Jyllands-Posten

Jyske lufthavne i massiv kamp om passagerer­ne

Aarhus Airport vil med en aggressiv strategi kapre passagerer fra lufthavnen­e i Billund og Aalborg, som også forbereder sig på vaekst. Det jyske marked er ikke stort nok til tre store lufthavne, vurderer en ekspert.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Der er lagt op til en voldsom kamp om passagerer­ne mellem de tre største lufthavne i Jylland.

Aarhus Airport har med nye ejere og en ny ledelse kaempestor­e ambitioner om at kapre 1 mio. nye passagerer i løbet af fem år. Det kraever, at lufthavnen ved Aarhus tager hele vaeksten i den jyske flytrafik i de kommende år og samtidig stjaeler rejsende fra de andre lufthavne.

Men hverken Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn vil give sig uden kamp. Tvaertimod har de begge planer om at vokse og har investeret store millionbel­øb i udvidelser.

»I alt for mange år har vi lånt passagerer ud til de andre jyske lufthavne. Vi har med Aarhus taet på det bedste passagergr­undlag, og nu skal vi vinde de rejsende tilbage,« siger Peer H. Kristensen, adm. direktør i Aarhus Airport.

Han tiltrådte jobbet den 1. juni, efter at erhvervsma­nden Jens Stausholm i marts købte en aktiepost på 20 pct. i Aarhus Airport, der fortsat har Aarhus Kommune som største aktionaer. Planen er at investere op mod 80 mio. kr. i lufthavnen i de kommende år.

Billund Lufthavn indvier i efteråret en ny og større terminal og har dermed investeret et trecifret millionbel­øb i forventnin­g om fremtidig vaekst. Målet er en vaekst på 3-4 pct. om året, og visionen er 7 mio. passagerer.

»Vi kommer til at slås for vores position. Billund Lufthavn har i en lang årraekke oplevet uafbrudt vaekst i passagerta­llet, og intet tyder på, at det stagnerer«, siger adm. direktør Jan Hessellund, Billund Lufthavn.

Den naermeste lufthavn

Han fremhaever, at analyser fra Damvad Analytics viser, at for 1,8 mio. borgere i Vestdanmar­k er Billund den naermeste lufthavn. Det er ifølge analysen naesten tre gange så mange som Aarhus Airport.

Billund Lufthavn henter en stor del af passagerer­ne fra Aarhus. Lufthavnen reklamerer flittigt i Aarhus for at skaffe kunder, og der er 16 daglige afgange med bus fra Aarhus til Billund.

»Vi har passagerer fra hele Jylland, og Aarhus er et vigtigt marked for os,« siger Jan Hessellund.

Aalborg Lufthavn har det seneste år investeret et tocifret millionbel­øb i udbygning og bedre facilitete­r efter en årraekke med betydelig fremgang.

Gratis parkering

»Vi gør, hvad vi kan for at udvikle lufthavnen og tiltraekke flere flyselskab­er, ruter og passagerer. Vi henter passagerer langt nede i Jylland og også i Aarhus. Det skyldes ikke mindst, at vi skiller os ud ved at have gratis parkering,« siger Søren Svendsen, direktør i Aalborg Lufthavn.

Det samlede antal rejsende i de tre største jyske lufthavne er siden 2011 øget med 1 mio. passagerer. Aarhus Airport vil alene opnå samme vaekst på fem år. Det kraever en tredobling af trafikken i lufthavnen.

Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, har fulgt luftfarten i Danmark i de seneste 15 år. Han vurderer, at det er svaert at få øje på grundlaget for så massiv en vaekst.

»Det er helt åbenlyst, at Aarhus Airport skal hente rejsende fra Billund og Aalborg, hvis den blot skal nå i naerheden af sit mål. Det er meget ambitiøst.«

Jacob Pedersen tilføjer, at han har svaert ved at se, at markedet i Jylland er stort nok til at baere tre store lufthavne.

 ??  ?? Billund Lufthavn er Vestdanmar­ks suveraent største lufthavn og har på 10 år trukket 1 mio. flere passagerer til. Foto: Joachim Ladefoged
Billund Lufthavn er Vestdanmar­ks suveraent største lufthavn og har på 10 år trukket 1 mio. flere passagerer til. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark