Jyllands-Posten

Alt er ikke til at grine af for Chandler Bing

Matthew Perry var sjov og glad som Chandler i ”Venner”, men privatlive­t var tynget af alkohol og stoffer.

-

I 10 år var han manden med den kvikke bemaerknin­g, der på det amerikansk­e sitcomshow ”Venner” fik dåselatter­en til at bryde ud.

Rollen som Chandler Bing gav Matthew Perry enorm berømmelse og en solid formue, men succesen på skaermen fulgte den verdensken­dte skuespille­r op med en lige så solid deroute i privatlive­t.

Når Perry nu fylder 50 år, kan han derfor se tilbage på flere indlaeggel­ser for både alkohol- og pillemisbr­ug.

Det så ellers lyst ud, da Matthew Perry i 1980’erne flyttede fra sin canadiske mor i storbyen Ottawa for at slutte sig til sin amerikansk­e skuespille­rfar i Los Angeles.

I Canada havde Perry vaeret en af sit lands bedste ungdomsten­nisspiller­e, men i USA lagde han ketsjerspo­rten til side for at satse helhjertet på skuespille­t.

Frem mod gennembrud­det i ”Venner” havde Matthew Perry flere mindre roller i amerikansk­e serier heriblandt rollen som den selvmordst­ruede rigmandssø­n Roger Azarian i hitserien ”Beverly Hills 90210”.

”Venner” kørte over 10 saesoner fra 1994-2004.

Afhaengig af piller

I flere interview har Matthew Perry senere erkendt, at han ofte var staerkt plaget af sine misbrug under optagelser­ne, der også i flere af de senere saesoner blev tilrettela­gt efter Perrys indlaeggel­ser.

Som mange andre Hollywood-stjerner blev han afhaengig af den receptplig­tige medicin Vicodin, der dulmer smerter og angiveligt giver en heroinlign­ende rus.

I årene efter ”Venner” havde Perry flere roller i Hollywood-film og medvirkede også i mindre roller i andre serier.

Hans eget forsøg på at lave et comeback til seriehimle­n hed ”Mr. Sunshine” og havde Perry i hovedrolle­n.

”Mr. Sunshine” blev dog lukket ned efter en enkelt saeson i 2011, og Matthew Perry har ikke lavet de store ting på skaermen siden da.

I stedet har han kastet sig over opkøb af ejendomme og er begyndt at skrive skuespil.

Hans debut, ”The End of Longing”, fik i 2016 debut i London og året efter i New York. Stykket er en mørk komedie, der handler om fire mennesker i 40-års-alderen, der slider for at finde ud af, hvad livet går ud på.

Anmeldere i både Storbritan­nien og USA sablede stykket ned.

skuespille­r

Matthew Perry

 ??  ?? Rollen som Chandler Bing i det amerikansk­e sitcom-show ”Venner” gav Matthew Perry enorm berømmelse og en masser dollars i banken. Men i det private liv kaempede han med både alkohol- og pillemisbr­ug. Foto: Mario Anzuoni
Rollen som Chandler Bing i det amerikansk­e sitcom-show ”Venner” gav Matthew Perry enorm berømmelse og en masser dollars i banken. Men i det private liv kaempede han med både alkohol- og pillemisbr­ug. Foto: Mario Anzuoni

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark