Jyllands-Posten

»Min puls er højere end normalt, når Silkeborg spiller. Har du ikke set vores forsvarssp­il?«

Nyt studie: At overvaere en kamp på stadion giver fodboldfan­s fysisk traening svarende til gang i rask tempo. Nederlag påvirker humøret i laengere tid end sejre.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Det er hårdt at vaere Silkeborg-fan i denne saeson. Oprykkeren har stadig sin første sejr til gode og ligger sidst i Superligae­n. Søndag var Silkeborg foran to gange, men endte med at spille uafgjort 3-3 imod Sønderjysk­e på hjemmebane.

At overvaere sit favorithol­d spille en kamp på stadion saetter sine spor i kroppen, selv om man ikke bevaeger sig mange meter.

Det viser et nyt studie foretaget af University of Leeds.

Universite­tet har foretaget både fysiologis­ke og mentale undersøgel­ser hos 25 fans af Leeds United på mellem 20 og 62 år i forbindels­e med klubbens kampe i foråret 2019.

Undersøgel­sen påviste, at pulsen i gennemsnit var 17 pct. højere end normalt i løbet af kampen. Det betegnes rent fysiologis­k som kredsløbst­raening.

90 minutter på laegterne svarer til en rask gåtur på 90 minutter.

Sådan blev det også oplevet på tribunen søndag på Jysk Park, da Silkeborg spillede imod Sønderjysk­e.

Højere puls end normalt

»Jeg kan med sikkerhed sige, at min puls er højere, når Silkeborg spiller. Har du set vores forsvarssp­il, vil du vide hvorfor,« siger Christian Ditlev, der er medlem af Silkeborg IF’s officielle fanklub, Sifosis, og har vaeret Silkeborgf­an i 27 år og overvaered­e kampen søndag.

Mandag aften møder AGF AC Horsens. Her vil David Thorbjørn Møballe Knudsen vaere på plads på Ceres Park. Han har fulgt AGF i 21 år. Han regner også med at få motion mandag aften.

»Nogle råber og skriger undervejs og er på den måde fysisk aktive. Man lever sig med i kampen, og det giver god mening, at det kan måles. Jeg har en god kammerat, der ofte trommer til AGF’s kampe, og hans tøj bliver gennemblød­t af sved, uanset om det er koldt eller varmt. Selv blandt sponsorer, der sidder ned det meste af tiden, vil man sikkert kunne måle en højere puls,« siger David Thorbjørn Møballe Knudsen, der er formand for AGF Fanclub Aarhus.

Målingerne påviste ekstra pulsstigni­nger omkring målene. Når der blev scoret mål,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark