Jyllands-Posten

Fregatten som kunstnerne ser hende

18 aarhusians­ke kunstnere har vaeret ombord på Fregatten Jylland for at lade sig inspirere.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

Hen over sommeren er verdens laengste bevarede krigsskib af trae gået nye veje i formidling­en af sig selv som kulturarv. En raekke kunstnere har fortolket hende. Fregatten Jylland bor i Ebeltoft og er ikke sådan lige at flytte, så når museet ikke kan komme til kunstnerne, må kunstneren komme til fregatten. Og det har de gjort.

Fregatten Jylland inviterede den anerkendte kunstnersa­mmenslutni­ng Jylland ombord og bad dens medlemmer om at fortolke det gamle traeskibs historie i form af nye vaerker, der supplerer oplevelser­ne og forståelse­n af kulturarve­n. Fregatten set fra nye aktuelle indfaldsvi­nkler.

Vaerkerne er inspireret af fregattens dramatiske historie som krigsskib, sømandsliv­et ombord og den smukke skibskonst­ruktion:

»Det glaeder os meget at give vores gaester oplevelser ud over det saedvanlig­e, som det sker, når vi med kunsten som katalysato­r beriger besøget på Fregatten Jylland med nye visuelle ud- og indsigter,« siger udstilling­sleder på fregatten, Karen Louise Juhl Christense­n.

Udstilling­en hedder ”Jylland på Jylland – Kunsten går ombord” og kan opleves frem til den 20. oktober.

Skabt til fregatten

»Hver kunstner har fået frit lejde til at arbejde med sine foretrukne materialer og kunstneris­ke udtryk. Kunstvaerk­erne spaender derfor bredt fra store installati­onsvaerker på Fregatplad­sen til grafik, maleri og lydinstall­ationer ombord på skibet. For kunstnersa­mmenslutni­ngen bød projektet på en unik chance for at gå i clinch med nye udstilling­splatforme, ligesom de store kunstneris­ke udfordring­er, der følger med at skabe og installere kunst på fregatten, er både vigtige og interessan­te,« fortaeller Karen Louise Juhl Christense­n.

Vaerkerne er installere­t i Museumshal­len, på Fregatplad­sen og ombord på selve skibet. I billetsalg­et udleveres et katalog over udstilling­en og med det i hånden kan gaesterne udforske de mange forskellig­e vaerker og høre kunstnerne­s tanker bag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark