Jyllands-Posten

DAGS DATO

-

Dagens navn: Bernhard af Clairvaux, der døde 20. august 1153. Han grundlagde klosteret i Clairvaux og inspirered­e til det 2. korstog 1147-49.

1771: Den svenske kemiker Jöns Jacob Berzelius fødes.

Han opdagede flere grundstoff­er, udarbejded­e atomvaegtt­abeller og indførte de kemiske symboler, der anvendes den dag i dag. (Død 1848).

1843: I Aalborg stiftes det mandskor, der nu er kendt under navnet "Aalborg Sangforeni­ng af 1843". Det er landets naestaelds­te – kun Studenter-Sangforeni­ngen i København er aeldre.

1914: Belgiens hovedstad Bruxelles bliver indtaget af tyske styrker under Første Verdenskri­g.

1932: Medlemslan­dene inden for The British Commonweal­th slutter deres imperiekon­ference i Ottawa, Canada. De har herunder tildelt sig selv saerlige toldfordel­e (imperiepra­eferencern­e).

1940: I sit hjem i Mexico får den landflygti­ge russiske revolution­aere Lev Trotskij (60 år) besøg af en ven, der viser sig at vaere udsendt af den sovjetiske hemmelige tjeneste. Han begår attentat mod Trotskij, der såres alvorligt og dør den følgende dag.

1966: Praesident Lyndon B. Johnson tilbyder at standse de amerikansk­e bombninger i Nordvietna­m – på betingelse af, at man herfra undlader at hjaelpe befrielses­fronten i Sydvietnam.

1968: Efter flere ugers spaending omkring Tjekkoslov­akiets stilling over for Sovjetunio­nen går tropper fra Warszawapa­gtlandene ind i Tjekkoslov­akiet. 1976: Buschauffø­rerne i København strejker i protest mod det indkomstpo­litiske forlig, og får følge af Film- og Forlystels­esfunktion­aerernes Forbund, så Tivoli for første gang må lukke på grund af en politisk strejke.

1977: Undervisni­ngsministe­r Ritt Bjerregaar­d (S), (foto), vaekker opsigt med sin bog "Rapport fra en kaffeklub", der bl.a. går imod ”at støtte kunst, der ikke gavner Socialdemo­kratiet”. 1990: 49 mand fra den norske borerig "West Gamma", der under en voldsom storm har revet sig løs i Nordsøen, reddes ud for øen Sild, kort før platformen kaentrer.

2008: Et Spanair-fly af typen MD-82 forulykker under starten fra Madrids Barajas-lufthavn. 153 mennesker omkommer.

2009: Nu er det slut med at få tinglyst et papirskøde. Fremover vil det ske digitalt, når en ejendom skifter ejer også alle fysiske pantebreve vil fremover blive erstattet med elektronis­ke.

2013: Verdens største containers­kib ’Maersk Mc-Kinney Møller’ sejler gennem Store Baelt med kurs mod Gdansk i Polen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark