Jyllands-Posten

Superskurk­efilm stemt i mol

Joaquin Phoenix giver krop og sjael til den martrede klovn i Todd Phillips’ fremragend­e ”Joker”.

- JOKER KATRINE SOMMER BOYSEN

Vanviddet danser obskur kinddans med melankolie­n, kynismen laegger arm med sårbarhede­n, og den koldblodig­e vold saettes i perspektiv af den indre smerte. Todd Phillips’ laenge ventede ”Joker” er endelig i de danske biografer, og den er praecis lige så kompleks og dragende som ventet.

”Joker” er ikke en superhelte­film, for Jokeren, Batmans aerkefjend­e, er snarere en superskurk. Men i Phillips’ udlaegning, der handler om, hvordan den sindsliden­de klovn Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) blev til massemorde­r, er Batman fortraengt til en anonym birolle. Det er Jokeren, det handler om.

Arthur Fleck bor sammen med sin mor i 1980’ernes kriminalit­etshaerged­e Gotham. Philips har sans for historien, Hollywood anno dazumal, og billedside­n emmer af filmisk nostalgi. New York, der som altid laegger cityscape til Gotham, ligner fordums store aeble, før gentrifice­ringen for alvor satte ind. I de nyhedsudse­ndelser, som Arthurs mor, Penny (Frances Conroy), konstant ser på fjernsynet, tales der om angreb af resistente superrotte­r, der indtager byen. Penny har engang arbejdet for rigmanden Thomas Wayne (Brett Cullen), der stiller op som borgmester, og hun er sikker på, at han vil komme dem til undsaetnin­g.

Arthur er ikke så sikker. Han passer sit arbejde som klovn, men har svaert ved at styre den lidelse, der giver ham ufrivillig­e og upassende latterkram­per. Arthur drømmer om at blive komiker. Hans store idol er tv-entertaine­ren Murray Franklin (Robert De Niro), og i sin vrangfores­tillede parallelvi­rkelighed, hvori han også indleder et forhold med sin kønne nabo (Zazie Beetz), bliver han hyldet af Murray på scenen.

Der er dog ikke meget at grine af for Arthur, til trods for at hans mor kalder ham ”Happy” og mener, at han blev bragt til verden for at få folk til at smile. Og en dag slår det klik. I klovneantr­aek skyder Arthur tre modbydelig­t irriterend­e Wall Street-fyre og kommer mod sin vilje til at starte en bevaegelse mod velhaverne. Gotham har fået nok. De vil hellere ledes af en klovn, der tager affaere, end af pengepugen­de jakkesaet.

Phillips er mest kendt som instruktør af de morsomme ”Tømmermaen­d”komedier, hvor hans fornemmels­e for dialog og plot var tydelig. Men med ”Joker” løfter hans niveau sig gevaldigt. Tempoet er langsomt, og spaendinge­n opbygges gradvist på en måde, så man som publikum maerker hver enkelt kuldegys.

”Joker” er naturligvi­s for alvor Phoenix’ film. Han er eminent som den martrede Arthur, hvis tragiske baggrund tilbyder en form for forsoning. Den groteske latter, der med sociopatis­k mangel på fornemmels­e ledsager hans ugerninger og gør vanviddet håndgribel­igt. Arthur er ikke i stand til at reagere med passende følelser – hans kunst er imitation. Og når Phoenix danser, koketterer og efterligne­r, bliver han den joker, der kommer til at afgøre spillet.

DRAMA USA, 2019 Instruktio­n: Todd Phillips 2 timer og 1 minut Premiere den 3. oktober

 ??  ?? Joaquin Phoenix er uhørt fremragend­e i “Joker”, der er en sjaeldent dyb og kompleks fortaellin­g om en skurk. Foto: Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures
Joaquin Phoenix er uhørt fremragend­e i “Joker”, der er en sjaeldent dyb og kompleks fortaellin­g om en skurk. Foto: Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark