Jyllands-Posten

Billund og Aalborg fører i

På 10 år har lufthavnen­e i Billund og Aalborg fået masser af nye ruter og kapret hundredtus­indvis af passagerer. Aarhus Airport er blevet klemt mellem nord og syd, men vil tage kampen op med en aggressiv strategi.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

I de seneste 10 år har lufthavnen­e i Billund og Aalborg øget passagerta­llene markant.

Antallet af rejsende i de to lufthavne er i perioden øget med omkring 50 pct. I det samme årti har Aarhus Airport tabt betydelige markedsand­ele til konkurrent­erne og har i dag faerre passagerer end i 2009.

Men nu er Aarhus Airport gået i offensiven. Sidste år steg antallet af rejsende igen efter flere års nedtur. Det skyldes ikke mindst en stor satsning i samarbejde med SAS, der har åbnet en raekke ruter fra lufthavnen ved Aarhus.

Men ambitioner­ne raekker langt videre. Aarhus Airport vil ikke blot have del i vaeksten i flytrafikk­en. Lufthavnen vil også vinde de passagerer tilbage, som man mener at have lånt ud til lufthavnen­e i Billund og Aalborg.

Målet for Aarhus Airport er at nå 1,5 mio. passagerer i 2024. I 2018 havde lufthavnen 486.000 rejsende, og der ventes en beskeden vaekst i 2019. Det kraever altså en tredobling af trafikken på fem år. Det har ingen anden større lufthavn i Danmark nogensinde praesteret.

For Billund Lufthavn har det taget mere end otte år at øge antallet af kunder med en million, og det var ”kun” en stigning på 40 pct. I Aalborg har det taget lufthavnen 13 år at fordoble passagerta­llet fra ca. 800.000 til 1,6 mio. rejsende.

Kamppladse­n

De tre jyske lufthavne slås om passagerer­ne i Vestdanmar­k. Ca. 5,7 mio. rejsende fløj til og fra de jyske lufthavne i 2018.

Billund Lufthavn har en andel på knap 60 pct., mens Aalborg lufthavn har godt en fjerdedel. Andelen i Aarhus Lufthavn er blot 8 pct., mens de mindre lufthavne i Karup og Sønderborg har resten.

I løbet af 10 år er trafikken i Billund i gennemsnit vokset med knap 5 pct., mens den gennemsnit­lige fremgang i Aalborg i perioden har vaeret knap 4 pct. Det er først og fremmest ruter til udlandet, der har trukket vaeksten.

Udviklinge­n har vaeret mere svingende i Aarhus Airport, men lufthavnen havde i 2018 40.000 faerre passagerer i forhold til 2009.

Lufthavnen ved Tirstrup har altså slet ikke fået del i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark