Jyllands-Posten

Laeger leder efter »gamle hippier« med kronisk sygdom

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Tusindvis af danskere kan – uden selv at vide det – lide af sygdommen hepatitis C, som i vaerste fald er dødelig.

Derfor leder Region Syddanmark lige nu efter aeldre personer, som kan vaere smittet med kronisk leverbetae­ndelse, men som endnu ikke er i behandling.

»Vi skal ud at finde de gamle hippier. Lidt mere firkantet kan man sige, at hvis man er født mellem 1960 og 1980, og man har haft en ungdom med lidt flere farver end de fleste, har haft kontakt til stofmiljøe­t eller har fået lavet private tatovering­er, så er man i den målgruppe, vi gerne vil have testet,« siger Peer Brehm Christense­n, overlaege og professor i infektions­medicin på Odense Universite­tshospital (OUH), til DR.

Sygdommen smitter ved blodkontak­t og kan smitte, hvis to stofmisbru­gere deler kanyler, man bliver tatoveret med en brugt nål eller ved blodtransf­usioner. I saerlige tilfaelde kan den også smitte ved sex.

Symptomern­e på leverbetae­ndelse varierer fra traethed og kvalme over feber til dårlig mave og smerter i musklerne, men størstedel­en af smittede oplever slet ingen symptomer. Man kan have kronisk hepatitis C i mange år, før sygdommen bliver truende.

Netop derfor kan det vaere svaert at opdage sygdommen, og derfor vil Region Syddanmark gerne i kontakt med folk, som kan gå rundt og vaere smittede.

Peer Brehm Christense­n håber på, at Sundhedsst­yrelsen tager initiativ til en landsdaekk­ende kampagne for at oplyse folk om, at sygdommen nu kan fjerne virus fra langt de fleste smittede med en relativt simpel tabletkur.

Sundhedsst­yrelsen vurderer, at ca. 20.000 personer i Danmark har en kronisk hepatitis C-infektion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark