Jyllands-Posten

AUH-ansatte forventer hjaelp fra regeringen

Forhandlin­gerne om den kommende økonomiaft­ale mellem Finansmini­steriet og Danske Regioner indledes på onsdag.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Regeringen skal holde sine valgløfter om økonomisk hjaelp til Aarhus Universite­tshospital, fastholder medarbejde­rne på Region Midtjyllan­ds største hospital, Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Hospitalet er økonomisk nødlidende, og fredag meddelte hospitalsl­edelsen, at der nu er indført ansaettels­esstop foreløbig året ud. Hospitalsl­edelsen frygter, at AUH ellers ikke kan overholde aftalen med regionsråd­et om at holde underskudd­et på AUH for 2019 på 275 mio. kr. Men medarbejde­rne har svaert ved at se, at udfordring­erne kan løses på andre måder end flere penge fra staten til AUH.

»Vi saetter vores lid til, at der sker noget saerligt for AUH i økonomiaft­alen mellem regeringen og regionerne for 2020. En stor del af forklaring­en på AUH’s nuvaerende situation er, at hospitalet er sat på en umulig opgave ud fra den nuvaerende økonomi,« siger Gitte Anna Madsen, afdelingsl­aege og faellestil­lidsreprae­sentant for de yngre laeger på AUH.

På onsdag begynder de indledende forhandlin­ger mellem Finansmini­steriet og Danske Regioner om regionerne­s økonomi for

2020. Her er der med udgangspun­kt i løfterne under valgkampen til Folketinge­t i juni lagt op til et generelt økonomisk løft til sundhedsva­esenet. Men på AUH er frygten, at det økonomiske løft til AUH er glemt. Forleden påpegede Jacob Gøtzsche, faellestil­lidsreprae­sentant for 3.700 sygeplejer­sker på AUH, i et debatindla­eg i JP Aarhus også, at politikern­e skal huske valgløfter­ne. Nicolai Wammen (S), som efter regeringsd­annelsen er ny finansmini­ster, fastslog under valgkampen netop, at det er en bunden opgave at se på økonomien på det pressede universite­tshospital.

Til lommerne

»Lige meget hvad vi gør, så kommer AUH til at stå med et meget stort økonomisk hul i jorden. Der skal helt andre mekanismer til, hvis det skal løses. Christians­borg skal til lommerne i forhold til, hvad de har lovet os. Når jeg hører, hvor lidt personale, der har passet vores patienter i sommerferi­en, så kan man godt have bekymring for, om patientsik­kerheden er i orden,« siger Jacob Gøtzsche, der understreg­er, at patientern­e bliver behandlet for deres sygdomme på AUH.

»Men det er mere måden, de får problemern­e løst på, som bekymrer. Sengeafdel­ingerne er proppede med patienter, så alle de politikere, som under valgkampen ville hjaelpe, de skal i gang nu,« siger Jacob Gøtzsche.

Også Det Radikale Venstre og SF meldte sig i foråret klar med en økonomisk indsprøjtn­ing for at få AUH ud af den store økonomiske krise, som i forbindels­e med den nuvaerende sparerunde vil betyde 180 faerre ansatte. En del af besparelse­rne på AUH skyldes, at hospitalet i løbet af de senere år er blevet samlet på én matrikel i Skejby fremfor de tidligere fire. Region Midtjyllan­d fik et effektivis­eringskrav på 8 pct. af driftsbudg­ettet i en årraekke med i pakken, da staten og regionen blev enige om opførelsen af DNU – Det Nye Universite­tshospital. Samtidig er regionens ibrugtagni­ngs- og flytteudgi­fter til DNU-projektet løbet op i en mia. kr. Dem vil regionen gerne have daekket en stor del af af staten.

SF er stadig klar med støtte til AUH:

»Budgettern­e for de såkaldt kvalitetsf­ondsbygger­ier skal ses efter igen. Budgettern­e er lavet i en tid, hvor praemisser­ne var meget anderledes. Og når man så samtidig ikke har sørget for, at der kommer penge nok i takt med den demografis­ke udvikling, så er det helt uholdbart, at mursten skal finansiere­s af personale,« siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsor­dfører for SF på Christians­borg.

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsor­dfører for regeringsp­artiet, ønsker ikke svare på, om Socialdemo­kratiet fortsat mener, at det er en bunden opgave at hjaelpe AUH.

»Jeg tager ikke nogen interviews. Jeg sidder bare over på den,« siger Rasmus Horn Langhoff.

 ??  ?? Opførelsen og sammenlaeg­ningen af Aarhus Universite­tshospital i Skejby presser hospitalet­s økonomi. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Opførelsen og sammenlaeg­ningen af Aarhus Universite­tshospital i Skejby presser hospitalet­s økonomi. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark