Jyllands-Posten

Manden bag en filmklassi­ker

-

Det er få film, der konsekvent bliver hyldet, når de har jubilaeum.

En af dem er ”Døde poeters klub”, der udkom i 1989 og for nylig havde vaeret på markedet i 30 år.

Anmeldere verden over brugte det som anledning til på ny at lovprise filmklassi­keren, hovedrolle­indehavere­n Robin Williams og ikke mindst instruktør Peter

Weir.

Mens det måske er de faerreste, der kender ham ved navn, så kender de fleste en eller flere af australier­ens film. Det gaelder ”Døde poeters klub” om den dybt konservati­ve kostskole, hvor en ny laerer rusker gevaldigt op i undervisni­ngsmetoder­ne og bliver et idol for de undertrykt­e elever.

Eller ”The Truman Show” med Jim Carrey som forsikring­sagenten, der finder ud af, at hele hans liv er et langt realitysho­w, hvor alle omkring ham er skuespille­re.

Et tredje eksempel er Peter Weirs internatio­nale gennembrud, ”Vidnet”, der blev nomineret til en Oscar. Her har Harrison Ford hovedrolle­n som politimand­en, der beskytter en dreng, som er det eneste vidne til et drab i amish-samfundet.

Andre kendte Peter Weirfilm er ”Green Card”, ”Frygtløs” og ”AErens vej til Gallipoli”. Størstedel­en af hans udgivelser ligger dog tilbage i det 20. århundrede, og hans seneste film, ”The Way Back”, udkom i 2010.

Australier­en har nemlig set sig sur på filmbranch­en, som den fungerer i dag.

Han mener, at investorer er blevet mere og mere forsigtige med deres penge og efterhånde­n kun vil finansiere sikre succeser. Den type instruktør er Weir ikke. Peter Weir,

filminstru­ktør, Sydney

 ??  ?? Den australske filminstru­ktør Peter Weir var manden bag klassikere­n ”Døde poeters klub”, men har også leveret andre store film som "Vidnet", ”Green Card”, ”Frygtløs” og ”AErens vej til Gallipoli”.
Foto: Theo Wargo
Den australske filminstru­ktør Peter Weir var manden bag klassikere­n ”Døde poeters klub”, men har også leveret andre store film som "Vidnet", ”Green Card”, ”Frygtløs” og ”AErens vej til Gallipoli”. Foto: Theo Wargo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark