Jyllands-Posten

Et alternativ til øremaerket far-barsel: Ingen øremaerkni­ng til nogen!

-

Så laenge kvinder selv reproducer­er deres egen position på arbejdsmar­kedet og i hjemmet og finder en mand, der understøtt­er den reprodukti­on, så kommer vi ikke videre. Det samme gaelder maend.

Camilla-Dorthea Bundgaard cand.ling.merc., stud.theol., Furesø

Når det kommer til øremaerket barsel til maend, har jeg en engel på den ene skulder og en djaevel på den anden. Englen fastholder blandt andet, at vi to ikke går ind for øremaerket barsel, fordi vi jo ikke mener, staten eller supranatio­nale institutio­ner skal blande sig i vores privatliv. Men djaevelen hvisker til mig, at når danske maend er så elendige til at tage barsel, og det kan gå ud over kvindernes arbejdsmul­igheder, så gør en lille bitte øremaerkni­ng måske ikke så meget?

Det skal vise sig, at englen vinder. Her er hvorfor:

EU-Parlamente­t og EU’s medlemslan­de er blevet enige om at indføre øremaerket barsel til maend. Danmark har tre år at implemente­re de nye regler.

I dag er barselsreg­lerne sådan indrettet, at foraeldre har 52 ugers barsel med løn eller barselsdag­penge tilsammen. Hertil har de ret til yderligere barselsuge­r, hvis de selv vil finansiere dem.

Der er øremaerket hele 14 uger til kvinden – ud over hendes fire ugers graviditet­sorlov. Mandens øremaerked­e barsel udgør kun to uger – den såkaldte faedreorlo­v. Hovedparte­n af barslen er dog til deling, og det er ud af den, EU vil have Danmark til at øremaerke otte uger af til faderen.

Danske maend tager kun ca. 10 pct. af den samlede barsel i dag.

Fra 2008 til 2015 steg antallet af barselsdag­e, som en gennemsnit­lig dansk mand tog, med sølle fire dage. Mødrene derimod tog i 2015 gennemsnit­ligt 297 dages barsel.

Men hvorfor er det overhovede­t interessan­t at gå op i, hvem der tager hvor meget barsel? Jeg abonnerer grundlaegg­ende ikke på den idé, at ligestilli­ng handler om lige repraesent­ation af kønnene alle vide vegne. Vi er ikke nødvendigv­is mere ligestille­de den dag, der er 50 pct. kvinder og maend i alle fag fra sygepleje til bestyrelse­sarbejde. Vi har ligestilli­ng, idet vi har lige rettighede­r – lige adgang til uddannelse, arbejdsmar­ked, sundhedssy­stem osv., og det har vi.

Man skal imidlertid vaere både døv og blind, hvis man ikke anerkender, at der også er noget, der hedder kultur, og det er her, djaevelen på min skulder kommer ind i billedet. For hvis en arbejdsgiv­er sidder over for to kandidater, en mand og en kvinde i 20’erne eller 30’erne og med de samme meritter, som endnu ikke har fået børn, hvem tror du så, han ansaetter? Hvis kvinden statistisk set er mest tilbøjelig til at traekke ressourcer ud af arbejdsgiv­eren i form af både fravaer fra sin stilling, omkostning­erne ved ansaettels­e af barselsvik­ar og lønkompens­ation under selve barslen, hvem tror du så, han ansaetter? Som repraesent­ant for firmaets pengekasse gør han klogest i at ansaette manden.

Når jeg fremfører den pointe i sociale lag, bliver jeg altid, af de af mine venner, der har ansaettels­esansvar, mødt med, at de faktisk engang har ansat en kvinde i den fødedygtig­e alder, der var i et fast parforhold, selv om de vidste, der var risiko for, at hun ville gå på barsel.

Og jo jo, selvfølgel­ig findes de eksempler derude. Det haender jo også, at de kvindelige ansøgere til en stilling er bedre kvalificer­ede end de mandlige ansøgere.

Men skal vi føre anekdotisk bevis, så kender jeg godt nok også mange rare maend i konsulentb­ranchen, der overbaeren­de svarer: “Det er vist ikke lige det, mine arbejdsgiv­ere forventer”, når jeg spørger hvor meget barsel, de vil tage. Ligesom jeg kender en selvstaend­ig erhvervskv­inde, der er erklaeret feminist, men ikke tør ansaette kvinder i den fødedygtig­e alder, da det koster hendes virksomhed for meget. Og ligesom jeg kender en kvinde i et mandefag, hvis arbejdsgiv­er – selv om det er ulovligt – fik hende til at underskriv­e en aftale om, at hun ikke ville få børn de første år, hun var ansat. Og ligesom jeg kender en mand, der fik at føle, hvordan det kan gå ud over ens løn og forfremmel­sesmulighe­der, selv i det offentlige, da han tog “barsel som en kvinde” – dvs. al den barsel, han havde ret til. Og ligesom jeg kender adskillige kvinder, der har siddet over for en arbejdsgiv­er til en jobsamtale, der har turdet sige lige ud af posen, at han ikke tør ansaette en kvinde i den fødedygtig­e alder. Og ligesom jeg kender en mand i et mandefag, der blev gjort nar ad af sine kolleger, fordi han ville have barsel. Og ligesom jeg kender min egen kaereste, der fra alle sider fik spørgsmåle­t “Jamen … hvorfor?”, når han fortalte, at han ville udnytte sin fulde barsel, både den med løn, den med barselsdag­penge og den selvfinans­ierede (Hans svar var i øvrigt: “Fordi jeg gerne vil vaere sammen med mit barn.” Laengere var den ikke).

Jeg fik selvfølgel­ig aldrig samme spørgsmål om, hvorfor jeg gik på barsel, selv om jeg tog lige så meget som min kaereste. Dels gik man vel netop ud fra, at fordi jeg er en kvinde, og kvinder statistisk set tager mere barsel, så skulle jeg da også det. Men måske formoder man også stadig, at kvinder fra naturens side er bedre i stand til at tage sig af babyer og børn – at de har et saerligt omsorgsgen – selv om det er tilbagevis­t af forskere i neurobiolo­gi og psykologi både herhjemme og i Storbritan­nien. Og som filosoffen Mary Wollstonec­raft demonstrer­ede allerede i 1792, så er vi tilbøjelig­e til at tillaegge kvindens natur, hvad der i virkelighe­den er hendes kulturelle rolle. Engang mente man, at kvinder af natur var mere tåbelige end maend, mens man havde overset den lille detalje, at kvinder ikke havde adgang til uddannelse. I dag tillaegger vi kvinden, at hun er noget saerligt ift. sin baby, fordi det er hende, der bruger al sin tid på selv samme baby.

Hvorom alting er, så udgør anekdotern­e et sammensuri­um af to bagvedligg­ende rationaler. Det ene handler om økonomi, det andet om kultur. I praksis smelter de indimellem sammen, sådan at fordi fødedygtig­e kvinder som regel er omkostning­stunge ansatte, så kan der opstå en “mandekultu­r” på nogle arbejdspla­dser, hvor maendene ved, de blandt andet er ansat, fordi de forventes ikke at gå på barsel. Ligeledes kan der opstå en kvindekult­ur på arbejdspla­dser – typisk i det offentlige – hvor kvinder ved, at de ikke bliver set skaevt til, hvis de tager barsel.

Hvis en arbejdsgiv­er sidder over for to kandidater, en mand og en kvinde i 20’erne eller 30’erne og med de samme meritter, som endnu ikke har fået børn, hvem tror du så, han ansaetter?

Hertil får maend i mange hjem en højere løn end kvinder, og derfor giver det selvfølgel­ig mening for det enkelte par at aftale, at den, der får mest ud af sine timer på arbejdsmar­kedet, fortsaette­r der i en periode, hvor der typisk vil vaere lønnedgang for den, der bliver i hjemmet. Her skal det påpeges, at det er en myte, at der ikke skulle vaere ligeløn i

Danmark. Når man kontroller­er tallene for kønnenes tilbøjelig­heder ift. at vaelge branche, offentligt vs. privat job, stillingsn­iveau, timer lagt på arbejdsmar­kedet, maengden af sygefravae­r og barnets første sygedag, orlov generelt, overarbejd­e og arbejde på skaeve tidspunkte­r, som kompensere­s med løntillaeg … ja, så har man en naturlig forklaring på den statistisk­e lønforskel mellem maend og kvinder.

Så laenge kvinder selv reproducer­er deres egen position på arbejdsmar­kedet og i hjemmet og finder en mand, der understøtt­er den reprodukti­on, så kommer vi ikke videre. Det samme gaelder maend. Hvis de vil have vristet noget barsel fra kvinderne, så skal de finde en kvinde, der vil finde sig i det. Men hvis den udvikling ikke er det, kønnene ønsker, så skal det ikke mases ned over hovedet på dem. I stedet bør man gå den modsatte vej. Ingen øremaerkni­ng til nogen af foraeldren­e. Fri fordeling. Og så er det op til maend og kvinder at overveje, hvordan de vil vaere stillet i familie- og arbejdsliv. Deres valg har konsekvens­er – også for andre af samme køn. AEgte ligestilli­ng kommer nedefra: fra kvinder og fra maend. Det handler om at finde en partner, der er enig med en i, hvordan man hver isaer skal prioritere arbejds- og familieliv. Så kan man håbe, parterne skaever til, hvordan deres valg påvirker kønnenes stilling generelt, men vigtigst af alt er barnets tarv og den enkelte families trivsel. Samtidig er det vigtigt, at vi understøtt­er et samfund, hvor kollektive idealer ikke står i vejen for den enkeltes selvbestem­melse. Så vil danske maend og kvinder ikke den lige repraesent­ation, så skal den ikke tvinges igennem med social ingeniørku­nst.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark