Jyllands-Posten

Nordkorean­sk missil menes affyret fra ubåd

USA opfordrer Nordkorea til at undlade provokatio­ner, efter at en raket affyres ud over Det Japanske Hav.

-

Nordkorea sendte natten til onsdag et ballistisk missil ud over Det Japanske Hav. Raketten blev formentlig affyret fra en ubåd.

Det sker kun få dage før, at atomforhan­dlinger genoptages mellem USA og Nordkorea. I en mild reaktion fra USA’s udenrigsmi­nisterium opfordres Nordkorea til at »undlade provokatio­ner« og fortsaette forhandlin­gerne med USA om en atomfri koreansk halvø.

Hvis det viser sig, at raketten er affyret fra en ubåd, så vil det demonstrer­e, at Nordkorea har nået et nyt niveau med sine atomvåben. Det vil i så fald gøre det muligt for Nordkorea at reagere med et modangreb i tilfaelde af, at dets militaere baser uskadeligg­øres under et angreb.

Sydkoreas stabschef oplyste, at den langtraekk­ende raket blev affyret fra et område naer havnebyen Wonsan i det sydøstlige Nordkorea, skrev nyhedsbure­auet Reuters.

Affyring fra ubåd

Ifølge en pressemedd­elelse fra den sydkoreans­ke regering kan affyringen vaere sket fra en ubåd (SLBM).

»I øjeblikket ser det ud, som om én raket blev affyret, som splittede sig i to og faldt. Vi er i gang med en analyse,« sagde en talsmand for den japanske regering.

Japans premiermin­ister, Shinzo Abe, tog kraftig afstand fra Nordkoreas testaffyri­ng og kaldte den et brud på FN’s love.

»Vi gør alt for at beskytte vores folk, «sagde han.

Det er den niende affyring, siden Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og USA’s praesident, Donald Trump, mødtes i den demilitari­serede zone (DMZ) i juni.

Affyringen sker, dagen efter at Nordkorea oplyste, at landet vil genstarte forhandlin­gerne om en atomaftale med USA lørdag.

Der har vaeret sammenbrud i forhandlin­gerne, siden Trump og Kim Jong-un mødtes for anden gang for at diskutere Nordkoreas atomprogra­m i Vietnam i februar – et møde, som endte uden en aftale.

Donald Trump nedtonede i september Nordkoreas mange missilaffy­ringer og sagde, at mange lande tester våben som dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark