Jyllands-Posten

Han er blevet headhuntet til Moskva, men kan kun 25 ord på russisk

»Jeg lever kun én gang, og dette er en stor chance,« siger håndboldtr­aeneren Jan Leslie, der er blevet hentet til Moskva for at gennemføre en rig forretning­smands vilde håndboldpl­aner.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Hvad ville du vise frem, hvis du skulle vaere turistchef i egen by?

Jan Leslie har mandag givet sig selv opgaven i fem timer. En større delegation primaert bestående af russiske kvindehånd­boldspille­re er i disse dage i Vestjyllan­d på traeningsl­ejr, og for at bryde rytmen har den danske traener inviteret sine nye spillere på rundvisnin­g i Esbjerg, hvor han har boet i de seneste 17 år.

Fridage er ellers ikke normalt for russiske elitesport­sudøvere. Det ved Jan Leslie udmaerket efter et tidligere job i Rusland, men han har insisteret på, at spillerne og lederne i hans nye klub, CSKA Moskva, skal laere lidt om dansk kultur.

Shopping i gågaden og en tur til byens kunstneris­ke vartegn – de ni meter høje, hvide betonmaend ved Saedding Strand – giver sig selv. Det samme gør en middag med flaeskeste­g, brun sovs og kartofler.

»Jeg oplever en masse af deres kultur, så selvfølgel­ig vil jeg også gerne vise, hvem jeg er, og hvad jeg kommer fra,« siger han.

Lever kun én gang

I slutningen af juni blev han offentligg­jort som ny mand i spidsen for en måske kommende mastodont i internatio­nal kvindehånd­bold. Holdet er helt nyt og har aldrig spillet en officiel kamp før. 20 nye spillere. Otte af dem er russiske landsholds­pillere. Der er navne som Darja Dmitrijeva, Chana Masson og Sabina Jacobsen.

Kontraktla­engden vil Jan Leslie ikke afsløre, den bliver alligevel også evalueret efter hver saeson, men ambitioner­ne er glasklare i CSKA Moskvas nyeste forgrening. Mesterskab­et skal vindes om to år, og Champions Leaguepoka­len skal hjem allerede år tre.

»Jeg flyttede ikke til Moskva, hvis jeg ikke troede på projektet. Så havde jeg sagt ja til nogle af de andre tilbud, jeg har fået.«

Det er halvandet år siden, at han blev fyret i Ribe-Esbjerg. Siden har han ikke haft et traenerjob, men han fortaeller, at hans kone indimellem har kaldt ham vanvittig, fordi han har takket nej til nye tilbud. Han har ventet på den rigtige mulighed. Og den ligger i en by i Rusland.

Krasnogors­k er navnet på Jan Leslies nye hjem. Her – en lille time fra Moskva – bor han i en lejlighed taet på klubbens traeningsa­nlaeg. Endnu har han, konen og de tre børn, hvoraf den aeldste er 14 år, ikke besluttet, om alle skal flytte de knap 2.000 km østpå. Den beslutning er sat på standby, og indtil da forsøger de at vaere sammen en uge i hver måned.

Jan Leslie har tidligere boet to og et halvt år i Rusland, da han traenede Rostov-Dons kvindehold frem til 2016. Da laerte han om det politiske magtspil i kulissen, kynismen, forventnin­gerne og alle de slåskampe, man ikke kan vinde. Han kan stadig ikke bestille en pizza på russisk, men han kan de 25 vigtigste håndboldor­d, og resten klarer en tolk.

»Jeg lever kun én gang, og dette er en stor chance. Jeg har altid vaeret klar på at møde de skeptiske ting. Sådan er jeg nok som menneske.«

Her handler det om traening

CSKA Moskva er den aeldste klub i Rusland. Den har dybe rødder i det russiske militaer, og sådan har det vaeret i knap 100 år. Efter Sovjetunio­nens fald i 1991 blev klubben privatejet, men der er stadig klare forbindels­er til det russiske forsvarsmi­nisterium.

Det har Jan Leslie allerede erfaret. Ved praesentat­ionen af projektet var han omringet af to personer ved podiet til pressemøde­t i Moskva. Den ene var en af topchefern­e fra det russiske forsvarsmi­nisterium, og den anden var den rige forretning­smand Sergey Shishkarev, der bl.a. også er praesident for det russiske håndboldfo­rbund.

»Når de siger, at de ønsker at udvikle sporten i Rusland, tror jeg på det.«

Den kvikke laeser har nok allerede undret sig. Hvordan kan det lade sig gøre, at den nationale håndboldbo­ss er personligt involveret i en enkelt klub? Og hvordan i alverden kan man uden videre stifte et storhold, købe 20 nye spillere og få licens til at spille i den bedste russiske liga? Jan Leslie griner lidt af spørgsmåle­t. Der er naesten tale om en omsorgsful­d forståelse fra hans side. Rusland er anderledes, siger han.

»Sergey er idémanden bag projektet, og han vil gerne forbedre og forstaerke russisk håndbold, så jeg taenker, at papirarbej­det ikke var så besvaerlig­t i denne omgang.«

Jeg taenker, at papirarbej­det ikke var så besvaerlig­t i denne omgang. Jan Leslie, håndboldtr­aener, CSKA Moskva

Nybygget kompleks

Så er den lukket. Størrelsen af klubbens økonomi er Jan Leslie ikke bekendt med, men holdet traener i et nybygget

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark