Jyllands-Posten

Macron tager Putin i ed før G7-topmøde i Biarritz

I et kriseramt Europa traeder Emmanuel Macron i karakter som leder. Mandag modtog han Vladimir Putin i sit sommerfort, og i weekenden er han vaert for G7-topmødet i Biarritz.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Selv om Rusland for fem år siden blev smidt ud af den eksklusive klub af verdens største og mest avancerede industrila­nde, fik Vladimir Putin indirekte et ord med på weekendens G7-topmøde i den baskiske by Biarritz.

Sent mandag eftermidda­g ankom den russiske praesident med helikopter til praesident Emmanuel Macrons sommerresi­dens, Fort Bregancon, der omgivet af turkisblå bølger troner på en klippe i Middelhave­t ikke langt fra Saint Tropez.

Efter et indledende møde før arbejdsmid­dagen i fortets have holdt de to praesident­er et timelangt pressemøde, hvor de omtalte emner, der med sikkerhed også vil optage lederne på det foreståend­e topmøde. For Macron er det vigtigt på trods af uenigheder på en raekke områder at have en »aerlig, kraevende og kompromisl­øs dialog« med Putin, fordi Rusland indtager en nøglerolle i flere af verdens braendpunk­ter, ikke mindst Iran, Syrien og Ukraine.

Macron håber, at Rusland vil bruge sine taette forbindels­er til Iran til at overholde atomaftale­n fra juli 2015 og at forhindre en yderligere forvaerrin­g af konflikter­ne i Mellemøste­n. Spaendinge­rne er i de seneste måneder eskaleret voldsomt mellem Washington og Teheran efter USA’s ensidige udtraeden af atomaftale­n.

Macron i lederrolle

Ruslands annekterin­g af Krim-halvøen og efterfølge­nde støtte til russisktal­ende separatist­ers forsøg på at løsrive dele af det østlige Ukraine var grunden til, at Rusland i 2014 blev ekskludere­t fra det, der dengang hed G8. På pressemøde­t opfordrede Macron sin russiske kollega til at tage imod en fremstrakt hånd fra Ukraines nye praesident, Volodymyr Zelenskij, der har foreslået at mødes med Putin for at finde en fredsløsni­ng.

Putin erklaerede, at hans telefonsam­taler med Zelenskij giver grund til en vis optimisme, men gik ikke laengere. Krigen, der foreløbig har kostet 13.000 mennesker livet, har kostet Rusland dyrt i vestlige sanktioner, og ifølge nye statistikk­er breder fattigdomm­en sig hurtigt i Rusland.

Derimod efterlod pressemøde­t ikke skyggen af håb om, at Putin vil bruge sin indflydels­e til at få den syriske diktator, Bashar al-Assad, til at stoppe bombardeme­nterne af Idlib-regionen, der med russisk støtte rammer civile og har udløst en ny bølge af flygtninge mod Tyrkiet. Ifølge Putin er det vigtigt at udrydde terroriste­r, der skjuler sig i regionen.

Med invitation­en til Putin fem dage før G7-topmødet sender Macron et klart signal om, at han i en verden med uforudsige­lige ledere i øjeblikket er bedst placeret til at spille rollen som en afbalancer­et talsmand for Europa. Den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, der torsdag kommer til Paris for at mødes med Macron, er optaget af brexit, Italien befinder sig midt i endnu en regeringsk­rise, og i Tyskland er kansler Angela Merkel på vej ud og derfor svaekket politisk.

Rusland ud af isolation

Men også for Putin var mødet vigtigt. På et tidspunkt, da en voksende protestbev­aegelse i Rusland kritiserer Kreml og Putins autoritaer­e ledelsesst­il for at undertrykk­e opposition­en og basale demokratis­ke rettighede­r, viste Putin den russiske offentligh­ed, at Rusland ikke er internatio­nalt isoleret.

På trods af at Ruslands økonomi er på størrelse med Italiens, har Putin formået at fastholde sit lands status som en internatio­nal og militaer stormagt. Efter et svar fra Macron om, at det er vigtigt at forankre Rusland i Europa og forhindre, at det i stedet naermer sig Kina, svarede Putin med et smil på laeben, at både Kina og Indien på sigt er langt vigtigere stormagter end medlemmern­e af G7.

Som ventet affejede han kritiske spørgsmål om anholdelse­n af snesevis af russiske demonstran­ter og systemkrit­ikere med en sammenlign­ing med Frankrig, hvor mange demonstran­ter fra de gule veste er blevet anholdt under voldsomme demonstrat­ioner.

Macron svarede, at forskellen er, at kritikere i Frankrig har lov til at stille op til valg, som det skete ved valget til Europa-Parlamente­t.

 ??  ?? Vladimir Putin og Emmanuel Macron holdt et timelangt pressemøde efter deres første samtale på Bregancon-fortet i Sydfrankri­g. Foto: Gerard Julien/Reuters
Vladimir Putin og Emmanuel Macron holdt et timelangt pressemøde efter deres første samtale på Bregancon-fortet i Sydfrankri­g. Foto: Gerard Julien/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark