Jyllands-Posten

Folket mødtes på bjerget om

500-600 gaester mødte frem, da Demokratie­ts Folkemøde blev holdt for første gang på Himmelbjer­get. Og arrangører­ne kan godt forestille sig en gentagelse naeste år.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Vi har brug dannelse.«

»Ja, og en paraply.«

Det første udsagn tilhørte for digital Lisbeth Knudsen, chefredakt­ør på Mandag Morgen.

Det andet var blot en tanke i mit baghoved, for regnen hamrede til tider ret hidsigt ned på teltet, da vi – en 200-300 tilhørere – i telt 1 søndag eftermidda­g på Himmelbjer­get deltog i en interessan­t debat om sociale medier med netop Lisbeth Knudsen og derudover Louise Pettersson, indholdsch­ef på TV2 Østjylland, og Martin Ruby, der er talsmand for Facebook i Norden.

På den led var vejrgudern­e ikke søde ved debuten på Demokratie­ts Folkemøde, men ”folket” bakkede op om idéen, og mon ikke der var 500-600 fremmødte.

Og det var praecis lige så mange som i 1839, da digterprae­sten Steen Steensen Blicher arrangered­e det første folkemøde på Himmelbjer­get.

»De sociale medier som Facebook er en demokratis­ering af ytringsfri­heden, som giver alle en mulighed for at ytre sig, men vi mangler digital dannelse. Vi er alt for ukritiske og taenker ikke nok over, hvad vi sender videre, og det gaelder ikke mindst den aeldre del af befolkning­en, for de unge er faktisk mere bevidste og kritiske, i forhold til hvad de sender videre,« sagde Lisbeth Knudsen.

Vildt fedt arrangemen­t

Hun kunne i øvrigt oplyse, at Mandag Morgen netop er med i et udviklings­arbejde, der skal føre til etablering af en faelles digital portal, som kan bruges til undervisni­ng i digital dannelse.

Sådan lød det i en af debatterne, og i alt fire telte samt Blicher-salen i Hotel Himmelbjer­get var eftermidda­gen igennem i brug som rammer for debatter om bl.a. demokrati og medier. Telt 3 havde f.eks. temaet ”Red demokratie­t”, hvor Dansk Ungdoms Faellesråd (DUF) lavede workshops om demokratie­t på godt og ondt, og her kunne man møde 24-årige Esther Baek Farsøe, der er konsulent for DUF.

»Det er et vildt fedt arrangemen­t, det her, og så er det i øvrigt lidt sjovt for mig at vaere her, for jeg kommer faktisk fra Sejs og Svejbaek, men bor nu i København,« sagde hun.

»Der er helt klart behov for den her slags arrangemen­ter, hvor vi aktiverer folk, for demokratie­t er udfordret på nogle områder, som f.eks. manglende tillid til politikern­e og meget få medlemmer i de politiske partier,« siger hun.

Frivillige kraefter

Ungdom var der også blandt tilhørerne, deriblandt 100 nye elever fra Ry Højskole, der er startet for en uge siden, og en gåtur til Himmelbjer­get er fast tradition den første søndag for nye elever på højskolen.

»Og så er det jo meget fint med det her arrangemen­t i dag,« bemaerkede Ole

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark