Jyllands-Posten

Disse aktiemarke­der er mest truede af handelskri­gen

Investorer­ne traekker pengene ud af emerging markets over en bred kam, men nogle lande er hårdere ramt end andre.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Når investorer­ne bliver bekymrede, traekkes pengene til sikker havn. Det rammer emerging markets bredt. Men der er stor forskel på, hvordan de enkelte lande er påvirket.

»Nogle steder begynder aktierne at blive rigtig interessan­t prissat, så vi er ved at gøre klar til at købe op. Man skal heller ikke glemme, at nogle af vaekstland­ene har haft et virkelig godt år og er rimeligt upåvirkede af handelskri­gen,« siger afdelingsd­irektør Jesper Engedal, Sydinvest.

Frygten for yderligere eskalering af handelskri­gen mellem USA og Kina, fald i den globale vaekst og måske direkte recession har fået investorer­ne til at traekke penge ud af emerging markets i stor stil. Den internatio­nale Valutafond, IMF, venter da også den laveste vaekst i EMlandene i mere end 10 år

Og mens amerikansk­e aktier er knap 15 pct. oppe trods uroen i august, ligger indekset MSCI emerging markets med et lille minus på 0,2 pct. for året. Aktierne er steget mindre og har givet efter hurtigere.

Tvangsarbe­jde

Sydkorea har et rigtig traels 2019. Aktierne er nede med naesten 8 pct.

Det skyldes flere forhold. Sydkorea har høj eksport både til USA og Kina. Landet rammes derfor på to fronter for hver ny told, amerikaner­ne laegger frem, og kineserne svarer igen på.

Som om det ikke er nok, er Sydkorea røget i sin egen handelskri­g med Japan.

Problemern­e kom op til overfladen, da japanske firmaer støttet af regeringen tidligere på året afviste at betale erstatning til sydkoreane­re, der havde vaeret brugt til tvangsarbe­jde under Anden Verdenskri­g.

For få dage siden pillede Japan Sydkorea af sin preferred list, hvilket gør det vanskelige­re for sydkoreans­ke firmaer at importere fra Japan. Det kan isaer ramme mobilselsk­aberne hårdt.

Siden har der dog lydt lidt mere fordrageli­ge toner.

»Hvis det lykkes de to lande at lande en aftale, så er flere af de koreanske aktier igen interessan­te trods den ”store” handelskri­g, fordi de er faldet så meget i kurs,« siger Jesper Engedal..

Nedsmeltni­ng

Helt galt ser det ud i Argentina, hvor aktierne styrtdykke­de 40 pct. på en dag, og valutaen blev svaekket med 20 pct. efter et primaerval­g, som viste, at populisten Fernández ligger til at vinde overlegent over praesident Macri.

Det frygtes at føre til en tilbagerul­ning af de økonomiske reformer, valutakris­e og i sidste ende til statsbanke­rot i landet, der pt. har en inflation på 50 pct.

»Det gør investorer­ne endnu mere negative over for emerging markets, men vi tror ikke, at Argentina vil smitte sine handelspar­tnere i Sydamerika, der efterhånde­n må vaere godt forbedredt­e på nedsmeltni­ng,« siger seniorøkon­om Bjarke Roed-Frederikse­n, Handelsban­ken.

De mest skrøbelige EM-lande kan dog blive ramt af den øgede mistillid, Argentinas kollaps giver investorer­ne. Sydafrika og Tyrkiet har som Argentina store betalingsb­alanceunde­rskud og tynges af stor udlandsgae­ld.

De tre lande er i modsaetnin­g til mange af de asiatiske vaekstøkon­omier stadig meget afhaengige af dollarkurs­en, og styrkelsen af dollaren øger deres gaeldsprob­lemer. Derfor vil det gøre ondt, hvis handelskri­gen, som mange venter, eskaleres over i en valutakrig.

Fremtiden

Danske investorer har også solgt ud af deres investerin­gsbeviser i emerging markets i år.

Når mange investorer alligevel beholder mere end den ene fod i regionen, er det fordi isaer de asiatiske aktier vil nyde godt af en handelsaft­ale mellem USA og Kina. Derfor kan en aftale kunne give hurtige kursgevins­ter. Kina kan også støtte de asiatiske lande.

»Asien er allerede lidt svaekket af handelskri­gen, men det kan ikke udelukkes, at Kina vil forsøge at stimulere økonomien ved at lempe finanspoli­tikken og øge den indenlands­ke efterspørg­sel. Det ville også gavne de omkringlig­gende lande,« siger chefstrate­g Tine Choi, PFA.

Amerikansk­e Citibank vurderede i sidste uge, at isaer Taiwan, Vietnam og Thailand vil blive påvirket negativt af den naeste bølge af tariffer på kinesisk import for 300 mia. kr.

Mens Asien holder vejret, har Rusland haft et saerdeles godt år. MSCI Rusland er steget over 20 pct.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark