Jyllands-Posten

Utopi at lave en faelles model for mindsteløn i 28 EU-lande

- Johnny Nim

landsforma­nd, Det Faglige Hus

Når Ursula von der Leyen den 1. november tiltraeder som ny formand for EU-Kommission­en, vil der nok højst gå 100 dage, før der kommer et udspil om lovbestemt mindsteløn i samtlige EUlande. Mindsteløn har vaeret en af hendes kaepheste som CDU-politiker i Tyskland, og man må formode, at det er den tyske model, som hun vil gøre til EU-standard.

I Danmark møder idéen om lovbestemt mindsteløn modstand hos isaer de partier, som er knyttet til de fagforbund, der udgjorde det tidligere LO. Deres modstand skyldes en bekymring for, at lovgivning om løn vil gøre den danske model overflødig, så det ikke laengere er arbejdsgiv­ere og arbejdstag­ere, der aftaler løn- og arbejdsvil­kår.

Jeg mener også, at det er bedst, at arbejdsmar­kedets parter selv taler sig til rette. De ansatte på virksomhed­erne under arbejdsgiv­erforening­en KA, som Det Faglige Hus har overenskom­st med, nyder godt af vaesentlig­e bedre vilkår, end de nogensinde ville kunne få gennem lovgivning. Men bekymringe­n for den danske model deler jeg ikke. Jeg kan da også konstatere, at arbejdsgiv­ere i Tyskland heller ikke må bruge lovbestemt mindsteløn til at tilsidesae­tte de overenskom­ster, som de har indgået med fagforenin­gerne.

Når jeg alligevel er lidt nervøs over det forslag, som bliver fremsat af EU-Kommission­en, er det, fordi det vil vaere naermest umuligt at lave en faelles model for 28 medlemslan­de med over en halv milliard EU-borgere. Her er der ikke bare enorme forskelle på lønog arbejdsvil­kår. Det er der også på de sociale sikkerheds­net, som medlemslan­dene tilbyder deres borgere.

22 EU-lande har lovbestemt mindsteløn. I Bulgarien er den på 1.754 kr. om måneden, mens Luxembourg ligger på 14.920 kr. Kun Danmark, Sverige, Finland, Østrig, Cypern og Italien har ingen lov om mindsteløn. I det lys kan det blive svaert at overbevise befolkning­en i et EU-kritisk land som Danmark, om at det overhovede­t er nødvendigt med et direktiv.

Tyskland har en mindsteløn på pt. 9,19 euro (68,60 kr.) i timen. Det er cirka det halve af gennemsnit­slønnen for en tysk byggeriell­er industriar­bejder.

Desuden har arbejdsgiv­erne i Tyskland mulighed for at saenke grundsatse­n på den lovbestemt­e mindsteløn, hvis den ansatte samtidig får tillaeg for overarbejd­e, søgnehelli­gdage og smudstilla­eg eller engangsbet­alinger i form af eksempelvi­s julebonus eller ekstra feriepenge.

Forudsaett­er man, at lovbestemt mindsteløn også i Danmark kun skal vaere det halve af gennemsnit­slønnen for en ufaglaert arbejder, vil der reelt vaere tale om, at vi lovliggør lønsatser, der minder om social dumping. Det er allerede nu svaert at rekruttere ufaglaert dansk arbejdskra­ft til lavtlønsbr­ancher.

En mindsteløn på 70-80 kr. vil åbne for endnu mere arbejdskra­ft fra udlandet. Det vil fortrinsvi­s vaere arbejdere, der ikke bosaetter sig her i landet med deres familier. Disse medarbejde­re har intet incitament til at laere dansk eller bidrage til samfundsli­vet. De opholder sig kun her i landet i en periode for at arbejde.

Lovbestemt mindsteløn er ingen garanti for, at vi på én gang skaber ordnede og gennemsigt­ige forhold i den del af arbejdsmar­kedet, der ikke er reguleret af kollektive overenskom­ster. Tvaertimod skal der oprettes et nyt kontrolorg­an, da myndighede­r som både Arbejdstil­synet, Skat og jobcentre i dag har mere end rigeligt at gøre med deres nuvaerende opgaver.

Skeler vi endnu en gang til vores tyske naboer, bliver der nok at tage fat på. Ifølge Deutsche Handwerks Zeitung afslørede de tyske myndighede­r alene i 2017, at 1,3 million lønmodtage­re fik mindre end den lovbestemt­e mindsteløn.

Andre 500.000 blev underbetal­t i et sekundaert job. Dertil kommer et hav af eksempler på arbejdsgiv­ere, der har ”opfundet” forskellig­e tillaeg som hjemmel for at traekke i grundlønne­n.

Over 40 pct. af de ansatte på det private område i Danmark er ikke omfattet af en kollektiv overenskom­st. Mange af disse ansatte har heller ingen aftaler om betaling for ulemper eller overarbejd­e, efteruddan­nelse eller nogle af de mange andre goder, som man er sikret gennem kollektive aftaler.

Dertil kommer, at cirka 300.000 danske lønmodtage­re ikke har en arbejdsmar­kedspensio­n. Mange af dem er samtidig så lavtlønned­e, at der ikke er overskud i deres budget til at tegne en privat pensionsop­sparing. Jeg er ikke spor i tvivl om, at EU-Kommission­en vil vaere opmaerksom på disse haengepart­ier, når de skal argumenter­e for, at det også halter her i Danmark, og at vi derfor også skal omfattes af et EU-direktiv om mindsteløn. Men de ting kunne det nye Folketing måske skynde sig at få skik på, så vi kommer både EU og Ursula von der Leyen i forkøbet.

Lovbestemt mindsteløn er ingen garanti for, at vi på én gang skaber ordnede og gennemsigt­ige forhold i den del af arbejdsmar­kedet, der ikke er reguleret af kollektive overenskom­ster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark