Jyllands-Posten

Kampen om jyske flyrejsend­e

-

vaeksten. Tvaertimod. Mens flyselskab­erne i stor stil har åbnet nye ruter fra Billund og Aalborg, har aktivitete­n i Aarhus vaeret vigende.

Udfordrere­n

Aarhus Airport har i mange år vaeret den glemte lufthavn, der kom i klemme mellem Billund mod syd og Aalborg i nord. Men et nyt ejerskab og en ny direktør har lagt en saerdeles aggressiv strategi.

I foråret overtog den aarhusians­ke erhvervsma­nd Jens Stausholm 20 pct. af aktierne i Aarhus Airport. Kort efter blev Peer H. Kristensen ansat som adm. direktør. Han kom fra en post som direktør for Visitaarhu­s, hvor det lykkedes ham at øge turismen i Aarhus markant på få år.

Der er allerede brugt millioner på at daekke underskud og udvikle lufthavnen, og planen er at investere yderligere 80 mio. kr. i de kommende år.

En storstilet samarbejds­aftale med SAS øgede i 2018 passagerta­llet med 30 pct. Den treårige aftale udløber i 2020, og det er uvist, om samarbejde­t fortsaette­r.

Flere flyselskab­er har i de senere år forsøgt at få fodfaeste i Aarhus Airport lokket af solide rabatter. Men en raekke ruter er lukket igen. Heller ikke SAS har haft entydig succes i lufthavnen.

Aarhus Lufthavn peger selv på, at lufthavnen igennem mange år er blevet talt ihjel. Staerke kraefter i erhvervsli­vet og flere politiske partier arbejdede i årevis på at få bygget en større lufthavn med en bedre placering taettere på Aarhus. Begrundels­en var, at lufthavnen i Aarhus var forkert placeret.

Den fortaellin­g vil Aarhus Lufthavn aendre.

»Jeg er overbevist om, at Aarhus Lufthavn har et kaempestor­t potentiale. Vi ligger taettest på Aarhus og Østjylland og har dermed et godt grundlag,« siger lufthavnsd­irektør Peer H. Kristensen.

Førertrøje­n

Billund Lufthavn er i en liga for sig, når det gaelder lufthavnen­e i Jylland. Gennem de seneste år er antallet af ruter til udlandet konstant vokset. Netvaerkss­elskaberne har koncentrer­et sig i Billund, og det samme har lavprissel­skaberne og charterope­ratørerne.

Lufthavnen fremhaever selv, at 1,8 mio. borgere i Vestdanmar­k kan nå Billund Lufthavn på halvanden time. Det er ingen andre lufthavne i Jylland i naerheden af at kunne matche.

Netop den centrale placering i Jylland er lufthavnen­s store styrke, når de forhandler med flyselskab­erne. Billund Lufthavn har vist, at man kan tiltraekke passagerer fra Aarhus Kommune, hvor man henter 15 pct. af de rejsende.

Billund Lufthavn har flere gange vundet priser for at vaere bedst til ruteudvikl­ing. Det er vigtigt for flyselskab­erne, der ønsker maksimal sikkerhed for at få succes, når de etablerer nye ruter.

Opkomlinge­n

For 10 år siden havde Aalborg Lufthavn ingen udenrigstr­afik af betydning, og chartertra­fikken var begraenset. Man fokuserede på indenrigst­rafikken til København, som havde op mod 1 mio. passagerer om året.

Men strategien blev aendret, og siden er antallet af udenrigsre­jsende blevet femdoblet, og chartertra­fikken er naesten fordoblet.

Lufthavnen udnyttede, at mange passagerer fandt det for langt at køre til Billund. Flyselskab­erne så et hul i det voksende marked i Vestdanmar­k og har de seneste år åbnet en raekke ruter til skandinavi­ske og europaeisk­e destinatio­ner.

Aalborg Lufthavn har også vaeret dygtig til at markedsfør­e sig, bl.a. i Aarhus. Mange passagerer finder det attraktivt, at lufthavnen har gratis parkering. De kører gerne lidt laengere, for der er mange hundrede kroner at spare.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark