Jyllands-Posten

Forvaerrer panisk spekulatio­n risikofryg­ten?

Centralban­kerne forsøger forgaeves at nå deres målsaetnin­g om en inflation på 2 pct. Men måske bør de bare aendre målsaetnin­gen til en ny virkelighe­d.

- PER HANSEN investerin­gsøkonom, Nordnet Finans@Finans.dk

Investorer­ne er nervøse for en global recession. De frygter USA og Kinas uenigheder, brexit, faldende kinesisk vaekst og tysk økonomisk tilbagegan­g i 2. kvartal.

Alarmklokk­erne bimler og bamler. Den tyske økonomi oplevede i 2. kvartal en tilbagegan­g, og det bliver naeppe bedre i indevaeren­de. I så fald vil Europas største økonomi teknisk set vaere i recession og tilbagegan­g. De 2-årige amerikansk­e renter er nu højere end de 10-årige, hvilket er et klart signal om, at investorer aner en nedtur i horisonten. I Kina går den økonomiske vaekst stadig ned i gear, men det er uklart, om bunden er nået.

Der saettes naermest nye renterekor­der hver dag. På den ene side er det ikke så maerkeligt. Investorer­ne kan se forvaerred­e nøgletal, og centralban­kernes mål om en inflation på 2 pct. synes så langt vaek, at det er på vej til at blive opgivet. Siden finanskris­en har inflatione­n på intet tidspunkt vaeret varigt taet på den målsaetnin­g.

Et nyligt dansk nationalba­nkstudie har peget på, at den naturlige realrente er faldet. Pointen er, at de lavere renter kan forklares ved blandt andet demografi og derfor skyldes andet end maerkelig adfaerd på de finansiell­e markeder og hos investorer­ne. De laerde strides om det.

Forsøger at finde ligevaegt

Men hvad nu, hvis det viser sig, at inflations­målsaetnin­gen også har aendret sig? Hvis det er sådan, at økonomien har en anden naturlig prisstigni­ngstakt? Det kunne vaere en inflation på 1,5 pct. eller sågar 1 pct.? Centralban­kerne forsøger at finde en ligevaegt, men hvis det ikke laengere er en ligevaegt, hvad så?

En del af rentefalde­t og rentepanik­ken kommer givetvis fra investorer, som forsøger at komme centralban­kerne i forkøbet, før de stimulerer økonomien yderligere. Med andre ord: Langsigted­e investorer presser de i forvejen for lave renter ned til et endnu lavere niveau på grund af deres forventnin­g om endnu lavere centralban­krenter.

Indtil nu har endnu lavere renter vaeret svaret på den manglende inflation. Det er sket i et sådant omfang, at ingen danske nationalba­nkudstedel­ser kan ane positive afkast, hvis de holdes til udløb. Der er reelt nedtursfry­gt og rentepanik.

Centralban­kerne reagerer ved at gøre endnu mere. Men måske er løsningen, at man skal revidere målsaetnin­gen til en ny og måske aendret virkelighe­d?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark