Jyllands-Posten

Pia Gjellerup forlod politik, da Thorning-Schmidt blev formand

Pia Gjellerup, Danmarks hidtil eneste kvindelige finansmini­ster, står i spidsen for Center for Offentlig Innovation.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Hun blev betragtet som Mogens Lykketofts laerling, var topsociald­emokrat i 20 år og en af nøglespill­erne, da Svend Auken blev vippet af pinden i et bittert formandsop­gør med Poul Nyrup Rasmussen.

I 2005 var Pia Gjellerup selv en af dem, der trak det korteste strå, da Frank Jensen led et nederlag til Helle Thorning-Schmidt. Derfor forlod hun politik.

»Det var klart den direkte årsag. Jeg oplevede et skift i nogle holdninger. Der var en optagethed af indpakning­en af det politiske, som passede dårligt med mit gemyt, og så var det på tide at forlade det,« siger Pia Gjellerup.

Helt forladt politik og arbejdet med politiske løsninger har Pia Gjellerup aldrig. I første omgang blev hun chef for den politiske afdeling i juristerne­s og økonomerne­s fagforenin­g, Djøf. Her var hun i syv år en central figur for den magtfulde akademiker­gruppe.

I 2014 blev Pia Gjellerup centerlede­r for Center for Offentlig Innovation, et samarbejde mellem regering, regioner og kommuner. Senest har Odense Byråd trukket på hende og centret i forbindels­e med en raekke analyser og anbefaling­er til de kommunale udfordring­er i forbindels­e med en aendret befolkning­ssammensae­tning i de kommende år.

I 2017 blev Pia Gjellerup udpeget af den borgerlige regering til at lede arbejdet med at forny arbejdsmil­jøindsatse­n. Trods klare politiske målsaetnin­ger fra et bredt flertal i Folketinge­t om forbedring af såvel det fysiske som det psykiske arbejdsmil­jø gik det den stik modsatte vej.

Pia Gjellerup og det øvrige ekspertudv­alg afleverede anbefaling­erne i foråret, og kort før folketings­valget vedtog et bredt flertal i Folketinge­t at føre samtlige anbefaling­er ud i livet.

Søstre bor sammen

Pia Gjellerup bor i et familiekol­lektiv på Frederiksb­erg, som har dannet ramme om ikke ubetydelig­e begivenhed­er i den socialdemo­kratiske historie.

Oprindelig­t boede hun her med sin mor og sin søster, men efter moderens død er der de to søstre tilbage. I huset fandt nogle af hulemødern­e på Nyrup-fløjen sted, inden han besluttede at stille op imod Auken. Og da Poul Nyrup Rasmussen dannede sin første regering i 1993, blev afgørende regeringsf­orhandling­er mellem Socialdemo­kratiet, De Radikale, Centrum-Demokrater­ne og Kristeligt Folkeparti ført i villaen på Dalgas Boulevard.

Regeringsd­annelsen gav Pia Gjellerup en kort karriere som justitsmin­ister. Hun måtte gå af igen efter afdaekning­en af økonomiske uregelmaes­sigheder på DSU’s kursuscent­er, Solhavegår­den, mens hun havde vaeret bestyrelse­sformand. I 1998 blev Pia Gjellerup erhvervsmi­nister for i den sidste tid under Nyrup at rykke ind i Finansmini­steriet.

Når Pia Gjellerup ser tilbage på sin politiske karriere, er hun glad for som erhvervsmi­nister at have vaeret med til at moderniser­e konkurrenc­elovgivnin­gen med langt større krav om åbenhed og fair konkurrenc­e.

Den største forandring i hendes tid i politik fra 1987 til 2007 er dog ifølge Pia Gjellerup det livtag med arbejdsløs­heden, som blev taget.

»Der blev taget et utroligt langt, sejt traek vaek fra høj arbejdsløs­hed til en situation, hvor vi kan koncentrer­e os om at få de sidste med ud på arbejdsmar­kedet,« siger Pia Gjellerup.

Mere plads til politik

Som topsociald­emokrat i 1990’erne var hun ikke bare vidne til, men aktør i formandsop­gøret mellem Nyrup og Auken og de bitre fløjkrige i partiet i årene efter.

»Jeg var en del af ledelsen, så jeg var staerkt involveret, og jeg siger slet ikke, at det ingenting var, men med tiden ser man anderledes på det, og man blev jo også hele tiden nødt til at gøre sig mere umage for at samarbejde.«

»Jeg er ikke nødvendigv­is fortaler for, at det hele tiden skal vaere stille og roligt. Men det er klart, at man blev nødt til at vaere der, for taenk hvad de kunne finde på, mens man var vaek,« siger hun.

Pia Gjellerup mener, at »Socialdemo­kratiet har genfundet sig selv«:

»Det politiske har igen fået større plads, og der er skiftet ud blandt de ledende skikkelser.«

 ??  ?? Tidligere finansmini­ster Pia Gjellerup er centerlede­r i Center for Offentlig Innovation. Foto: Finn Frandsen
Tidligere finansmini­ster Pia Gjellerup er centerlede­r i Center for Offentlig Innovation. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark