Jyllands-Posten

Lad os vaerne om det grønne, klimaet, naturen

Klimakultu­ren har bredt sig som en steppebran­d i Vestsahara, og det nye samfundshi­erarki billiger de mest baeredygti­ge skikkelser med medaljer af guld og havremaelk – vi kan kalde det for en revolution.

- Magnus Schou

studerende, CBS, København

I det herrens år 2018, hvor jeg rev mine rødder op, pakkede den store rejsekuffe­rt og flyttede tilvaerels­en fra de trygge barndomsra­mmer i Kolding-forstaden, Vonsild, til den pulserende danske hovedstad, var jeg endnu ikke bekendt med den veganske og affaldssor­terende klasse øst for Storebaelt. Som eksiljyde med hang til en stor fed bøf og importeret rødvin var fagre nye verden, at der skulle kigges skaevt på mig i Rema 1000, når der ikke stod økologisk på min minimaelk. Der skulle ikke gå mange fuldmåner, før jeg selv var blevet en velintegre­ret klimahelt, som implemente­rede en baeredygti­ghedsskala i de fleste beslutning­er – både når der skulle handles ind til aftensmad og i Magasin en sen fredag eftermidda­g.

Alt andet lige har danskernes emnepraefe­rencer aendret sig fra skatte- og sundhedspo­litik til klimapolit­ik på lige så kort tid, som det tager Nicklas Bendtner at smadre sin karriere i en ny fodboldklu­b. Klimakultu­ren har bredt sig som en steppebran­d i Vestsahara, og det nye samfundshi­erarki billiger de mest baeredygti­ge skikkelser med medaljer af guld og havremaelk – vi kan kalde det for en revolution. Ved langt de fleste revolution­er – om end man ønsker at vaelte en autoritaer leder i Libyen eller et opgør med kapitalism­en i starten af det forrige århundrede – står der en karismatis­k og staerk personligh­ed i spidsen for oprøret. En såkaldt leder. Den karakteris­tiske personligh­ed er ofte valgt ud fra meritokrat­iske principper som anciennite­t, karisma og intellekt – altså med andre ord den mest kompetente til opgaven.

Tager vi udgangspun­kt i samtidens klimarevol­ution, synes det måske svaert at pege på en egentlig leder. Blandt de fem og en halv million mennesker i kongeriget vil nogle måske pege på et delt lederskab af klimadebat­ten mellem deltids-veganeren Casper ”foie gras” Christense­n og antirygnin­gsforkaemp­eren Peter Falktoft, som vist nok lavede lidt lobbyarbej­de for tobaksindu­strien engang. Vender vi blikket øst for Sundet til vores kaere svenske naboer, så er der et navn på alles laeber, når der tales klimarevol­ution: Greta Thunberg.

Internatio­nalt bliver der ligeledes på daglig basis talt om den 16årige svenske pige med det velklingen­de svenske Ikea-navn. Thunberg er på få år blevet et internatio­nalt idol og varemaerke­t på den nye generation af klimaforka­empere. Hvad der adskiller Thunberg fra andre revolution­aere ledere gennem tiden er endvidere iøjnefalde­nde. At tillaegge et barn sådanne magtbeføje­lser og krone hende leder af de revolution­aere burde incitere en hvis skepsis hos almenvelle­t.

Thunberg er for mange, hvad Nordstjern­en er for sømaend uden kompas på Atlanten; en ledestjern­e, som angiver en retning, men også en stjerne, som sømaendene blindt saetter kurs efter. Uden forstandig­hed råber Thunberg vagt i gevaer og mobilisere­r stadig flere og flere tusinde mennesker verden over i klimaets tegn. Løsningen og retorikken fra Thunberg er meget klar: Der skal handles nu, og løsningen er simpel.

At tage klimadebat­ten ned på så simpelt niveau er en direkte hån mod de mange forskere og interessen­ter, som hver dag vier deres tid og kraefter til at løse et problem med så mange facetter, som klimaet har. Du spørger ikke automekani­keren om hjaelp til en hjertetran­splantatio­n; ligeledes spørger du ikke en 16-årig pige til råds om komplekse problemsti­llinger, der med laengder overstiger de taksonomis­ke niveauer, som Thunberg slet og ret ikke har hørt om endnu.

Medierne har om nogen en afgørende rolle i at gøre et underkvali­ficeret barn med en infantil verdensfor­estilling til klimakalif. At hele det danske pressekorp­s skal mandsopdae­kke en hulkende Thunberg på FN-topmødet og samtidig without further ado tillaegge hende en endeløs medlidenhe­d og medfølelse er for mig fuldstaend­igt uredeligt. Det er på tide at gøre op med ledere, som med oversimpli­ficerede og fordummend­e kommentare­r tror, de kan løse problemsti­llinger, som om det var en kryds og tvaers i et ugeblad. Den egentlige revolution på området burde i stedet handle om en overgang fra ’’bare lige’’-løsninger til velfundere­de, refundered­e løsningsfo­rslag, som vil have en reel effekt på samfundet og samtiden.

At Thunberg spiller på simple patosretor­ikker er endvidere en katalysato­r for debatten, og sympatisør­er står klar på hvert et gadehjørne. Hvad der ikke gør situatione­n mindre forkasteli­g er, at Thunberg som offentlig figur agerer marionetdu­kke for organisati­oner og klimaforka­empere, som kan købe krokodille­tårer på bestilling. At kapitalise­re på et barns optraeden på verdenssce­nen og samtidig vaere privileger­et nok til at braende en tredjeverd­ensborgers CO2-forbrug af på en weekend med flyrejser vidner om den åndelige armod, som Thunberg og familien besidder.

Som samfundsbo­rger kommer her en opfordring. Kaere smørrebrød­sjomfruer, kaere jyske knaegte, kaere konvertitt­er og kaere klimaaktiv­ister: Lad os vaerne om det grønne, klimaet, naturen. Lad os vaerne om løsninger frem for problemer, fremtiden frem for fortiden, men lad os i saerdelesh­ed vaerne om refleksion, samtale og klarhjerne­thed. Og kaere Greta Thunberg: Husk på, at tomme tønder buldrer mest.

Thunberg er for mange, hvad Nordstjern­en er for sømaend uden kompas på Atlanten; en ledestjern­e, som angiver en retning, men også en stjerne som sømaendene blindt saetter kurs efter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark