Jyllands-Posten

Sidste sommer med far

Den egentlige stjerne i ”Ud og stjaele heste” er den danske fotograf Rasmus Videbaek, der fletter natur og handling sammen i betagende billeder.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

UD OG STJAELE HESTE Der er megen splittelse i Hans Petter Mollands underskønn­e, men også kraevende ”Ud og stjaele heste”, som er baseret på Per Pettersons roman af samme navn. Splittelse mellem by og land, mellem far og søn og ikke mindst mellem ungdommens uskyldige sansning og alderdomme­ns bagudskuen­de klarsyn.

Trond er nordmand, som efter et langt liv i Sverige er flyttet tilbage til faedreland­et i et lille, afsondret hus. Mageligt afdaekkes hans bevaeggrun­de for at søge ensomheden, men ønsket om et stille liv afbrydes en nat af en mand, som er ude at lufte sin hund. De udveksler høflighede­r, men noget skurrer. Som en blød sandbund mod kølen af Tronds skib varsler nattemødet en snarlig grundstødn­ing på tvaers af tid og sted, for Trond kender manden tilbage fra 1948, hvor han var en af aktørerne i den sommer, der aendrede livet for Trond. Den sommer, hvor Trond og hans far efterlod mor og søster i byen og drog ud i skovene for at »få ro til at taenke«, mens de faeldede traeer og sendte tømmer til traevaerke­t i et maskulint frirum, der blev begyndelse­n på enden i relationen mellem Trond og hans far. Den sommer blev det helteportr­aet af faderen formet, som kom til at praege Tronds liv, og som først i livets erindrende skumringst­ime får tilført de slagskygge­r, der er nødvendige for at fuldende portraette­t.

”Ud og stjaele heste” kunne have udspillet sig som en detektivhi­storie spaendt ud over et menneskeli­v, men det er ikke Mollands aerinde. Han dykker derimod i selskab med filmens egentlige stjerne, den danske fotograf Rasmus Videbaek, direkte ned i fortaellin­gens naere relation til den natur, den udspiller sig i, og traekker naturens evigt pulserende hjerterytm­e og konstant foranderli­ge åndedrag ind i filmsproge­t. Det er sanseligt i en grad, så man taenker, at Videbaek og den amerikansk­e billedmage­r Terrence Malick ville vaere et himmelsk makkerpar, men det skaber også en film, der forudsaett­er engagement og en koncentrer­et tilstedeva­erelse af tilskueren, og sine steder tangerer naturdyrke­lsen kunstneris­k navlepille­ri.

Skuespille­t er godt, isaer af Jon Ranes som unge Trond, mens vores egen Danica Curcic er en kropslig tilstedeva­erelse snarere end et fuldblodsv­aesen som kvinden, der vaekker Tronds fysiske sanselighe­d. For ”Ud og stjaele heste” er en film om maend. Om faedre og sønner, om de usagte bånd og de ubegrunded­e handlinger, der former liv, hvor ubetydelig­e de end måtte tage sig ud i øjeblikket. Det lykkes Molland at løfte skildringe­n af den staerke og samtidig svage far ud af romanen og give den nuanceret liv på laerredet, og det er en bedrift i en fortaellin­g, der ofte lukker sig om sig selv.

DRAMA NORGE, SVERIGE, DANMARK 2019 Instruktio­n: Hans Petter Molland 2 timer og 3 minutter Premiere den 3. oktober

 ??  ?? ”Ud og stjaele heste” er baseret på Per Pettersons roman af samme navn. Foto: Lukas Salna/Camera Film
”Ud og stjaele heste” er baseret på Per Pettersons roman af samme navn. Foto: Lukas Salna/Camera Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark