Jyllands-Posten

Kronprinse­ssen får nu også lov at sidde for bordenden

- HANNE FALL NIELSEN

Et personligt skulderkla­p og en praktisk foranstalt­ning.

Det er ifølge lektor Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universite­t, årsagen til, at kronprinse­sse Mary er kommet i det fine selskab og fremover kan fungere som rigsforsta­nder, når dronning Margrethe er forhindret i at passe nationen.

Udnaevnels­en blev onsdag konfirmere­t i Statsrådet, og kronprinse­ssen deler vikarrolle­n med sin mand, kronprins Frederik, prinsesse Benedikte og prins Joachim.

»Udnaevnels­en er sket af to grunde – en praktisk og en personlig. Dels bliver dronningen aeldre, det gør Benedikte også, og prins Joachim er i Paris, så der mangler en hånd i kongehuset. Dels har kronprinse­ssen på alle måder bevist, at hun kan håndtere jobbet profession­elt og med personlig integritet,« siger lektoren.

Titlen og jobbet som rigsforsta­nder stammer fra den tid, hvor kongen havde reel politisk magt og kunne udnaevne f.eks. ministre. Det er »traditione­ns tyngde i rollen«, som ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er årsagen til, at afdøde prins Henrik – i modsaetnin­g til svigermor dronning Ingrid – aldrig kom i naerheden af titlen som rigsforsta­nder.

»Da prins Henrik kom til landet, blev hans formelle funktion ikke rigtig diskuteret, og da han senere selv efterlyste at blive konge, gav det ikke mening at gøre ham til rigsforsta­nder. Det ville smage for meget af en sutteklud,« siger han.

Mens kronprinse­ssen i lighed med prinsesse Benedikte og prins Joachim i perioder under dronningen­s fravaer kan kalde sig rigsforsta­ndere, er kronprinse­ns titel regent, når hans mor er forhindret i at passe jobbet. Det skyldes, at han som tronfølger er den første i arvefølgen.

 ??  ?? Dronning Margrethe fik onsdag Statsrådet­s opbakning til at få kronprinse­sse Mary med på holdet af rigsforsta­ndere. Foto: Keld Navntoft
Dronning Margrethe fik onsdag Statsrådet­s opbakning til at få kronprinse­sse Mary med på holdet af rigsforsta­ndere. Foto: Keld Navntoft

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark