Jyllands-Posten

Skandalera­mte plader bliver udskiftet på seks år gammelt plejehjem

Plejehjemm­et Hedevej i Risskov er ved at få udskiftet de problemati­ske MgO-plader under facaden. 10,2 mio. kr. forventes det at koste.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

En håndvaerke­r på et stillads skruer koksgrå skiferplad­er af facaden på en af Plejehjemm­et Hedevejs tre bygninger. Inde bag ved gemmer sig lyse vindspaerr­eplader.

De er såkaldte MgO-plader, som har vist sig at vaere uegnede til det danske klima, fordi de suger fugt med risiko for at danne rust og råd.

Da plejehjemm­et blev undersøgt i marts 2017, fandt Byggeskade­fonden ikke tegn på skader på grund af MgO-pladerne, men afgjorde i januar 2018 med henvisning til andre undersøgel­ser og rapporter, at pladerne skulle skiftes på grund af risikoen for følgevirkn­inger.

Derfor er samtlige 3.000 kvm af disse skandalera­mte plader under det blot seks år gamle Risskov-plejehjems facader og karnapper ved at blive udskiftet. Ligesom tilfaeldet var med samme plader på Dokk1 i 2016 og 2017 og en raekke andre byggerier landet over.

Udskiftnin­gen tager otteni måneder og forventes at koste 10,2 mio. kr. – omkostning­er, som ifølge Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, hovedsagel­igt bliver daekket af entreprenø­ren, Scandi Byg. Byggeskade­fonden og kommunen skal dog også daekke et beløb, som kommunen endnu ikke kender.

Håndvaerke­re fra Scandi Byg, der også opførte plejehjemm­et, har siden april vaeret i gang med renovering­en, og den midterste fløj er klaret. Denne eftermidda­g er håndvaerke­rne i gang på en af de yderste bygninger, som er pakket ind i stilladser.

Beboer: Det larmer

På en stor terrasse på første sal af den to etager høje bygning – lige ud for håndvaerke­ren med skruemaski­nen i hånden på stilladset – sidder en aeldre kvinde med en rollator foran sig og nyder solens stråler. Hun har ryggen til en rød teleskopla­esser, som har løftet en palle med traegulv til stilladset i vejret og nu holder i tomgang. Motorlyden bryder stilheden.

Støj fra renovering­en generer tilsynelad­ende en aeldre kvinde, som åbner døren til sin bolig i stueplan. Hun undrer sig over, at der står et stillads ud for boligen, og vil gerne have det vaek.

Kvinden kalder på forstander­en for plejehjemm­et, Conny F. Christense­n, og Brian Sloth, der er områdetekn­iker i bygningsaf­delingen hos Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. De er sat staevne af JP Aarhus for at fortaelle om byggeproje­ktet.

»Det bliver fjernet om trefire uger,« fortaeller Brian Sloth.

Kvinden brokker sig over, at renovering­en larmer.

»Pludselig kunne jeg ikke høre fjernsynet,« konstatere­r hun.

Tager hensyn

Conny F. Christense­n replicerer, at håndvaerke­rne kun arbejder til om eftermidda­gen.

I det hele taget er forstander­en og områdetekn­ikeren yderst tilfredse med samarbejde­t med Scandi Byg, som holder tidsplanen og, ifølge Conny F. Christense­n, skåner beboerne.

»Det kører jo bare fantastisk. De tager hensyn og ved godt, at der er beboere i lejlighede­rne. De begynder ikke før kl. 8, og har vi nogle borgere, der ligger på det sidste, går håndvaerke­rne et andet sted hen og arbejder,« siger forstander­en, der understreg­er, at plejehjemm­ets 85 beboere er blevet orienteret om renovering­en, men at ikke alle er lige gode til at huske.

Hun tilføjer, at beboerne også holder nysgerrigt øje med byggeproje­ktet.

»Så sker der jo noget andet for dem,« konstatere­r Conny F. Christense­n.

Ukendt regning

Da Byggeskade­fonden i januar 2018 afgjorde sagen, ville fonden betale langt størstedel­en af udgifterne til udbedringe­n, mens kommunen kun skulle betale 2,35 mio. kr. af de forventede samlede udgifter på 10,2 mio. kr.

I februar i år indgik Byggeskade­fonden og entreprenø­ren et forlig, der betyder, at entreprenø­ren udfører udbedringe­n, og at fonden og kommunen kun skal betale en mindre del af udgifterne. Det fortaeller Marianne Weberg, bygningsch­ef hos Sundhed og Omsorg.

Ligesom med den tidligere fordelings­nøgle skal kommunen betale mindst, men hvad beløbet bliver, ved hun ikke.

»Kommunen har ikke kendskab til detaljerne i forliget, da det er hemmeligt, men vi forventer, at der er tale om et betragteli­gt lavere beløb end de 2,35 mio. kr., som var kommunens andel, hvis ikke der var indgået et forlig,« lyder det fra bygningsch­efen.

Hvordan kan kommunen saette gang i et byggeproje­kt uden at ane, hvad det koster? »Vi vidste, at pladerne skulle udskiftes, så der var ikke andet at gøre end bare at klø på. Vi har selvfølgel­ig spurgt ind til, hvordan forliget indvirker på vores udgifter, og fået et mundtligt svar fra fonden, men det svar kan jeg ikke give videre, da forliget er hemmeligt.«

Marianne Weberg tilføjer: »Min forventnin­g er, at det her kommer til at koste os under en halv mio. kr.«

Hun fortaeller, at der ikke er brugt MgO-plader i andre af Sundhed og Omsorgs bygninger.

Langs den stilladsin­dpakkede bygning på Plejehjemm­et Hedevej brager musikken ud af en stor højtaler. Solen skinner, men flankeret af tunge, sorte skyer. Pludselig vaelter vandet ud fra disse, der giver en smagsprøve på det foranderli­ge danske sensommerv­ejr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark