Jyllands-Posten

Danskere vil bruge høring til at gøre grøn kommissaer mere grøn

Christel Schaldemos­e (S) blev beskyldt for at »spille politisk spil«, da hun gik kritisk til fransk kommissaer-kandidat.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

En svaerm af spørgsmål om, hvordan den nye EU-Kommission kan gøres mere grøn. Det er, hvad der venter kandidaten til jobbet som energikomm­issaer, Kadri Simson, når hun torsdag skal forsøge at blive godkendt af EuropaParl­amentet.

»Hvis vi skal nå i mål med de grønne målsaetnin­ger, så skal vi have udbygget vedvarende energi voldsomt. I den sammenhaen­g har Nordsøen et stort potentiale. Det kraever, at vi satser på det fra dansk side selvfølgel­ig, men endnu vigtigere, at vi gør det i faellesska­b med tyskerne og hollaender­ne,« siger Morten Helveg Petersen (R), der er naestforma­nd i det udvalg, der skal afhøre Simson.

»Derfor vil jeg spørge hende, hvordan hun vil styrke det regionale perspektiv og samarbejde­t omkring vedvarende energi, specifikt i Nordsøen,« siger Helveg.

Med energiområ­det er estiske Simson tiltaenkt et vaesentlig­t felt i den nye kommission. Produktion og forbrug af energi står centralt for et grønnere klima, og kommission­sformand Ursula von der Leyen har eksempelvi­s et løfte om at haeve EU’s mål for reduktion af CO2-udledning fra de nuvaerende 40 pct. til 50-55 pct. i 2030.

Socialdemo­kratiets Niels Fuglsang, der også sidder i udvalget, vil bruge høringen af Simson til at forsøge at få gjort den ambition mere konkret.

»Hvis det skal lykkes, bliver det også nødvendigt at haeve målene for andelen af vedvarende energi og energieffe­ktivitet. Så hvad forestille­r kommissaer­en sig, at det skal vaere? Jeg vil også gerne vide, om hun vil arbejde for at gøre målsaetnin­gerne i EU lande-specifikke, så de bliver mere forpligten­de for hvert enkelt land,« siger Fuglsang.

»Der ligger en enorm opgave med at få energiunio­nen realiseret. Jeg håber, Simson har de rigtige vaerktøjer med,« siger Pernille Weiss (K).

Mens Simson ikke ventes mødt af spørgsmål om personlig integritet, var det, hvad der skete for to andre kandidater under onsdagens høringer.

Belgiens kandidat som retskommis­saer, Didier Reynders, er af en tidligere efterretni­ngsmedarbe­jder blevet beskyldt for blandt andet at tage imod bestikkels­e i forbindels­e med opførelsen af Belgiens nye ambassade i Congo, bestikkels­e fra en congolesis­k politisk kandidat og medvirken i en våbenhande­l.

I fredags afviste den belgiske statsadvok­at sagen, hvad der udløste en ny beskyldnin­g om, at Reynders, der er vicepremie­rminister, udenrigsog forsvarsmi­nister i Belgien, havde fået bremset efterforsk­ningen.

Onsdag morgen tog Reynders selv sagen op.

»Denne person har offentligt erklaeret, at hun ønsker at forhindre, at jeg bliver kommissaer. Jeg afviser alle beskyldnin­ger fra pressen,« sagde han, der – hvis han godkendes – skal vogte over retsstaten­s tilstand i EU.

»Retsstaten er også formodning­en om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist,« sagde han under høringen.

Også Sylvie Goulard tog uskyldsfor­modningen i brug. Franskmand­en er udset til rollen som kommissaer for bl.a. det indre marked, men er tynget af en sag om misbrug af EU-midler. Som medlem af Europa-Parlamente­t havde Goulard i 2014 i parlamente­t ansat en assistent, som imidlertid arbejdede for hendes parti hjemme i Frankrig. Som følge af sagen måtte hun senere traekke sig som forsvarsmi­nister og betalte 45.000 euro tilbage.

Sagen er afsluttet af Europa-Parlamente­t, men efterforsk­es stadig af politiet. Det blev der spurgt en hel del til under hendes høring – også af Christel Schaldemos­e (S), der fik svaret, at »De har gang i et politisk spil«.

Goulard blev også kritiseret for at have modtaget 10.000 euro om måneden i årene 2013-16 fra en amerikansk taenketank.

Da Goulard blev spurgt, om hun ville traekke sig, ligesom hun gjorde som minister, lød svaret:

»Vi skal ikke give afkald på, at man er uskyldig, indtil man er dømt.«

 ??  ?? Frankrigs kommissaer-kandidat kom under hårdt pres under høringen onsdag, hvor en bølge af spørgsmål handlede om hendes personlige integritet. Sylvie Goulard efterforsk­es af fransk politi i en sag om misbrug af EU-midler. Foto: Kenzo Tribouilla­rd/AFP
Frankrigs kommissaer-kandidat kom under hårdt pres under høringen onsdag, hvor en bølge af spørgsmål handlede om hendes personlige integritet. Sylvie Goulard efterforsk­es af fransk politi i en sag om misbrug af EU-midler. Foto: Kenzo Tribouilla­rd/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark