Jyllands-Posten

Gennem Ukraines mudder: Her forsvarer en ung haer Europa

- PER NYHOLM

Kort før Sloviyansk dukker ruinerne op, et landskab af ødelaeggel­se. Jeg mindes Beirut i halvfjerds­erne og Balkan efter Jugoslavie­ns undergang i 1992. Sloviyansk med 100.000 indbyggere er et mindre format, men ikke mindre chokerende – ikke så meget byen selv, den fungerer på ny, men et hospitalsk­ompleks i dens udkant. Dér, hvor hovedvejen fra Kramatorsk sender en sidevej ud til den ukrainsk-russiske front, i diplomatsp­roget kendt som kontaktlin­jen.

Vi gør holdt, to ukrainske officerer og jeg. I hospitalsb­yen – sygehus, psykiatris­k anstalt, børnehjem, boligblokk­e – forskansed­e russisk førte rebeller sig i juni 2014, og her fra blev de fordrevet af den ukrainske haer tre måneder senere. Ruin på ruin, det tunge artilleris efterladen­skaber. Her kan intet genopbygge­s. Her er kun at afvente krigens slutning og fjerne alt.

Obersterne Roman Khominich og Ruslan Miroshnich­ek og ikke mindst deres chauffør, tavse, vemodigt smilende Atyom, bringer mig profession­elt gennem krigen i deres AUZ-369, en russisk fremstille­t stabsvogn, ekstremt ubehagelig, bygget siden 1985 i Uljansk, vore dages Jekaterinb­urg. Skyttegrav­e, kontrolpos­ter, minefelter, kampvogne, forlaegnin­ger så primitive at ingen vestlig soldat kan forestille sig lignende.

Delvis forladte landsbyer. Gamle mennesker sidder ubevaegeli­gt foran deres traehuse, flammerøde tulipaner i forhaven, kål og kartofler i baghaven. En sjaelden gang skoler med elever og laerere, sine steder hjulpet af Dansk Flygtninge­hjaelp, andre steder af CIMIC, den ukrainske civilmilit­aere samarbejds­organisati­on, hvis opgave er at sørge for sikkerhed og tålelige vilkår i landet umiddelbar­t bag fronten. Atyom kører ned til den langsomt flydende Ajdar. Den regulaere bro er bombet i stumper og stykker. Ukrainske militaerin­geniører har lagt en midlertidi­g pontonbro. Efter sigende kan den baere op til 50 tons, kampvogne inklusive. De har desuden pløjet en vej – en slags vej, hullerne er kolossale og vandfyldte efter flere dage med regn – gennem skovhøjder­ne på begge bredder. Selv Atyom har svaert ved at bringe sin AUZ frem gennem mudder og søle, men frem kommer vi, frem til en halvstor bygning, hvis civile fortid fortaber sig i skovtyknin­gen. Lige nu udgør den en af den 10. ukrainske brigades forreste kommandopo­ster. Overalt kasser med våben og ammunition, gods og grej, soldater på vej ind og ud.

Vi bliver baenket ved et traebord i husets indre. Olha serverer en bortsj, den klassiske ukrainske rødbedesup­pe, så fremragend­e, at jeg ikke mindes at have fået den bedre. En ung fyr kommer ind fra fronten, bleg og slidt stiller han sin udrustning fra sig. Også han får en skålfuld bortsj. »Jeg vaenner mig aldrig til det,« siger han. »Hvorfor jeg gør det her? Fordi dette er min hjemegn. Jeg forsvarer min hjemegn og mit faedreland.« Den bemaerknin­g kunne de have godt af at høre i det fjerne, fredelige Kiev, for min skyld også i det endnu fjernere, forkaelede Vesteuropa.

Olha er 19-årig frivillig ambulances­oldat. Hun tager sig af døde og sårede, suppleret med køkkentjen­este. I sin fritid laeser hun jura på et brevkursus. Gevaerilde­n knitrer udenfor. Flere soldater kommer ind fra fronten, andre hanker op i deres våben og løber ud til deres pladser.

I Østukraine forsvarer en ung haer Europa. I skyttegrav­ene leves den sande menneskeli­ge kondition. Mens borgerne skaber deres stat, skaber staten sine borgere. Ud på eftermidda­gen saetter Atyom kurs mod Severodone­tsk.

I skyttegrav­ene leves den sande menneskeli­ge kondition. Mens borgerne skaber deres stat, skaber staten sine borgere

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark