Jyllands-Posten

Obligation­erne blinker rødt: Sådan tolker man faresignal­erne

Obligation­smarkedet sender kraftige recessions­signaler i både USA og Europa. Men det er ifølge flere storbanker alt for tidligt at kaste håndklaede­t i ringen på aktiemarke­det.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Dårlige nøgletal fra specielt Tyskland og Kina var onsdag med til at gøre finansmark­ederne nervøse for, at handelskri­gen nu laver reel skade på verdensøko­nomien.

Da den effektive rente på den amerikansk­e 10-årige statsoblig­ation senere på dagen krydsede renten på den 2-årige, var det med til at udløse store fald på aktiemarke­derne i USA.

Men selv om det traditione­lt har vaeret et signal om, at en recession er på trapperne, er det ifølge Bankinvest alt for tidligt at gå i panik.

»Det er en vaesentlig pointe, at der typisk er gået ret lang tid fra rentekurve­ns ”nulpunkt” og til recessione­ns indtraeden,« skriver Jakob Vejlø, strateg i Bankinvest, i et notat.

Alt efter hvilken del af rentekurve­n der er inverteret, har den ifølge Nordea korrekt forudset syv af de seneste otte eller ni af de seneste 10 recessione­r i USA.

Danmarks Nationalba­nk skønnede torsdag i en ny analyse – bl.a. på baggrund af den invertered­e rentekurve i USA – at der nu er over 60 pct. sandsynlig­hed for økonomisk nedtur i USA og europaeisk økonomi inden for to år.

Det er dog ikke første gang, at dele af kurven er inverteret.

Allerede i begyndelse­n af december røg renten på den 5-årige amerikansk­e statsoblig­ation under renten på den 3-årige. Lidt efter krydsede renten på den 5- og den 2årige obligation også hinanden.

I marts krydsede også de 10- og 2-årige renter så hinanden for første gang siden 2007 i et kort øjeblik.

Det er dog for tidligt at smide aktierne på porten, vurderer bankerne.

Som regel går der mellem 12 og 15 måneder, fra man har set renterne på kurven krydse hinanden første gang, til økonomien ryger i tilbagegan­g, ifølge Jyske Bank.

Store udsving

Men der er store udsving. Der er ifølge Jyske Bank gået alt mellem seks måneder og op til 26 måneder, før recessione­n er kommet.

Laeg dertil, at der i snit går 10 måneder fra kurverne krydser, til markedet i USA topper, i følge Bankinvest.

»For aktieinves­torer er det også vaerd at notere sig, at aktiemarke­derne normalt først topper, tre til fire kvartaler efter at rentekurve­n er inverteret. Derfor er vi heller ikke klar til at kaste håndklaede­t i ringen og spå et stort aktiekrak lige her og nu,« skriver Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Usikkerhed­en omkring signalerne fra obligation­smarkeder er i dag også vaesentlig­t større end tidligere, bl.a. fordi centralban­kerne allerede har trykket renterne ned med store opkøb, vurderer Nordea.

Ifølge amerikansk­e Citigroup skal man derfor først blive rigtig nervøs, når rentekurve­n stejler igen – altså når afstanden mellem den 2-årige og 10-årige forøges hurtigt.

Det har man set ske, de seneste gange nedturen har vaeret lige oppe over, og er ifølge banken et tegn på, at centralban­kerne nu virkelig går til stålet og tvinger den korte rente voldsomt nedad.

Men i de fleste tilfaelde vil det vaere for sent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark