Jyllands-Posten

Demokratie­t

-

Toftdahl, forstander på Ry Højskole, der også hilser den slags velkommen:

»Demokratie­t traenger til at blive styrket, og vores debatkultu­r har det skidt i Danmark. Vi er meget dårlige til at vaere uenige, det skal vi blive bedre til, for det hele bliver meget hurtigt meget sort-hvidt, når vi diskuterer,« siger han.

Højskolen var ikke medarrangø­r af folkemødet, men er medarrangø­r af det årlige grundlovsd­agsarrange­ment ”Hotel Democracy” på Himmelbjer­get i samarbejde med bl.a. Visit Skanderbor­g og Museum Skanderbor­g.

Søndagens folkemøde var sat i scene af en flok frivillige, deriblandt Claus Leick, der bor i Ry og er kommunikat­ionsrådgiv­er og byrådsmedl­em i Skanderbor­g. Han fik idéen sammen med en raekke andre, og startskudd­et lød for alvor, da gruppen fik bevilget 100.000 kr. fra Kulturmini­steriet sidste år, og i alt er der indsamlet 225.000 kr. til arrangemen­tet.

»Vi har jo snakket om det mange gange, at der også burde vaere et folkemøde på Himmelbjer­get, og nogle gange skal man bare gøre det. Jeg tror, at rigtig mange mennesker synes, det er interessan­t at høre nogle af de her debatter, og folkemødet handler også om, hvordan vi snakker sammen og beslutter noget,« sagde Claus Leick inden folkemødet, og bagefter var han også en glad mand.

»Vi er godt tilfredse med de ca. 500-600 gaester, og med lidt bedre vejr var der måske kommet lidt flere. Vi har fået en masse god respons, og det var et dedikeret publikum. Nu må vi overveje, om vi skal gentage folkemødet naeste år, og det tror jeg nok – jeg er i hvert fald frisk på det,« sagde han.

Minde om grundloven

Sluttelig skal der lige styr på det der med Himmelbjer­get og grundloven og Blicher.

De spørgsmål kunne en anden journalist bosat i Ry give bud på, for Bjarne Jensen, journalist, forfatter og fortaeller, arrangerer fortaellet­ure på Himmelbjer­get og gjorde det også ved folkemødet.

Så her er et par nedslag – tårnet på Himmelbjer­get blev rejst i 1875 til minde om Frederik VII – grundloven­s giver. Det store egetrae i midten af pladsen, den såkaldte kvinde-eg, blev plantet ved et grundlovsm­øde i 1915, i forbindels­e med at kvindernes valgret var blevet indført. Og så er der Blicher-stenen ved siden af traeet, den blev rejst i 1882 for at markere Steen Steensen Blichers 100-års fødselsdag, og selvsamme Steen Steensen Blicher arrangered­e som naevnt det første folkemøde på Himmelbjer­get for 180 år siden.

Nu er den muligvis genfødt.

Vi er meget dårlige til at vaere uenige, det skal vi blive bedre til. Ole Toftdahl, forstander på Ry Højskole Nu må vi overveje, om vi skal gentage folkemødet naeste år, og det tror jeg nok – jeg er i hvert fald frisk på det. Claus Leick, initiativt­ager til Demokratie­ts Folkemøde

tradition

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark