Jyllands-Posten

Danske Bank trues af den (naesten)

De danske banker lever i dag under strammere lovstyring end tidligere. Mest udsat i finansflok­ken er den, der på godt og ondt har vist størst kreativite­t.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist

For 11 år siden, da finanskris­en brød løs, og hele det finansiell­e system syntes skraemmend­e taet på et kollaps, var der en udbredt opfattelse af, at bankerne var ramt af den perfekte storm. Det var de, set i bakspejlet, ikke. For nu at blive i metaforen var de snarere udsat for et sjaeldent vejrfaenom­en, som mange af dem – bl.a. Danske Bank – blot havde glemt at tage højde for.

Men nu truer en aegte, perfekt storm, hvor bankerne bliver ramt simultant af dårlige konjunktur­er, strukturel­t opbrud i pengevaese­net og meget dybe, regulative aendringer.

Igen er Danske Bank mere udsat end de fleste konkurrent­er. Det må investorer­ne holde sig for øje. Det er farligt at tro, at aktien er billig, alene fordi den nu ligger cirka 60 pct. under kursen for halvandet år siden, og nu er vel under fikspunkte­t 100. Det er ikke sikkert, at katastrofe­n rammer, men den kan gøre det, og så kan aktiekurse­n falde meget mere.

Det er bl.a. udsigterne til et hårdt brexit og en eskalerend­e handelskri­g mellem USA og Kina, der kan give større dønninger for de danske konjunktur­er. I regnskabet for 1. halvår er dette endnu ikke en parameter, Danske Bank naevner som en del af forklaring­en på, at resultatet er faldet fra 9,1 mia. kr. sidste år til 7 mia. kr. og i år.

Rentefald gør ondt

Derimod gør det ondt, at renterne igen er begyndt at falde, selv om de allerede var ultralave i forvejen. Lave renter presser også rentemargi­nalen, altså den forskel mellem ind- og udlånsrent­er, som udgør kernen i en banks indtjening­sgrundlag.

Over årene har de lave renter dog også medført positive effekter for bankerne. Investorer­ne har søgt vaek fra obligation­er og over mod andre aktier, isaer aktier og ejendomme, hvis vaerdier dermed er blevet presset op.

Det har styrket nogle kunders kreditvaer­dighed og samtidig givet Danske Bank indtjening på aktiehande­l. Helt aktuelt har Danske Bank også haft gebyrindta­egter fra de mange boligejere, der laegger lån om.

Men der er naeppe meget potentiale tilbage i stigende aktivprise­r, og konverteri­ngsbølgen vil også tage af igen. Dermed kan bankens fordele ved den lave rente vaere udtømte, mens ulemperne består.

Økonomiske kriser kommer og går, men den naeste kan blive en af de mere alvorlige. Normalt vil centralban­kerne reagere ved at lempe pengepolit­ikken, så det bliver nemmere at låne penge.

Denne gang er der imidlertid ikke meget at lempe med, for pengepolit­ikken blev aldrig strammet op, da konjunktur­erne oven på finanskris­en atter blev gode. I den europaeisk­e centralban­k, ECB, kørte seddelpres­sen, i form af støtteopkø­b af obligation­er, tvaertimod for fuld damp indtil for få måneder siden.

Farligt eksperimen­t

Disse støtteopkø­b, som man tidligere har set også fra amerikansk og britisk side, mener en del økonomer, er et farligt eksperimen­t.

De haefter sig ved, at det aldrig er prøvet før i verdenshis­torien, og man ved ikke, om der kommer en form for sammenbrud, f.eks. i form af en inflations­spiral, som centralban­kerne er nødt til at reagere på.

Stramning truer

Den helt store gyser kommer, hvis centralban­kerne ikke bare er afskåret fra at hjaelpe aktivitet i gang under en krise, men tvaertimod er nødt til at stramme op og haeve renterne. Så er den sidste komponent i den perfekte storm for bankerne en realitet.

For så vidt angår den regulative del af miseren, er ulykken nemlig allerede indtruffet.

Danske Banks navn er de seneste år blevet forbundet med nogle store skandaler – isaer om hvidvask i den estiske filial, men senest også omkring investerin­gs

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark