Jyllands-Posten

Perfekte storm

- STEN THORUP KRISTENSEN

produktet Flexinvest Fri, som banken solgte til kunderne, selv om den selv skønnede, at kunderne mest sandsynlig­t ville tabe penge på det, når alle omkostning­er var betalt.

Begge typer af problemkom­plekser er også noget, andre banker kaemper med, men der er noget typisk over, at de isaer rammer Danske Bank. Den har gennem historien vaeret mere opportunis­tisk end mange andre banker – villighede­n til at udnytte muligheder i graenselan­det har vaeret betydelig, og nogle hjørner er blevet rundet vel hurtigt, som bl.a. de to omtalte ”sager” dokumenter­er.

Men omvendt er der ingen af de to sager, der primaert handler om, at Danske Bank skulle have et saerligt lemfaeldig­t forhold til love og regler. Det primaere indhold er, at ikke blot er lovgivning­en aendret, men også principper­ne bag den – og dette i ganske dramatisk omfang.

Tag sagen om Flexinvest Fri. Tidligere var det for det første kundens eget ansvar at forholde sig til de investerin­gsmulighed­er, banken tilbød. Denne skulle ikke vaere formynder.

For det andet kan det for den enkelte bankkunde give mening at købe et aktiv, selv om det umiddelbar­t ikke ser ud til at give et afkast. F.eks. har de fleste danskere i dag gennem deres pensionsop­sparing ejerandele i negativt forrentede obligation­er.

På den måde er bankerne i dag bundet på haender og fødder i en grad, så man kan stille spørgsmåls­tegn ved, om vi overhovede­t har banker i den forstand, vi havde for 10 eller 20 år siden.

Danske Banks navn er de seneste år blevet forbundet med nogle store skandaler.

Ekstreme udtryk

Myndighede­rnes tyngde fandt for Danske Banks vedkommend­e sit ekstreme udtryk, da bankens eget bud på en ny topchef for et år siden blev vraget af Finanstils­ynet, og da ejerne efterfølge­nde valgte at indsaette den tidligere topembedsm­and Karsten Dybvad som bestyrelse­sformand.

De danske banker lever i dag på myndighede­rnes nåde. Det er bekymrende for dem alle, men mest for den i flokken, der på godt og ondt har vist størst kreativite­t: Danske Bank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark