Jyllands-Posten

AGF-sportschef er vild med aergerrige og saerdeles robuste øboere

Jón Dagur Thorsteins­son er den seneste i raekken af AGF-spillere fra Island. Og de kommer med noget specielt til Superligae­n.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Peter Christians­en, sportschef i AGF, skal tilbage til en episode i sin davaerende klub, Randers FC, for at komme med et klart eksempel på, at islandske fodboldspi­llere har noget saerligt i sig. Noget, som han kalder en trang til at få succes, og noget, som han også mener at have identifice­ret i AGF’s seneste islandske indkøb, Jón Dagur Thorsteins­son.

Jón Dagur Thorsteins­son blev i sidste saeson lejet ud fra Fulham til Vendsyssel, inden AGF før denne saeson skrev kontrakt med ham. Men tilbage til Randers FC.

I 2014 stod Randers FC og manglede en reservemål­mand for Kalle Johnsson, og Randers FC fik tilbudt Ögmundur Kristinsso­n, en ung målmand, som havde spillet i Fram Reykjavik, og som ville prøve sig selv af i udlandet.

Da han kom til Randers FC, fik han at vide, at han vejede for meget.

»I løbet af få måneder havde han smidt de overflødig­e kilo, han spillede pokalkamp for os i Parken, og pludselig blev han udtaget til det islandske landshold til EM i 2016 som tredjemålm­and,« siger Peter Christians­en og fortaeller, at Ögmundur Kristinsso­n siden har skabt sig en karriere i Hammarby i Sverige, Excelsior i Holland og senest AEL Larissa i Graekenlan­d.

»I begyndelse­n syntes vi ikke, han var ret god. Og vi troede, vi skulle bruge rigtig meget tid på ham, inden han kom i form. Det klarede han selv,« siger AGF’s sportschef.

Peter Christians­en er fuld af flotte gloser, når det gaelder islandske fodboldspi­llere.

»De har et stort konkurrenc­egen. Det er naesten, som om de har et behov for at vinde. Det sidder dybt i dem, at de skal lykkes. Når man stiller krav til en islaending, så mener de ikke, det er unaturligt store krav. De kigger ikke på traeneren og spørger, hvorfor skal jeg gøre det?,« siger Peter Christians­en.

Den indre motivation

I de seneste 20 år har adskillige islandske fodboldspi­llere besøgt dansk fodbold, og AGF har haft sin andel af de aergerrige øboere.

»Grundlaegg­ende tror jeg, det handler om, at de kommer fra en ø, der ligger isoleret. De har en indre motivation, en stor sult. Det har jeg oplevet mange gange med islaending­e. Jeg ved ikke, om de er født som overlevere fra naturens side. Men de besidder en robusthed, som gør, at de ofte klarer sig fint i profession­el sport. Der er selvfølgel­ig undtagelse­r, men jeg er ikke stødt ind i ret mange,« siger AGF’s sportschef.

Seneste mand i raekken af islaending­e i AGF er Jón Dagur Thorsteins­son, som ikke skulle bruge ret mange traeningsd­age på at overbevise AGF-traener David Nielsen om, at han skulle spille fast for klubben.

»Af en islaending at vaere, så har han et stort boldtalent. Mange af dem er hårdtarbej­dende typer, men Jón Dagur Thorsteins­son kan nogle yderlige ting teknisk, som man ikke ser så ofte hos islaending­e,« lyder Peter Christians­ens karakteris­tisk af fløjspille­ren.

Den store forskel

I de to første kampe i denne saeson blev Thorsteins­son skiftet ind, men i de seneste tre har han fået spilletid fra første fløjt. Da han spillede i Fulham, oplevede han ikke, at det lagde et stort pres på ham. Som han siger; han spillede på U23-holdet.

»Der er stor forskel fra Vendsyssel, for AGF er en større klub med flere fans, og spillerne her er mere erfarne. Sidste saeson var min første i Superligae­n, og jeg fik mange kampe, som jeg gerne ville have,« siger Jón Dagur Thorsteins­son, som i 24 kampe scorede tre mål for Vendsyssel i sidste saeson.

Og han har intet imod et øget tryk udefra.

»Fansene forventer meget af os, og det er kun godt. Jeg kan godt lide at spille i en klub, der har mange tilhaenger­e, der forventer noget af holdet. Jeg synes bare, at det er skønt, at der er høje forventnin­ger til os. Og jeg er ikke typen, der bliver nervøs af at spille foran mange tilskuere. Det skubber mig bare fremad på en positiv facon,« siger Jón Dagur Thorsteins­son, som ringede til en tidligere AGF’er, inden han besluttede sig for at skifte til Aarhus-klubben, den tidligere topscorer Aron Jóhannsson.

»Han sagde, at jeg skulle tage til AGF. Han mente, jeg ville elske det her, fansene, klubben, byen. Jeg vidste, at han ville vaere positiv, for han havde en fin tid i AGF. Det hjalp da, men det var ikke hele årsagen til, at jeg valgte AGF,« siger Jón Dagur Thorsteins­son.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark