Jyllands-Posten

USA’s rentekurve er historiens bedste krystalkug­le

Rentekurve­n i et historisk perspektiv er den mest sikre indikator, vi har for, at en recession er under opsejling i USA. Der er dog god tid til at laegge en strategi for, hvad man vil gøre, når recessione­n rammer.

- KOMMENTAR

Noget så teknisk som forskellen mellem 2-års og 10års obligation­srenter i USA har i den forgangne uge atter tiltrukket sig både investorer­nes og store dele af den øvriges offentligh­eds fulde opmaerksom­hed, da udviklinge­n i det, vi kalder rentekurve­n, midt på ugen sendte amerikansk­e aktier ned med ca. 3 pct.

Men hvad er rentekurve­n, og hvorfor taler vi alle sammen om den? Det korte svar herpå er, at rentekurve­n i et historisk perspektiv er den mest sikre indikator, vi har for, at en recession er under opsejling i USA. Tror man på rentekurve­ns forudsigel­sesevner, skal man som investor altså i gang med at forberede sig på en amerikansk recession, og det var årsagen til, at aktierne tog sig en dukkert i sidste uge.

I min optik var reaktionen noget overgjort, og det skal understreg­es, at der var mange andre haendelser på dagen, som var medvirkend­e til at skabe den negative stemning. Da rentekurve­n så oven i købet gjorde det, den ikke må, gav investorer­ne op og stimlede sammen ved udgangen. Rentekurve­n tillod sig nemlig at invertere – altså de korte renter blev højere end de lange – og det er altså signalet om, at en recession er på vej.

Rentekurve­n er forskellen mellem korte og lange obligation­srenter. Det kan vaere 3-månedersre­nten vs. den 10-årige rente, 3-månedersre­nten vs. den 5-årige, den 3-årige vs. 5-årige osv. Eller det kan vaere den 2-årige vs. 10-årige rente, som er den, der aktuelt er i fokus.

Antager vi, at rentekurve­n endnu en gang har ret, skal man dog slå koldt vand i blodet. TINE CHOI DANIELSEN, CHEFSTRATE­G I PFA PENSION

Disse renteforsk­elle er interessan­te, fordi man typisk vil se, at de korte renter er lavere end de lange. Jo laengere tid man låner penge, des højere rente skal man også typisk betale, fordi kreditoren skal kompensere­s for at binde sin kapital i laengere tid med alle de ulemper, der er ved det. I sidste uge blev det vendt på hovedet, da de korte renter i en periode var højere end de lange.

Rentekurve­n kan i investerin­gsterminol­ogien gøre tre ting: stejle, flade

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark