Jyllands-Posten

Ny psykologis­k DRthriller fik stemplet ’for mørk’ – nu er danskerne klar

DR’s nye søndagsdra­maserie ”Fred til lands” handler om, hvad der sker med en gruppe ganske almindelig­e mennesker, der beslutter sig for at fordrive den lokale landsbypsy­kopat.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»Og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glaedesblu­s holde,« synger vi til midsommer.

Med udgangspun­kt i Drachmanns tekst har Christian Torpe og Marie Østerbye, forfattern­e bag DR’s nye søndagssat­sning ”Fred til Lands”, undersøgt, hvad der sker i en lille provinsby, hvor en gruppe mennesker beslutter at droppe glaedesblu­ssene og i stedet fordriver nutidens udgave af en lokal trold med vold. Den otte afsnit lange miniserie har søndag premiere på DR.

Christian Torpe, der pendler mellem filmopgave­r i Los Angeles og Danmark, er spaendt på modtagelse­n af serien, som han ser som det første forsøg på en rendyrket psykologis­k thriller i public service-regi. Vejen til tvskaermen har dog vaeret lang. Det er 10 år siden, at makkerparr­et Torpe og Østerbye udviklede manuskript­et om byen, hvor laegens søn er død efter en påkørsel. Tilsynelad­ende begået af den lokale pusher-psykopat Mike, der er sluppet af sted med det og har en staerkt intimidere­nde adfaerd. Mike chikanerer flere borgere, og nogle stykker går sammen om at draebe ham – i udgangspun­ktet for at beskytte sig selv.

Hvorfor lå den 10 år i skuffen? »Vi viste dengang vores manus til et produktion­sselskab. De sagde, at den var for mørk. Men det er ikke usaedvanli­gt, at man må vente på, at manuskript­er rammer noget i tidsånden. Det kan vi jo også se med ”Rita” (tv-serie skrevet af Christian Torpe og produceret af TV 2. Det amerikansk­e tv-selskab Showtime har bestilt et pilotafsni­t af serien). Den har vaeret seks år i USA, men først her for et par måneder siden fik vi solgt ”piloten”. Desuden er der også sket noget med både Marie og mig i de seneste 10 år – måske har vi fået en større psykologis­k indsigt, som vi har kunnet bruge. ”Fred til lands” er klart det mest psykologis­k følelsesma­essigt komplekse, jeg har vaeret med til at skrive.«

Har I taget udgangspun­kt i ”Midsommerv­isen” fra start, eller kom det til jer senere i processen?

»At hvert sogn har sine trolde, var med os fra starten. Jeg kommer selv fra en stille og rolig mindre by, men der er jo en grund til, at vi synger det i ”Midsommerv­isen”, og de fleste kan nok genkende tematikken, at der er en, der ødelaegger det for de andre, og som man gerne vil af med. Og spørgsmåle­t er jo, om trolde er nogle, som vi selv skaber, eller om det er nogle, vi direkte har brug for. Det er, som om der bare skal vaere en slange i paradis. Midsommerv­isen var den ene inspiratio­nskilde. En anden var, at vi ofte havde set, at når nogen på tv blev slået ihjel, så var det noget, der tog 45 sekunder, og hvis det var et godt og langt tv-program, fulgte man lige lidt op på nogle personers sorg. Vi havde lyst til at gå ind og tage den praemis seriøst ved at spørge: ”Jamen, hvordan ville det påvirke mennesker, hvis de gjorde det? Hvordan udfører man sådan et drab på et lavpraktis­k plan, og hvis man slipper af sted med det – kan man så overhovede­t det? Eller vil det forfølge en for altid?«

Hvilke serier har I vaeret inspireret af?

»Hverken Marie eller jeg har gået på filmskolen herhjemme. Vi er inspirered­e af amerikansk­e serier og den måde, de fortaeller på derovre. I AMC-serien ”Breaking Bad” ser man nogle af de samme ting, som vi afprøver i ”Fred til lands”. En thriller-motor og at tage psykologie­n seriøst. En stor del af øvelsen for os har vaeret at undersøge, hvordan en thriller ser ud i public service-øjemed, og det har vi så forsøgt ved at undersøge forbrydels­e- og straf-tematikker­ne.«

Hvorfor landsbyram­men?

»Vi er ikke ude på at portraette­re provinsen, og vi kunne også have sat rammen i en kolonihave­forening eller på Christians­ø eller i en mødregrupp­e for den sags skyld. Men vi kommer selv fra små byer, og så havde vi brug for et lukket økosystem, hvor det var trovaerdig­t, at der er en, der ødelaegger det for de andre, og hvor det er trovaerdig­t, at man ikke kan ringe efter en større politistyr­ke, men i stedet har følelsen af at

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark