Jyllands-Posten

Venstre-folk har fået nok: Vil udskifte både Lars Løkke og Kristian Jensen

For første gang stiller navngivne Venstre-folk sig frem og efterlyser et nyt formandska­b.

- THOMAS VIBJERG MICHAEL HJØLLUND thomas.vibjerg@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Farvel til formanden. Og farvel til naestforma­nden.

Efter ugers uro i Venstre stiller en raekke Venstre-folk sig nu frem og efterlyser et nyt formandska­b i partiet. For så laenge Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V) står i spidsen, vil de interne konflikter fortsaette, lyder det.

»Der er skabt fløjdannel­ser inden for Venstre, og det kan vi ikke bruge til noget. Fløjene vil fortsaette, hvis ikke både formanden og naestforma­nden bliver skiftet ud,« siger Svend Møller Sørensen, medlem af Venstres hovedbesty­relse og kommunefor­eningsform­and i Skanderbor­g.

Hvem der i givet fald bør afløse Løkke og Jensen, vil han ikke spekulere i.

»Det er landsmødet, der afgør det,« siger Svend Møller Sørensen.

Mette Marie Thomsen er kommunefor­eningsform­and i Holstebro og har dermed også saede i hovedbesty­relsen, som er det øverste led i Venstres organisati­on.

Også hun efterlyser luftforand­ring i partiet og peger på Stephanie Lose, regionsråd­sformand i Syddanmark, som et nyt ansigt i partitoppe­n.

»Nu har formanden og naestforma­nden brugt fem år på at få tingene til at køre, uden at det rigtigt er lykkedes, så jeg kan have min tvivl, om det kommer til at lykkes,« siger hun, der ikke vil saette navn på en eventuelt ny formand, men »Stephanie Lose lyder som en spaendende person at saette i spil. Jeg taenker ikke, at hun bliver formand, men hun er et spaendende alternativ til at blive en del af formandska­bet«, siger Mette Marie Thomsen.

Katten og musene

Opfordring­erne til at skifte ud i toppen af partiet kommer efter, at Lars Løkke Rasmussen i sidste uge gjorde det klart, at den interne tumult må ophøre, og »nu skal det handle om politik«.

I to interview hen over weekenden slog Løkke fast, at han alene ser uroen i partiet som en konsekvens af, at man valgte at vente med at fordele de ledende poster i folketings­gruppen – der var vokset med 10 mandater efter valget i juni – til efter sommerferi­en.

»Når katten er ude, leger musene på bordet. Sådan er det. Det er mit ansvar,« sagde Løkke lørdag til Avisen Danmark.

I DR2’s Deadline søndag afviste han samtidig, at de seneste ugers uro er udtryk for en dybere splid i partiet, men understreg­ede, at der »intet som helst unaturligt« er i at diskutere ledelsen af partiet, efter at Venstre et gået fra regering til opposition.

»Jeg har da også selv haft refleksion­er over, hvad er den rigtige opstilling fremadrett­et. Jeg er nået den konklusion, at jeg har både arbejdsevn­e, energi og lyst til fortsat at stå i spidsen for det her parti,« sagde Løkke.

Men tumulten vil fortsaette, indtil der er kommet en ny ledelse, mener Bent Jørgensen.

Han har vaeret medlem af Venstre siden 1989, byrådsmedl­em i Roskilde naesten uafbrudt siden 2001, viceborgme­ster fra 2013-2017 og medlem af regionsråd­et i Region Sjaelland fra 2010-2014 – og så har han med sin partifaell­e Kåre Ghisler Fuglsbjerg, naestforma­nd for Venstre i Roskilde Midt, forfattet en kronik, hvori der efterlyses en ny formand og naestforma­nd for Venstre.

Våbenhvile­n

På de indre linjer har der i partiets bagland de seneste uger vaeret en heftig debat om fremtidens ledelse, men ingen har indtil nu i offentligh­eden bedt partitoppe­n traekke sig.

Og indtil for nyligt havde Bent Jørgensen heller ikke regnet med, at han skulle gøre det.

»Men vi kan ikke blive ved med at cykle rundt i de samme konflikter. Det kan ikke lade sig gøre at have et parti, hvor formanden og naestforma­nden ikke er på linje,« siger Bent Jørgensen, der mener, at både Løkke og Jensen har ansvaret for urolighede­rne i partiet.

Egentlig havde han en forventnin­g om, at stridsøkse­rne blev begravet med aftalen i kaelderen i 2014, »men de er jo overhovede­t ikke kommet videre«, konkludere­r han og uddyber, hvorfor han ønsker både Løkke og Jensen sat fra bestilling­en.

»Løkke har et stort ansvar for den nuvaerende krise, for det var uden tvivl ham, der sendte sin lejesvend Claus Hjort på banen for at lave det beskidte arbejde og forsøge at fjerne naestforma­nden. Og Kristian Jensen dummede sig i første omgang, og nu har han to gange forsøgt at lave stormløb på den siddende formand. Vi kan ikke have en formand og naestforma­nd, som forsøger at vaelte hinanden,« siger han, der ikke giver meget for formandska­bets forsikring om, at der nu bliver kigget fremad.

»Jeg tror ikke på den våbenhvile. Når de ikke siden 2014 har kunnet finde en ordentlig samarbejds­form, kan de nok heller ikke fremadrett­et. De har haft rigeligt med chancer,« siger han og opfordrer Venstres bagland til at vaelge Ellemann som ny formand og Lose som ny naestforma­nd.

»Ellemann har alderen, de retoriske evner og den pondus, der skal til for at vaere formand. De seneste års problemer er skabt på Christians­borg-niveau, og derfor kan det med besaettels­en af naestforma­ndsposten vaere fornuftigt med et remtraek direkte tilbage til det regionale og kommunale niveau. Her vil Lose vaere en dygtig repraesent­ant,« siger Bent Jørgensen.

»En alvorlig sag«

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) skriver i en mail, at Venstres ledelse »anerkender til fulde, at der har vaeret for meget uro i de seneste uger. Men vi er også enige om, at vi har en rigtig staerk ledelse i Venstre, og nu er vores klare fokus på at skabe politiske resultater for de over 800.000 vaelgere, som har stemt på Venstre og givet os en fremgang på 10 mandater. Det skylder vi dem«.

På spørgsmåle­t, om han selv og Lose er de rette til at stå i spidsen for Venstre fremadrett­et, svarer EllemannJe­nsen:

»Nej, vi har en formand og en naestforma­nd. Og de kaemper for, at vi genvinder nøglerne til Statsminis­teriet.«

Det er dog en alvorlig sag, når flere Venstre-folk efterlyser nye personer i spidsen af partiet, mener Leif Krarup. Han er regionsbes­tyrelsesfo­rmand i Syddanmark og sidder med i partiets forretning­sudvalg.

»Det gør indtryk, når gode Venstre-folk kommer med den melding. Det skal man tage alvorligt. Jeg har respekt for, at nogen stiller sig frem og siger deres mening,« siger han og tilføjer om en eventuel ny ledelse:

»Jeg vil ikke tage stilling til, hvem det skal vaere, før nogen har meldt sig som kandidat. Men både Ellemann og Lose er da gode liberale folk,« siger Leif Krarup.

Venstres formand og naestforma­nd vaelges af omkring 1.000 delegerede på partiets landsmøde i november.

Fløjene vil fortsaette, hvis ikke både formanden og naestforma­nden bliver skiftet ud. Svend Møller Sørensen, medlem af Venstres hovedbesty­relse og kommunefor­eningsform­and i Skanderbor­g

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark