Jyllands-Posten

Grøn kritik af Frederikse­ns første finanslov

Naturfredn­ingsforeni­ng aergrer sig, og politiske støtter kalder finanslov alt for uambitiøs, når det gaelder klimaet.

- MICHAEL HJØLLUND JESPER HVASS michael.l.hjollund@jp.dk jesper.hvass@jp.dk

Mens regeringen har slået sig op på historisk høje klimaambit­ioner, lever dens eget forslag til en ny finanslov ikke op til de grønne slagord.

Sådan lyder det fra både Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og regeringen­s støttepart­ier.

»Det aergrer mig voldsomt, at man ikke tager på fat i de initiative­r på for eksempel klimaområd­et, som ligger lige for. Vi har lige haft en historisk grøn valgkamp, og der er et kaempe momentum for den grønne dagsorden. Jeg havde regnet med en rigtig grøn finanslov,« siger praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng Maria Reumert Gjerding.

Hun naevner udtagning af sårbar landbrugsj­ord som et oplagt sted at starte for at saette fart under regeringen­s klimapolit­ik, der har til hensigt at reducere Danmarks udledning af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030.

»Det er svaert nok at nå klimamålet på de 70 pct., og det bliver kun endnu svaerere, hvis man venter og ikke tager fat nu,« siger Maria Reumert Gjerding, der også savner indsatser for naturen.

Kritik fra støttepart­ier

I finanslovs­forslaget, der har undertitle­n »tryghed, tillid og en grøn fremtid«, er der afsat 1 mia. kr. til grøn forskning, ligesom en raekke eksisteren­de bevillinge­r til bl.a. energitekn­ologiske udviklings­programmer videreføre­s. Samtidig fordobles afgiften på plasticpos­er.

Men hos regeringen­s støttepart­ier er dommen hård:

»Finanslovs­forslaget er alt for uambitiøst i forhold til klimaet. Vi skal kunne taelle på CO2-reduktione­r, og vi skal i gang allerede i 2020,« siger gruppeform­and hos De Radikale Sofie Carsten Nielsen.

Hun påpeger, at milliarden til forskning findes ved at ompriorite­re eksisteren­de forsknings­midler.

»Så er pengene farvet lidt grønne. Det er vi med på, men der skal meget mere til,« siger hun.

I sit finanslovs­forslag vil regeringen også omlaegge 600 mio. kr. af ulandsbist­anden til grønne initiative­r i den tredje verden, men det kalder Sofie Carsten Nielsen »ren greenwashi­ng«.

Hun er ikke imponeret over, at midlerne tages fra den almindelig­e udviklings­bistand.

Finansordf­ører hos Enhedslist­en Rune Lund deler kritikken af finanslovs­forslaget:

»Det er fint at ompriorite­re og se på, om man kan bruge eksisteren­de penge på noget grønt, men der skal også nye midler på bordet,« siger han.

Minister: Vi er ambitiøse

Enhedslist­en vil gå til forhandlin­gerne med forslag om at erstatte sårbar landbrugsj­ord med f.eks. skov, og så skal den kollektive trafik vaere billigere.

Til den slags forslag har regeringen afsat 2,1 mia. kr. i en såkaldt »forhandlin­gsreserve«, men den er ikke nok til både at favne behovet for flere klimainiti­ativer og bedre velfaerd, mener Rune Lund.

»Det er uacceptabe­lt og skrabet,« siger han.

Enhedslist­en vil finansiere yderligere initiative­r med bl.a. en ny skat på banker og lukning af »skattehull­er« for multinatio­nale selskaber.

Finansmini­ster Nicolai Wammen erkendte onsdag, at finanslovs­forslaget ikke »løser alle de udfordring­er«, men slog fast:

»Jeg mener bestemt, at vi viser meget klare grønne ambitioner med denne finanslov. Vi fordobler den grønne forskning, målretter udviklings­bistanden og tager initiative­r for i alt 2,1 mia. kr.,« sagde han og tilføjede, at finanslovs­forslaget ikke står alene.

Aftale inden jul

Inden jul vil regeringen have en aftale på plads om et overordnet klimamål, og i det nye år skal der forhandles en »klimahandl­ingsplan«.

Miljøorgan­isationen Greenpeace vil afvente netop handlingsp­lanen.

»Der har de lige en chance mere,« siger Mads Flarup Christense­n, generalsek­retaer i Greenpeace Norden, der dog også savner initiative­r på naturområd­et i finanslove­n. Også han kritiserer, at regeringen vil bruge 600 mio. kr. fra udviklings­bistanden på klimainiti­ativer:

»Danmark har flere gange lovet, at en øget klimabista­nd ikke skulle tages fra andre fattige lande. Og det leverer man ikke på her,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark