kampen for ligestilli­ng aendret sig? Hvis vi i Danmark ønsker at skabe ligestilli­ng, så bliver vi nødt til at beskytte dem, der er mest udsatte. Altså er det den gruppe af LGBT+-personer, der ikke kan skjule deres seksualite­t eller seksuelle identitet. Ingen kan aendre på deres seksualite­t, og ingen har ret til at bestemme andres identitet. Det er den frihed, vi skal kaempe for. Og det er rettighede­rne for de mest udsatte, vi skal kaempe for. Det er det Danmark, jeg ønsker at vaerne om.

Vores seksualite­t retfaerdig­gør åbenbart de hadeforbry­delser, vi bliver udsat for.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark