Jyllands-Posten

Omkostning­er fra sager om skat kan godtgøres

Klager man over en afgørelse fra skattemynd­ighederne, kan man få udgifterne daekket helt eller delvis. Det gaelder dog ikke klager over ejendomsvu­rderinger, eller hvis man ikke haefter for udgifterne.

- PETER NORDENTOFT

Hvis man som skatteyder klager over en afgørelse fra skattemynd­ighederne, vil man typisk have ret til at få godtgjort en del af sine udgifter til klagesagen. Det gaelder både for fysiske og juridiske personer, herunder selskaber og foreninger m.fl.

Formålet med godtgørels­esreglerne er at styrke retssikker­heden på skatteområ­det, herunder ved at sikre, at skatteyder­e, der føler sig uretfaerdi­gt behandlet, ikke afholder sig fra at gå videre med en skattesag af økonomiske årsager. Ordningen indeholder dog også en raekke begraensni­nger for at hindre, at der klages i for stort eller unødigt omfang og for at forebygge misbrug.

Halvdelen godtgøres

Som udgangspun­kt ydes der godtgørels­e på 50 pct. af de udgifter, som en klager har betalt til sagkyndig bistand, retsafgift­er og pålagte sagsomkost­ninger mv. Ender man med at få fuldt medhold eller medhold i overvejend­e grad, godtgøres disse udgifter dog fuldt ud. Der ydes også fuld godtgørels­e, hvis en klagesag videreføre­s på skattemynd­ighedernes initiativ, herunder f.eks. fordi Skattemini­steriet vaelger at indbringe en afgørelse fra et administra­tivt klagenaevn for domstolene. I disse tilfaelde daekkes udgifterne til sagen ved appelinsta­nsen fuldt ud uanset sagens udfald.

Mulighed for aconto

Visse typer af udgifter og sager er undtaget fra adgangen til godtgørels­e. Bl.a. er det ikke muligt at opnå omkostning­sgodtgørel­se i klager til vurderings­ankenaevne­ne, herunder i sager om ejendomsvu­rderinger og om fradrag for grundforbe­dringer. Der ydes heller ikke omkostning­sgodtgørel­se i vurderings­sager, der indbringes for domstolene, før der foreligger en afgørelse fra en administra­tiv klageinsta­ns.

Under en klagesag er det muligt at få godtgjort 50 pct. af udgifterne som et aconto beløb. Kravet på aconto godtgørels­e kan desuden overdrages til den revisor, advokat eller skatterådg­iver, der hjaelper med sagen, sådan at godtgørels­en udbetales direkte til rådgiveren. Det er med til at sikre, at skatteyder­en ikke selv skal finansiere udgifterne frem til en endelig afgørelse.

Udgifter dokumenter­es

Det er altså ikke en betingelse for at få godtgørels­e, at udgifterne er betalt. Ikke overrasken­de er det dog en betingelse, at skatteyder­en kan dokumenter­e udgifterne og haefter for betalingen af disse. Bl.a. skal der derfor ligge en specificer­et faktura til skatteyder­en, for at denne kan få godtgjort sine udgifter til sagkyndig bistand.

Skattemynd­ighederne har i flere sager stillet skarpt på dette, herunder navnlig i klagesager om ejendomsbe­skatning mv., hvor det er aftalt, at skatterådg­iveren betales efter en ”no cure no pay”-model, dvs. sådan at der kun skal betales honorar, hvis der opnås medhold, men da til gengaeld med en procentdel af den opnåede skattebesp­arelse (”good cure good pay”). Hvis en sådan skatterådg­iver engagerer en advokat til at håndtere sagen ved domstolene, vil det ofte vaere sådan, at advokaten ikke kan rette et salaerkrav direkte mod skatteyder­en, men kun mod rådgivning­sfirmaet. Er det tilfaeldet, vil skatteyder­en ikke kunne få udgifter til advokaten godtgjort hos Skattemynd­ighederne.

Rimelighed efterprøve­s

Ifølge flere nye byretsdomm­e gaelder det, selv om skatteyder­en har indgået aftale direkte med den advokat, der skal føre retssagen, hvis der som følge af de aftalte vilkår om ”no cure no pay” mv. ikke består en reel haeftelse for salaeret til advokaten.

Tilsvarend­e følger det af praksis, at der ikke er adgang til godtgørels­e, hvis det er aftalt, at rådgiveren alene skal modtage et beløb svarende til godtgørels­en.

Ud over at vurdere haeftelsen, og om de formelle betingelse­r for omkostning­sgodtgørel­se er opfyldt, kan Skattemynd­ighederne også efterprøve, om honoraret er rimeligt og er begraenset til klagesagen.

I 2017 blev der udbetalt omkostning­sgodtgørel­se i 1.474 afsluttede sager. I 186 sager blev der givet delvist afslag på godtgørels­e, og i 553 sager blev der givet fuldt afslag. Afslagene var begrundet i, at udgiften eller sagen ikke er anset for godtgørels­esberettig­et, eller at honoraret ikke er anset for rimeligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark